PDA

Pokaż pełną wersję : NADRZEWNE (i reszta skaczących)

przemoma
13-02-2008, 00:34
Witam mam męczące mnie pytanie związane z tym jak wysoko skaczą pająki. Spotkałem sie z różnymi twierdzeniami np. P.murinus dorosły osobnik skacze na wysokość 20cm innym razem ze na wysokośc 2m (czemu jest taka różnica) a dokładnie mi chodzi o coś takiego gdzie można się dowiedzieć na jakie wysokości skaczą rożne pajaki. Chciałbym sie dowiedzieć ponieważ przydałą by mi się ta wiedza przy przesadzaniu itp. Proszę o szybką odpowiedzi. Pozdrawiam!! I z góry dziękuje ;)

\\ Przeniosłem do działu Arachnea - od zaciekawienia do pasji - Adsy

palto
13-02-2008, 00:40
To zalezy jaki jest duzy pajak, kazdy pjak nawet tej samej wiekosci i gatunku moze skakac na rozne odleglosci. Nie znajdziesz odpowiedzi na to pytanie

przemoma
13-02-2008, 00:49
Szkoda a już miałem nadzieje no to liptona ale jeszcze niech inni się wypowiedzą

Stasiakov
13-02-2008, 00:52
2m to trochę dużo ... ale może chodziło tutaj o skok ślizgowy tj przypominający skok w dal. 20 cm to prawdopodobnie odległość na jaką skaczą pająki wzwyż. Stąd taka różnica. Ale mogę się mylić :]

Drach
13-02-2008, 00:56
To są różne spekulacje. Moje nadrzewne i P. murinus nie skaczą tzn. jeszcze się im nie zdarzyło co najwyżej P. irminia zeskoczyła z terrarium na biurko i zaczęła biec.
Wielokrotnie u znajomego obserwowałem dorosłe Poecilotherie które przy odpowiednio spokojnej manipulacji w terrarium w ogóle nie skakały i nie rzucały się agresywnie hodowcy do gardła :)
Można zaryzykować stwierdzenie, że pająki tak naprawdę nie mają powodów aby skakać na człowieka. Chyba, że są drażnione i przyparte do muru lub zagraża im śmierć przez zgniecenie to owszem pająk rzuci Ci się np. na dłoń i zacznie po niej uciekać np. zeskoczy z niej na podłogę lub ścianę itd… bardzo rzadkie są przypadki skoku na hodowcę i pokąsania.

Przy zachowaniu zimnej krwi i ostrożności można "przeprowadzić" dorosłego P. murinusa czy inne agresywne gatunki. Nawet "Poe" są niejednokrotnie tak spokojnie, że delikatnie szturchane długim pędzelkiem po tylnych odnóżach przechodzą z pojemnika do pojemnika bez kaprysów.

Jak napisał przedmówca nie da się jednoznacznie określić ile jaki pająk może skoczyć. Co do 2 metrów dla murinusa to sądzę, że to lekka przesada. Nadrzewne natomiast dysponują dużo większa zręcznością ale ich skoki są raczej krótkie i wykonywane z bardzo duża szybkością. Np. energiczny skok z terrarium na biurko przebiegnięcie kilkunastu centymetrów potem znowu skok na ścianę i kolejny skok ze ściany na tapczan.

Zdarzyło mi się to 1 raz w całej mojej kilkuletniej przygodzie z ptasznikami...

