Pokaż pełną wersję : Avicularia Nie umie chodzić po ściankach
Moja avicularia versicolor L7 straciła umiejętność chodzenia po ściankach po prostu ślizga się po nich i zastanawiam sie czy to przez to że ostatnio o dość dużo przecholowałem z spryskiwaniem
w terra i zastanawiam się jeszcze czy to minie po wylince.Torf już zmieniłem i staram się już nie nadużywać wody z góry dziękuje za odpowiedzi.
\\Temat przeniosłem do działu Arachnea - od zaciekawienia do pasji - Adsy
RottingMan
14-02-2008, 22:31
Witaj po pierwsze zmień w temacie na "umie" aa nie umi xD... Po drugie to może masz złą wentylacje i masz parę na szkle i się ślizga... Zrób tak żeby było powietrze w terra tzn opływ żeby para znikła...
Pozdrawiam
Czasami tak jest jak zbyt czysto wymyjesz szybke (jakimiś środkami nadającymi połyski i usuwając smugi terra (ja tak miałem) i pajączek wchodząc ześlizgiwał sie. Ale widząc po tobie to albo masz zlą wentylacje albo bezpośredni lub pośredni spryskiwałes szybkę terra i pozostały tam kropelki wody które uniemożliwiają sprytne chodzenie po ścianach.
jak często ogólnie będziesz mył szybkę środkami chemicznymi to pajączek może już nigdy nie wejść na nic...
walnij lepszą wentylację i po kłopocie, poza tym ważne jest to jak dawno temu pająk liniał
pamiętaj również o umieszczaniu swoich postów w odpowiednich działach
aha już biorę się do roboty i robie wentylację a mój pajączek liniał w czerwcu to trochę dawno bo pajączek jeszcze jest mały to powinien trochę wcześniej
A ja dodam tylko że-Pajączki maja na "nogach" haczyki ktore po pewnym czasie sie ścierają,po wylince wszystko powinno wrócić do normy,nie ma czym się martwić ;)
Pozdr.
Pan Grabski
15-02-2008, 00:52
Ja slyszalem ze przed wylinka przyczepnosc spada... :)
mishi_111
15-02-2008, 08:46
A ja dodam tylko że-Pajączki maja na "nogach" haczyki ktore po pewnym czasie sie ścierają,po wylince wszystko powinno wrócić do normy,nie ma czym się martwić ;)
Pozdr.
słusznie.I to z czym masz problem prawdopodobnie własnie tak to wygląda.Moja rosea ma trudności z operowaniem szybą.Wchodzi na nią i po pewnym czasie jest juz na ziemi..poprostu sie ześlizguje.to co napisał kolega powyżej to też prawda ponieważ pająki tracą tą przyczepność ze względu na zużycie a przecież kiedy pająk jest "stary"..czyli zamieża przejsc wylinkę oznacza to ze jego pancerz nadaje sie do wymiany.
nie martw sie niczym.Ale środków chem. nie używaj!
Co to tematu to mysle ze ma wytarte haczyki.
A co maja haczyki do przyczepności na ściance?
A co maja haczyki do przyczepności na ściance?
yyyyyy.... moim zdaniem bardzo dużo :)
koledze chyba chodziło o pazurki...
Mówimy o płaskeij ściance? Takiej bez nierówności? Bo wtedy nie mają nic...
witam dzisiaj po giełdzie zmieniałem terra mojej avi i zauważyłem że ona nie umi ruszać tylnymi nogami tak jakby nie miała w nich czucia mi sie wydaje że padnie.. :(
----edit----
odpowie mi ktoś na moje pytanie ??
//Pisz w jednym poście, uważam to jako spam - Maxtor
no chciałem się zapytac czy moja Avi może paść jak nie rusza wogole tylnymi odnóżami
Mówimy o płaskeij ściance? Takiej bez nierówności? Bo wtedy nie mają nic...
Kolego to że szyba dla Ciebie jest płaska,to nie oznacza tego że jest płaska w rzeczywistości,istnieją na niej róże wypukłości,dołki,sprawdź pod mikroskopem ;)
Haczyki które są na "nóżkach" naszych kochanych pajączków są bardzo małe(poszukaj sobie zdjęć na forum,na pewno znajdziesz ;) ),tak samo jak dołki i wypukłości na szybie.
Pozdr.
PS.Zakładajcie nowe tematy,nie piszcie czy pytajcie sie o inne rzeczy,nie związane z tematem w czyimś temacie :P :)
mishi_111
18-02-2008, 23:42
niekoniecznie.Byćmoże siedzi tam bo ma bliżej do źródła ciepła
no chciałem się zapytac czy moja Avi może paść jak nie rusza wogole tylnymi odnóżami
Podaj mi takie informacje:
1. Jak duży jest pająk? Jakie wymiary ma terrarium?
2. Kiedy ostatnio jadł i co?
3. Kiedy ostatnio przechodził wylinkę?
4. Czy masz jakąś ściankę (np z korka) w terrarium czy gołe szyby?
5. Czy masz jakieś inne ozdoby? (korzenie, kawałki kory, rośliny sztuczne lub prawdziwe, itp.)
6. Czy pająk ciągnie te nogi za sobą czy jak jak to wygląda?
7. Czy ma ona jakieś gniazdo lub próbuje robić jakieś pajęczynki?
8. Jeżeli możesz to zrób fotkę pająka, a jeżeli nie to oceń wielkość odwłoka.
9. Czy pryskasz wodę na ściany, lub ma jakieś inne źródło skąd może się napić?
driger16x
19-02-2008, 04:25
Umie umie tylko masz pewnie za małą wętylacje i przez to ścianka paruje i pająk nie może chodzić po ścianie bo się ślizga:]
Kolego to że szyba dla Ciebie jest płaska,to nie oznacza tego że jest płaska w rzeczywistości,istnieją na niej róże wypukłości,dołki,sprawdź pod mikroskopem ;)
Haczyki które są na "nóżkach" naszych kochanych pajączków są bardzo małe(poszukaj sobie zdjęć na forum,na pewno znajdziesz ;) ),tak samo jak dołki i wypukłości na szybie.
No widzisz akurat się mylisz. Pazurki sa małe ale nie az tak zeby grać jakąś rolę w przyczepności do szyby. Stopy ptaszników sa od spodu porośnięte miliardami drobnych włosków - to sprawia, że mogą śmigać po szybach i innych pionowych powierzchniach, włosków jest tak dużo, ze mienią się w słońcu, zauważ tez, ze gatunki nadrzewne mają szersze stopy (i co za tym idzie wiecej włosków i lepszą przyczepność;)
a ja jeszcze dodam ze pazurki nie sa takie male bo u pajakow L8-9 widac je bardzo dokladnie golym okiem.
dzięki wam wszystkim za wasze posty ale dzisiaj gdy chciałem spryskać avi dotknołem ją i nic..a więc moja avi nie żyje ;(
jak może dać jej czas jak nie żyje? Ludzie, czytajcie tematy a nie napalacie się, że sobie posta nabijecie do kolekcji...
radziłbym zamknąć temat bo zaraz zlecą się do niego tłumy żałobników by pisać jak to współczują straty
bo zaraz zlecą się do niego tłumy żałobników by pisać jak to współczują straty
True... :)
Szfaja, jak chcesz otworzyc i napisac cos konstruktywnego to priv.
vBulletin - Arachnea.org