Pokaż pełną wersję : Lasiodora parahybana
karolus_666
12-02-2008, 12:52
Witam, mam 2 pytania odnośnie tego gatunku, szukałem sam na nie odpowiedzi ( nie chce zaśmiecać forum :D ) ale nie znalazłem :confused: mianowicie, mój ptasznik zbliża się do wylinki, tak mi sie przynajmniej wydaje gdyż jestem początkującym terrarystą, poczerniał mu odwłok już prawie w 100%, wracając do pająka pytania moje brzmią : jak długo pająk może nie jeść, mój nie przyjmuje pokarmu od 2 tygodni, albo lepiej a dwa to czy potrzebne mu w "terrarium" jakieś specjalne wyposażenie, które pomaga w przewróceniu się na grzbiet np kamień lub konar czy pająk poradzi sobie jakoś sam? Jest on teraz w stadium L4 to już mój drugi pająk, pierwszy niestety miał "diskinetic syndrome" - tak wynikło z moich dłuuuuuugich obserwacji - aczkolwiek moge sie mylic :p - obejrzałem mase artykułów na ten temat - zainteresowanym tym przypadkiem chętnie wyślę filmik na maila, pozdrawiam Karol
//Nazwy gatunków piszemy z małej litery. Np. Brachypelma smithi (Brachypelma - rodzaj [Litera wielka], smithi - gatunek [litera mała] - Kazio
To ile ptasznik nie będzie przyjmował pokarmu zależy od niego a także od warunków w jakich jest trzymany - wyższa temperatura to szybszy metabolizm co za tym idzie pająk szybciej wylinieje. Sam się napewno nie zagłodzi a jeżeli poczerniał to zbliża się wylinka. Nie ma się czym przejmować ;).
Do tego aby przewrócić się nie plecy ptasznik nie potrzebuje żadnych dodatkowych rzeczy, sam sobie poradzi.
Sebastian Ś.
12-02-2008, 12:57
Nie potrzeba żadnego wyposażenia,żeby pająk mógł sie przewrócić na plecy.Robi to sam bez żadnej pomocy.Ptasznik przed linieneim może pościć sporo czasu.2 tygodnie to nic nadzwyczajnego.Pozdrawiam.
// Ortografia, Raphael
Witaj ;)
Ptasznik, gdy zbliża się do wylinki, tak jak już wspomniałeś czernieje mu odwłok, jednak nie tylko. Są jeszcze inne objawy, wskazujące na nadejście wylinki:
-Osowiałość
-Zabarykadowanie się w kryjówce
-Nie przyjmowanie pokarmu
Jednak reguły nie ma, nie zawsze muszą pojawić sie te symptomy.
Ptaszniki potrafią bardzo długo nie jeść (licząc w latach, przykładowo: G. rosea, u mnie nie jadła 6 miesięcy, jednak zdarzają się o wiele dłuższe okresy głodówki)
To, że u Ciebie nie je już 2 tygodnie nie masz sie co przejmować. Jeżeli nie chce jeść spróbuj mu znowu podać za 2-3 dni.
Co do "specjalnego" wyposażenia. Pająkom w takim stadium rozwoju, potrzebna jest:
-Dobra temperatura (27-29 °C-dzień i spadek o kilka stopni w nocy 23-25 °C)
-Odpowiednia wilgotność (mniej więcej, przedział 60-80%)
- Pokarm, odpowiedniej wielkości (np: białe robaki)Kryjówka i miseczka z wodą nie jest wymagana u małych pająków. Dopiero gdy podrosną, trzeba terrarium koniecznie wyposażyć w te elementy. Korzeń i inne elementy wystroju to już zależą od naszego gustu- nie są konieczne.
Jako, że jesteś początkującym hodowcą pająków, powinieneś koniecznie to przeczytać:
http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?t=84
Oraz zapraszam Cię do programu MECENAT.