Łukasz W.
13-02-2008, 10:17
Mi się wydaje że naziemne tj. murinus nie potrafią wogule skakać:)

Reiven
13-02-2008, 10:26
Dodam tylko do wypowiedzi Drach'a co do POe, ja miałem właśnie przyjemność spokojnie manewrować ornatką :) co udokumentowałem filmikiem:
http://e-kob.pl/profil/reiven/wideo,2.html

:)

shinobi
13-02-2008, 10:38
Według mnie nie da się określić maksymalnej odległości na jaką jest w stanie skoczyć pająk. U mnie kiedyś gienia podskoczyła 20 cm żeby dosięgnąć siedzącego na szybie świerszcza.
To jest tak samo jak z ludzmi. Raz skoczysz 10 cm a raz 1,5 m. Odległoś zależy od Twojego "widzi mi się". Podobnie jest z pająkiem

Sick_Boy
13-02-2008, 11:16
Moim zdaniem 2 m lotu ślizgowego to bzdura. Chyba że pająk będzie leciał jednocześnie w przód i w dół:) Sam byłem świadkiem takiego skoku stromatopelmy kiedy mój kolega chciał mi ją zaprezentować (wielkie bydle jak na strome:). Stromka wbiegła po pęsecie i po jego ręku dobiegła na samo ramie:) Zatrzymała sie dosłownie na sekundę żeby skoczyć stamtąd na blat dość niskiego stołu... który był kilkadziesiąt centymetrów dalej. Myślę że łącznie przeleciała jakieś 1,2 m:) I pobiegła dalej bez jakiegokolwiek szwanku... Tak więc wszystko zależy od sytuacji:) Jestem przekonany że żaden ptasznik nie potrafi ot tak z miejsca skoczyć na odległość 2 m w linii poziomej... ale zeskoczyć z jakiegoś obiektu na niżej położony obiekt - jak najbardziej:)

Mustang
13-02-2008, 11:45

To źle Ci sie wydaje:) Niektóre naziemne potrafią skakać (np. murinus i Ceratogyrusy) ale robią to rzadko. Nadrzewne potrafią oddawać dalekie skoki. Do lotu ślizgowego jest zdolny tylko P.cambridgei z tego co mi wiadomo, choc nie wiem dlaczego akurat on a inne gatunki juz nie.

Co do wysokości: P.pulcher 3cm DC wskoczył z podłogi na siedzenie krzesła (czyli na wys ok. pół metra), wybił się jakiś metr przed krzesłam, wyladował dokładnie na środku siedzenia:)

ble
13-02-2008, 11:56
Temat dotyczny wysokości a nie długości skoku ;P

Moim zdaniem 2m, to mit, budowa ptasznika nie wskazuje na to aby był zdolny skakać na taką wysokość. 10-20cm wydaje mi się realną wysokością.

matise12
13-02-2008, 16:28
To jeśli murinek skacze dorosły 20 10 cm to ile może cambri słyszałem ze tez jakoś 10 20 cm

Stasiakov
13-02-2008, 16:42
Big Smoke wydaje sie to nieprawdopodobne ale jeśli naprawdę tak było to trza przyznać że pająki serio potrafią skakać a nie podskakiwać :D

Mustang
13-02-2008, 16:49
Hehe, sam sie trochę zdziwiłem jak mi wyskoczył z pojemnika na kolana, z kolan na podloge... krótki bieg (chyba rozpędu nabierał:D) i skok na krzesło. Imponująco to wyglądało jak tak wylądował na siedzeniu. Zmierzyłem dokładnie od podłogi do siedzenia jest wysokosć 46 cm:D

przemoma
13-02-2008, 17:06

Źle Ci się wydaje. Pewnej nocy słyszałem mocne pukanie po szybce terr wziąłem latarke i patrzyłe n mojego murinka. A on skakał sobie po całym terr> Niestety niepomyślałem w tedy żeby nagrać ale zaje**** to wyglądało

Zipper
13-02-2008, 17:34
Jak to ktośpowyżej wspomniał 2 metry na ptasznika to moim zdaniem letka przesada ale ostatnio czytałem chyba na wikipedii ze camel spider tj. Pająk wielblądzi potrafi skakac własnie na tyle wzwyż !! Sam sie zdziwiłem ale cos w tym musi byc prawdy a propo pyt. Nawet pająki tego samego gatunku w tej samej fazie wzrostu nie skoczą tak samo :d wiec błędne jest szukanie odpowiedzi na to pyt

ble
13-02-2008, 20:15
Jak to ktośpowyżej wspomniał 2 metry na ptasznika to moim zdaniem letka przesada ale ostatnio czytałem chyba na wikipedii ze camel spider tj. Pająk wielblądzi potrafi skakac własnie na tyle wzwyż !! Sam sie zdziwiłem ale cos w tym musi byc prawdy a propo pyt. Nawet pająki tego samego gatunku w tej samej fazie wzrostu nie skoczą tak samo :d wiec błędne jest szukanie odpowiedzi na to pyt

