Pokaż pełną wersję : Chromatopelma Pare pytan na temat Chromatopelmy
kuks_fcb
12-02-2008, 04:30
Witam wszystkich !
Jako ze jestem nowym uzytkownikiem tego forum ( z tego co pamietam to moj drugi post na tym forum, no i mam nadzieje ze nie ostatani :D ) no i wracajac do mojego powszedniego tematu jestem rowniez jak latwo sie domyslec posiadaczem pierwszego pajaka w moim zyciu, no i tak sie sklada ze mam kilka jak dla mnie troche dziwnych pytan na temat pajaka o ktorym wspominalem juz w temacie...W glownej mierze pytana moje kieruje do doswiadczonych posiadaczy Chromatopelmy :)
Otoz mam pajaka okolo 1,5 miesiaca i zdazylem mu sie juz nieco przyjrzec, bo z tego co o nich czytalem, to moj wydaje mi sie troszke dziwny.Warto wspomniec ze pajak ten jest po 4 wylince, bo takiego go w sumie juz kupilem. Powracajac do pytan i moich "dziwnych spostrzerzen" :
-na poczatek chcialem sie zapytac, czy normalne jest, ze ow Chromatopelmy siedza w gornym rogu terarium i tworza tam sobie pajeczyne no i w ogole sie stamtad nie ruszaja ?
-czy podloze z wlokna kokosowego, nawadniane raz na tydzien i kryjowka z orzecha kokosowego to odpowiednie srodowisko do zycia tego pajaka ?
-czy te pajaki z natury sa tak plochliwe, poniewaz moj zdazyl mi juz uciec dwa razy jak sprzatalem mu terarium z resztek pozywienia i gdy nawadnialem mu podloze ( pewnie zastanawiacie sie jak mi uciekl, mianowicie ja zdejmuje zawsze gore mojego faunabox'a no i jakos tak wszylo :) ale to dopiero poczatki to raz, a dwa ze udalo mi sie go jakos zlapac :) )
-no i jak czesto mam go karmic, moze sa na to jakies reguly ?
No i to na razie chyba tyle, jezeli chodzi o pytania, jezeli cos jeszcze bedzie dla mnie niewiadome, na pewno bede pisal :) Oczywiscie prosze o odpowiedzi na moje pytania no i mile widziane byly by porady jak zajmowac sie tym pajakiem od ludzi ktorzy maja wieksze doswiadczenie ode mnie :)
Z gory dziekuje wszystkim tym, ktorzy udziela jakichkolwiek wypowiedzi w tym temacie :)
chromka to fajny wybór jezeli przyzwyczaisz sie do tego ze to nie jest ot taki sobie powolniak bo potrafią byc cholernie szybkie :D moze dlatego robi sobie w gornym rogu bo podloze jest za wilgotne i dlatego tam spedza wiekszosc czasu/ ma taki kaprys. z tym to akurat roznie bywa. co do nawadniania to zalezy ile kropelek dajesz . mozna dawac mniej ale czesciej albo wiecej od razu bo i tak wyparuje- Twoj wybór. postaraj sie nie pryskac po calym podlozu tylko po jego czesci a najlepiej pol podlej a pol zostaw, zeby pająk miał wybór gdzie chce spedzac czas. kryjówka dla chromatopelmy jest imo zbędna poniewaz strasznie gęsto pajeczynuje i sama sobie zrobi kryjówke.
co do czestotliwosci karmienia to naprawde Twoj wybór rowniez :D mozesz karmic raz na 2-3 dni albo i nawet codziennie jezeli chcesz zeby Ci szybko podrosła. Chromatopelmom nie brak apetytu i chetnie przyjmują pokarm nawet i wiekszy od siebie.
Płochliwosc u chromek to tez norma. pewnie przy zraszaniu Ci uciekla ? rób to ostrozniej i moze jakos opatentuj sam sposob na to jak tu u niej cos zrobic, zeby Ci nie nawiała, bo kiedys taka ucieczka moze byc tragiczna w skutkach -> upadek, przy wiekszym osobniku to moze Cie ugryzc itd. to chyba tyle. mam nadzieje ze pomogłem. Pozdrawiam
Witamy Ciebie :)
Pytanie w głównej mierze kierujesz do osób posiadających Chromatopelmy. Ja w chwili obecnej nie posiadam owego rodzaju, jednak byłem już szczęśliwym jego posiadaczem, "kawałek" czasu. Także pozwolę sobie udzielić odpowiedzi na twoje pytania.
To, że pająk siedzi w jednym miejscu, i tam tworzy swoją przestrzeń, jest jak najbardziej normalne. Nie zawsze to jest górny róg terrarium, miejsce nie jest istotne, a wręcz przypadkowe, albo takie, w którym pająk czuje sie najbardziej bezpiecznie i tak chce zrobić swoją kryjówkę, zabezpieczając ją dodatkowo pajęczyną.