Jest to akcja Naszego serwisu, dzięki której każdy początkujący terrarysta może rozwiewać swoje wątpliwości, zadawać pytania (nawet te najbardziej banalne) swoim opiekunom, którzy zostaną im przydzieleni :wink:. Zawsze i w każdej chwili mogą liczyć na solidną pomoc
WWW.MECENAT.ARACHNEA.ORG
grono05ke3n
12-02-2008, 19:38
co do "diskinetic syndrome" to szczerze wątpię -z tego co wiem to niezwykle rzadkie. Ja tez myślałem że moja Lasiodora i cambri to miały. Lasiodora długo była na poczcie podczas wysyłki i się przesuszyła , przez to miała coś jakby parkinsona . cambri natomiast miał coś podobnego do "diskinetic syndrome" bylem pewny ze padnie ,ale z każda wylinka to zanikało coraz bardziej . Teraz oba pajaczki są zdrowe i mają sie świetnie.pzdr;)
//Nazwy gatunków piszemy z małej litery. Np. Brachypelma smithi (Brachypelma - rodzaj [Litera wielka], smithi - gatunek [litera mała] - Kazio
karolus_666
12-02-2008, 21:21
Dzięki serdeczne wszystkim za odpowiedź na me wołanie =] przy czym mój pierwszy pająk miał sie całkiem dobrze przez parę tygodni, dopiero po jakimś czasie właśnie pojawiły sie objawy, chaotyczne wymachiwanie kończynami itp. a czasami nawet wyginał wszystkie kończyny do góry i wymachiwał nimi leżąc na "podwoziu" co mam udokumentowane =] btw. była to G. rosea, pozdrawiam Karol
aaaahhhh jeszcze jedno :) właśnie wróciłem do domu z pięknym nowiutkim terrarium :p oczywiście postaram sie je jakoś wystroić ale moje pytanie dotyczy tego czy przekładać pająka jak już przygotuje nowe mieszkanko dla niego czy lepiej poczekać aż wylinieje ?? bo nie wiem czy stres ma jakiś wpływ na czas i przebieg zrzucania wylinki ? :)
karolus_666
12-02-2008, 22:01
Terrarium ma wymiary 20/20/20
Jak napisał kolega wyżej, to pająk może czuć się zagubiony (co to znaczy: może nie odnaleźć potencjalnej zdobyczy, ogólnie, będzie się kiepsko prezentował w takim terrarium). Chociaż nie ma takiego czegoś jak za duże terrarium dla pająka.
Polecam go przenieść za 2 wylinki, a do tego czasu, przepięknie udekorować mu terrarium odpowiednio zabezpieczając przed pleśnią, elementy, które mogą zapleśnieć.
:)
Mam dosyć trudne pytanie...
Tak mi się wydaje, że trudne:)
Ja kupiłem niedawno pająka, Lasiodora parahybana, siedzi sobie w FaunaBoxie, ale nie o tym chciałem napisać.
Facet w sklepie powiedział, że to L5, jednak ja do końca nie jestem pewien.
Widziałem w necie różne skale i przeliczniki wielkości.
Chyba będzie teraz przechodził wylinke bo sie okopał w swojej kryjówce, jakby miał iść na wojne:p
W każdym razie ma 2,5cm ciałka (troche większy niż połowa zapałki).
To mój pierwszy pąjak i nie chciałbym podchodzić do niego nieumiejętnie to też piszę tutaj.
Poza tym jeszcze, do sympatyków Lasiodora pytanko - kiedy mniej więcej go przełożyć do docelowego terra?
Gdybym wiedział jaka to mniej więcej wylinka, było by mi łatwiej.
Słyszałem, że po prostu jak będzie miał za mało miejsca, ale z racji tego że to spore stworzonka, to nie chcę żeby coś przegryzł etc i jednocześnie kieruje się jego dobrem. Wiem, że to na pewno "jeszcze nie teraz", ale poszukuje konkretnych wskazówek.
Z góry dzięki. :rolleyes:
Przeliczniki wielkości- to bzdura. Nie można określić ile dany pająk będzie sobie mierzył po przebyciu X wylinek. Chociaż u młodych pająków wygodnie jest liczyć wylinki (ludzie się do tego przyzwyczaili, wygodniej jest sprzedawać), później już to nie ma większego sensu. Wystarczy podać DC.
Dobrze słyszałeś. Najlepiej jest przełożyć pająka do docelowego terrarium, jak będzie widać, że w dotychczasowym ma za mało miejsca. Chociaż jak to mówią "nie ma za dużego terrarium". Jednak mały pajączek w dużym terrarium nie za ciekawie się prezentuję. Jest to pająk osiągający spore rozmiary, dlatego już w docelowym terrarium jako wentylacji należy używać blachy perforowanej, a nie jakichś plastikowych siateczek. Musisz odpowiednio zabezpieczyć terrarium (żeby nic nie odpadało, odklejało się, nie przymykało). jeżeli będziesz myślał logicznie to nie dopuścisz do ucieczki pająka.
