Pokaż pełną wersję : [Przenoszenie ptaszników] Pomysły
Witam szukam jakiegos dobrego pomysłu żeby bezpiecznie (dla pajączków i dla mnie ) przenieść vagansa L10 i smithiego L9 z fauno (15x8 cm) do docelowego terra.
Przeganiasz pajaki do szklanki lub jakiegos innego malego pojemnika, przekladasz ow pojemnik do docelowego i wypuszczeasz
a nie lepiej wsadzić faunaboxa do terrarium i "wygonić" pajunka z niego?
x_warrior
16-02-2008, 12:10
Kkompendium dla początkujących sie kłania.
Najlepiej to chyba w tym wypadku faunabox do terra włożyć. Jak nie to masz tu film blackmana Przekladanie ptasznika (http://pl.youtube.com/watch?v=XQkP3LwG2i0). Przykryć pojemnikiem i podstawke od dolu włożyć. Proste ?
Można też o ile jest mały wziąć go na ręke , też proste .
Pawelnek
16-02-2008, 12:25
Proszę bardzo.
Przenoszenie ptaszników:
http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?t=362
http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?t=361
http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?t=1030
No niby wszysko ładnie i pięknie ale żeby wsadzić fauna do terra muszę demontować szybko z drzwiczek, gdzie w moich terra dość ciężko się je wyciąga z prowadnic, pajączki już takie małe nie są bo L9/ L10 tak że branie na rękę też raczej odpada tym bardziej że nie chcę zbytnio tego robić. Spróbuje otworzyć terra, otworzyć i przechylić fauna i delikanie pędzelkiem je pogonić, jak to nie wypali pozostaje szklanka lub moczbox sprawdzałem wejdą do fauna.
Wszytkie te metody widziałem ale u mnie nie zdadzą egzaminu, dzięki za odpowiedzi chyba pomysł ze szklanką najbardziej wypali i zrobię to w wannie. Pozdrawiam i do zamknięcia.
A nie lepiej pajaczka chwycic miedzy odnuzami i szybko przelozyc. Najlepiej bo szybko. I pajak nie bedzie sie strsowal zeby go wepchnac do szklani potem wygonic itd.
USzkadzajac przypadkiem pajaka nie Morph? :)
Podłączam się do pytania: dlaczego od razu uszkodzić? tzn jak ktoś ma palce z drewna to wiadomo... uscisk musi być pewny ale nie za mocny... i nie łapać świezo wyliniałych... nie widze problemu, bardzo przydatna metoda:cool:
Dlaczego niby?
Pająk może sie łątwo ześlignąć i bum! Po odwłoku...
Pająk może sie łątwo ześlignąć i bum! Po odwłoku...
Jak sie nie umie lapac to pewnie tak. pajak lapiac w ten sposob trzeba umien unieruchomic. I nie widze zadnego problemu.
Sebastian Ś.
16-02-2008, 23:51
I tak najlepsze są akcje z mały szybkimi ptasznikami.Bundy z tymi co napisałeś nie powinno być problemu,masz już wszytko ładnie wytłumaczone,pozdrawiam.
Jak sie nie umie lapac to pewnie tak. pajak lapiac w ten sposob trzeba umien unieruchomic. I nie widze zadnego problemu.
Łap dorosłą Poecilotherie między odnóża, powodzenia.
Trzeba wiedzieć w którym miejscu złapać pająka, z jaką siłą i czym sobie pomóc. Pająk w palcach również potrafi ruszac odnóżami i moze sie wyślizgnąć (zdazylo mi sie). Moze wykonywać ruchy, ktore właściciel może odebrać jako próba ataku i w przyplywie strachu upuścić pająka.
Veldrinn
17-02-2008, 04:19
Trzeba wiedzieć w którym miejscu złapać pająka, z jaką siłą i czym sobie pomóc. Pająk w palcach również potrafi ruszac odnóżami i moze sie wyślizgnąć (zdazylo mi sie). Moze wykonywać ruchy, ktore właściciel może odebrać jako próba ataku i w przyplywie strachu upuścić pająka.
Tak, co się sprowadza do innych wypowiedzi, że chwyt musi byc pewny. Cytat z filmiku blackman'a "Jesli brak ci pewności siebie, zrezygnuj " (cytat z pamięci ;) )
Oba możesz przenieść w palcach, jesli boisz się, że sobie nie poradzisz to użyj odpowiednich pojemników do przeniesienia. Pająk nie jajko, jak go popchniesz palcem to nic mu się nie stanie :)
Dokładnie o to chodzi że nigdy jeszcze nie przenosiłem pajaka w palcach i muszę spróbować ale w już w duzym terra, żeby mieć pole manewru i w razie jakbym go puścił to żeby był w terra a nie np na podłodze. Przenoszenie trochę się opóźni bo vagans mi wyliniał a w terra smithi małe modyfikacje muszę zrobić. Jeszcze raz dzieki wszystkim za rady, po skończonych przenosinach dam fotki i napiszę jak to zrobiłem. Pozdrawiam.
driger16x
19-02-2008, 04:34
1.dotykasz go w tylnie odnoza
zeby wyszedł ci z podelka(rob ta na stole)i usiadł na blacie biurka
potem przykrywasz pająka pudełkiem i od dołu wsuwas tekturke czy cos,a następnie przekładasz go do innego podełka!!
2.Bierzesz na rękę pająka i wkładasz go do 2 pudełka;]
Wszystko odbyło się bez bólu, smithasa nakryłem na bocznej ściance fauna pojemnikiem po salatce włozyłem pod spód tekturkę i do terra, już przemeblowuje skubany :). Z vagansem było gorzej bo po wylince mu się troszke wyrosło, więc musiałem powyciągać szybki z terra wsadziłem fauna do środka, przyłozyłem do bocznej szyby i delikatnie pędzelkiem go na nią zagoniłem, już się aklimatyzuje w norze. Więc tylko zdjęcie smitha. Jeszcze raz dzięki za rady. Pozdrawiam.
vBulletin - Arachnea.org