Stosowanie jako podłoża włókna kokosowego, to jest jak najbardziej bardzo dobry wybór. Co do nawadniania go raz na tydzień, to nikt nie jest w stanie udzielić Ci satysfakcjonującej odpowiedzi. To czy pająk ma dobrą wilgotność, przez cały okres między nawadnianiami, musisz sam zaobserwować. Z resztą, mają na to wpływ inne czynniki: temperatura, oraz wentylacja- to od nich zależy jak szybko woda odparowuje z podłoża. Fakt jest faktem, że chromatopelmy, dużej wilgotności nie lubią. kryjówka z orzecha kokosowego, jest bardzo dobrą kryjówką (kokos jest najlepiej zabezpieczyć przed pleśnią, bo jest duże prawdopodobieństwo, że do niej dojdzie).
Ptasznik jest mały i dlatego płochliwy. Jak dorośnie to już będzie się próbował stawiać :) To, że już Ci uciekł dwa razy, nie wróży dobrze na przyszłość, ale można to naprawić i z nami na pewno Ci się to uda.
karmić dobrze jest raz na 3dni- optymalnie :) jest wiele karmówki: pinki, larwy drewnojada, mącznika (połówki), ale najodpowiedniejsze dla twojego pająka będą białe robaki (koszt: 1,2 PLN).
Co do postępowania z tym pająkiem. Jest mniej więcej takie same jak z innymi pająkami (chodzi o słabo jadowite, mniej agresywne, bo do takich zalicza się chromatopelma, chociaż one również potrafią być agresywniejsze).
Najlepiej jak wstąpisz do programu MECENAT.
Jest to akcja Naszego serwisu, dzięki której każdy początkujący terrarysta może rozwiewać swoje wątpliwości, zadawać pytania (nawet te najbardziej banalne) swoim opiekunom, którzy zostaną im przydzieleni :wink:. Zawsze i w każdej chwili mogą liczyć na solidną pomoc
WWW.MECENAT.ARACHNEA.ORG
Jeszcze trochę lektury mam dla Ciebie:
http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?t=84
Możesz również poczytać sobie dzienniki innych osób, które posiadają chromatopelmy:
http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?t=10291&highlight=chromka
http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?t=10599&highlight=chromka
Wszystko jest na forum, wystarczy zajrzeć :)
poprzednicy już ładnie wszystko Ci wyłożyli od siebie dodam że moja Do L6 też była płochliwa teraz jeżeli operuję w terra raczej się nie chowa, jeżeli masz faunoboxa możesz nawilżać przez szpary wentylacyjne ma to dobre strony gdyż woda w dużej mierze ścieka po sciankach nawadniając jedno miejsce adruga sprawa zostaje na sciankach i pajączek może ją spijać.Powodzenia
Moja ślicznotka jest piekielnie płochliwa ale nie dałem jej ani razu uciec :P
Wymieniłem jej ostatnio podłoże i jest trochę zbyt wilgotne i również siedzi pod "sufitem" :D
Ja moja karmie tak żeby nie była zbyt najedzona bo to nie ładnie wygląda :P tobie tez proponuje karmić ja tak aby jej "figura" w sam raz :]
PS Powtarzam innych bo wszystko już Kazio napisał :P teraz nie ma o czym pisać xD
-na poczatek chcialem sie zapytac, czy normalne jest, ze ow Chromatopelmy siedza w gornym rogu terarium i tworza tam sobie pajeczyne no i w ogole sie stamtad nie ruszaja ?
-czy podloze z wlokna kokosowego, nawadniane raz na tydzien i kryjowka z orzecha kokosowego to odpowiednie srodowisko do zycia tego pajaka ?
-czy te pajaki z natury sa tak plochliwe, poniewaz moj zdazyl mi juz uciec dwa razy jak sprzatalem mu terarium z resztek pozywienia i gdy nawadnialem mu podloze ( pewnie zastanawiacie sie jak mi uciekl, mianowicie ja zdejmuje zawsze gore mojego faunabox'a no i jakos tak wszylo :) ale to dopiero poczatki to raz, a dwa ze udalo mi sie go jakos zlapac :) )
-no i jak czesto mam go karmic, moze sa na to jakies reguly ?
Pewnie masz za mokro, dlatego siedzi na ściankach. Chromatopelmy to pająki sucholubne ;)
Kryjówki ten pajączek mieć nie musi, sam potrafi ją zbudować z pajęczyny. Podłożę zwilżaj w jednym rogu, resztę zostaw suchą.
Moja chroma jest bardzo płochliwa ;) To oczywiście cecha osobnicza.
Ogólną regułą jest, aby odwłok pająka nie był dużo większy niż jego karapaks.
Wszystko wyjaśnione, Zamykam. Gdybyś chciał coś dopisać to zgłoś się do któregoś moderatora.
vBulletin - Arachnea.org