Jeszcze wróćmy do tej wylinki. Zabarykadowanie się w kryjówce to jest jeden z symptomów nadchodzącej wylinki, za ile jednak pająk ową wylinkę przejdzie tego nikt nie wie. Cierpliwości. :)
Dzięki za odpowiedź, na pewno się przyda. Blache taką gdzieś znajdę, bo to w sumie niewiadomo co w tych zoologicznych wpychają.
A poza tym pomyślałem sobie, że w sumie niedawno go przeniosłem (wcześniej siedział w pojemniku na mocz), więc może się jeszcze nie zaaklimatyzował. Jakby nie patrzeć to siedzi już prawie dobe, żarcia też nie je.
Co do wylinki to nie jestem pewien, bo jak go kupiłem to facet usuwał, a to było dosyć niedawno (mniej więcej tydzień). Mącznika nawet nie ruszał narazie, więc wywaliłem robaka (z przebitą główką) coby nie pleśniał ani inne takie.
Jakby się coś niepokojącego działo to będe pisał. ;)
grono05ke3n
13-02-2008, 16:35
(odp do coment)Tu masz długość ciała, długość z odnużami i ktora wylinka.Musisz tylko znaleźć gatunek który cię interesuje :http://gnu.univ.gda.pl/~kakrysa/tabela.php
To jedna z najbardziej niepoważnych stron terrarystycznych. Zero wiarygosnosci, wpisy typu Aaczłowiekus pospolitus są żenujące. Dodatkowo już spamerzy się za nią wzięli.
Nie ma sensu podawania tak mało wiarygodnych źródeł.
Właśnie tą tabele przeglądałem. Stymże facet na dziale gady i pajęczaki stwierdził, że jak 2,5 cm to powyżej L5. Po prostu dziwnie mi to wyglądało bo już długo czytam o Lasiodora, a różni ludzie różne rzeczy opisują/wygadują.
Re up: Popieram...
Edit - te siatki to raczej oddzielnie trzeba dokupować (do terra)?
karolus_666
14-02-2008, 14:19
zapisałem sie do programu MECENAT ;] ale opiekun mi jeszcze nie został przydzielony wiec zadam pytania jeszcze tutaj bo strasznie mnie to nurtuje :) mianowicie jak pisałem mój pająk zmierza do zrzucenia wylinki i w sumie nie ma w swoim obecnym domku żadnego schronienia czy powinienem coś zorganizować czy pająk sobie poradzi ?? ale co mnie bardziej interesuje to zauważyłem że na dwóch tylnych, lewych kończynach a dokładnie na ich stawach coś połyskuje, wygląda to jak malutkie krople wody z tym że nie "podlewałem" podłoża od dłuższego czasu bo widzę że jeszcze nie ma takiej potrzeby czyli zroszenie nie wchodzi w grę, ktoś wie co to może być ?
haxxproxx
14-02-2008, 16:19
jezeli szykuje sie do wylinki to nie przeszkadzaj mu wogole poradzi sobie bez problemu, a operowanie w terrarium moze tylko zaszkodzic pajaczkowi... te kropelki to prawdopodobnie woda z nadmiaru wilgotnosci
Tak, mały pająk w dużym terrarium może nie odnaleźć potencjalnej zdobyczy Gdy np: pająk jest w jednym rogu terrarium a robak w drugim(powiedzmy, że przestrzeń jaka ich dzieli to ok. 30cm). Wiadomo, że robak się porusza i w pewnym czasie może znaleźć się w zasięgu ptasznika, ale nie musi. I podkreślam, że nie zawsze tak musi być..
Pająki znajdują ofriarę poprzez drgania wytwarzane przez np. świerszcza, ktore rozchodza sie na duza odleglosc po podlozu.
karolus_666
17-02-2008, 13:55
Dobra... juz po wylince :) doszło do tego wczoraj :D a takie pytanie z mojej strony, jak dlugo nie powinienem jeszcze podawac pokarmu ? żeby nowy pancerz spokojnie zastygł a pająk nie zrobił sobie krzywdy ?? np. nie połamał zębów ?
Veldrinn
17-02-2008, 15:05
Około tygodnia. tak 5-7 dni. Możesz to sprawdzic obserwując ząbki ;) pajączka. Jesli będa czarne, pajak jest gotowy do karmienia :)
vBulletin - Arachnea.org