Na wikipedii powinni bardziej kontrolować dodawane treści... :P

Lajpiec
16-02-2008, 15:37
dużo razy widziałem jak skacza pająki... murinusy też... Myslę ze nieda sie określic jak moze pająk skoczyć daleko, ale chyba nie za daleko bo nie wiem w jakim celu by miał skakać 2 metry wzwyż... Wzwyż mi sie wydaje ze para cm najwyzej moze skoczyć żeby 2m skoczyć to by było takie porównanie jakby człowiek skoczył 200m do góry :D

Morph
16-02-2008, 15:51
Mysle ze max na jaki skacza pajaki wzwyz to okolo 20-30cm. Co do 2 metrow to bedzie to skos slizgowy jak ktos wczesniej wspomnial. I mysle ze jest to mozliwe ;)
p.s moja irminia skacze na dobre 50-60cm w dal a jest dopiero L8 :)

czeslaw
01-03-2008, 19:33

może jeszcze dodasz ze chodzić też nie potrafią i są to powolne i słabo jadowite pająki ?:)

a tak swoją drogą wyobraźcie sobie wysokość 2m, i uświadomcie sobie ejszcze jakiego wzrostu jesteście, a teraz prosze bardzo murinek miełby niby wyskoczyć wyżej niż przeciętny człowiek.

Mustang
01-03-2008, 19:56
może jeszcze dodasz ze chodzić też nie potrafią i są to powolne i słabo jadowite pająki ?:)

Przestańcie komentować co powiedzial Łukasz W., raz wystarczy.

a tak swoją drogą wyobraźcie sobie wysokość 2m, i uświadomcie sobie ejszcze jakiego wzrostu jesteście, a teraz prosze bardzo murinek miełby niby wyskoczyć wyżej niż przeciętny człowiek.

Wzwyż mi sie wydaje ze para cm najwyzej moze skoczyć żeby 2m skoczyć to by było takie porównanie jakby człowiek skoczył 200m do góry :D

Nie porównujcie pająka do człowieka. Pchła ma 2 mm a skacze na odległość metra. Gdyby była wzrostu człowieka przeskoczyła by wieżę Eiffela:D

*ToMeK*brd
02-03-2008, 11:31
dużo razy widziałem jak skacza pająki... murinusy też... Myslę ze nieda sie określic jak moze pająk skoczyć daleko, ale chyba nie za daleko bo nie wiem w jakim celu by miał skakać 2 metry wzwyż... Wzwyż mi sie wydaje ze para cm najwyzej moze skoczyć żeby 2m skoczyć to by było takie porównanie jakby człowiek skoczył 200m do góry :D
Porównanie jak już o nich mowa. Pchła skacze w dal, tj człowiek miałby przeskoczyć boisko piłkarskie. Bez sensu po co ona tak daleko skacze?
2m wzwyż to przesada.. ale jeżeli ptasznik by skakał z regału lub czegoś wyżej położonego to jest prawdopodobieństwo, że wyląduje te 2 m dalej. Długość skoku zależy tylko i wyłącznie od pająka: czemu skacze i po co?

nemesisnt
02-03-2008, 16:38
Mój cambri skoczył mi z ręki na ściane odbił sie i wylądował na suficie jakies 50 cm wyżej

czeslaw
06-03-2008, 17:35
jeżeli odbija sie z czegoś i spada w dół to może skoczyć oczywiście dalej niż jeżeli zkacze z podłoża w dal na to samo podłoże.