Pokaż pełną wersję : Pajaki czuja zapachy?
takie moje pytanie czy Pajaki czuja zapach?
np jak cos jest spalone w terra czy on czuje zapach dymu?
Maja jakies receptory zapachowe, ale jak one sa czule tego nie wiem, nawet jesli bedzie to czuc to nie powinno mu to przeszkadzac
Nie powinno mu przeszkadzać? No chyba jeśli coś dla nas 'smierdzi' to i one raczej nie są zadowolone z tego.
Wydaje mi się, że pająki które mają 'pierwotne' układy (wszystkie) i ten mają nie zabardzo rozwinięty, także ich czucie woni, może sprowadzać się do kilku zapachów, ewentualnie rozgraniczenia ich, który znośny, a który nie.
Jak na działce robie grilla, dym leci na pająka który jest na pajęczynie to pająk natychmiastz niej ucieka, nie wiem jak to jest z ptasznikami.
Pozdro.
Pająki nie czują zapachu jako hmm woni, jednak mają receptory, które działają jak język i nos czyli pajak dostaje sygnał, że jest to pokarm, a nie kawałek drewna.
rostator
16-02-2008, 18:33
Narządy węchowe znajduja się na górnej czesci stóp pająka .Ale nie maja ich aż tak mocnych jak człowiek
pozwoliłbym sobie na analizę tych wypowiedzi...
Maja jakies receptory zapachowe, ale jak one sa czule tego nie wiem, nawet jesli bedzie to czuc to nie powinno mu to przeszkadzac
odpowiedź związana z doświadczeniem- zaobserwowano, że nie przeszkadza, więc prawdopodobnie nie przeszkadza- prawdopodobnie, bo nie zbadano tego naukowo
No chyba jeśli coś dla nas 'smierdzi' to i one raczej nie są zadowolone z tego.
Wydaje mi się, że pająki które mają 'pierwotne' układy (wszystkie) i ten mają nie zabardzo rozwinięty, także ich czucie woni, może sprowadzać się do kilku zapachów, ewentualnie rozgraniczenia ich, który znośny, a który nie.
to co Tobie śmierdzi, dla innych zwierząt może być "ambrozją"- meryotryczny błąd, nawet to co dla Ciebie śmierdzi, dla twojego kolegi może już nie śmierdzieć...
O sile węchu decyduje ilość receptorów, a nie magiczna siła która mówi co ma sięczuć a co nie :) tak słowem wyjaśnienia
a rozgraniczenie informacji co dobre a co nie, nie leży już w kwestii węchu
Jak na działce robie grilla, dym leci na pająka który jest na pajęczynie to pająk natychmiastz niej ucieka, nie wiem jak to jest z ptasznikami.
prosty eksperyment- zatykasz nos, a ja Tobie dymię papierosem w oczy- nie czujesz zapachu, a uciekasz :)
Pająki nie czują zapachu jako hmm woni, jednak mają receptory, które działają jak język i nos czyli pajak dostaje sygnał, że jest to pokarm, a nie kawałek drewna.
Odpowiedź bezpieczna :) jednak sam nie wiem dokładnie jak to działa i jeśli masz jakiś dostęp do badań, albo do dłuższego fragmentu jak to działa u pająka to chętnie poproszę :)
Narządy węchowe znajduja się na górnej czesci stóp pająka .Ale nie maja ich aż tak mocnych jak człowie
bez obrazy, ale to chyba nabicie sobie posta :)
jeżeli chcesz konkretnej odpowiedzi to napisz do Baku, albo do Blacka :) to nie jest pytanie na obserwacje, to jest pytanie na posiadanie konkretnych prac naukowych na ten temat, więc próby domniemania albo porównywania do czegokolwiek jest bez sensu...
ja dodam tylko coś takiego, że skoro ptasznik wyczuwa feromony to jako taki zmysł zapachu mieć musi, przynajmniej do rozpoznania sygnałów wysyłanych przez samicę
chodzi mi o to bo jak po solance wlozylem korzen do mikrofali to sie zapalil troche i smierdzi taka spaleniezna i to wywietrzeje ale nie wiem czy moge wlozyc pajaka do terra teraz czy musze czekac
Poczekaj jakiś czas dla pewności ;)
nie musisz na nic czekać, wsadź i już...
Revelict
17-02-2008, 00:13
Przeczytaj sam co napisałeś:) (nie czują zapachu ale mają receptory które działają jak nos...) czyli z drugiej części wynika że mają węch, co przeczy części pierwszej.
Układ oddechowy u pająka to płucotchawki i tchawki. Niby jest to prymitywne ale jak każdy organizm, pająk może sie zatruć np. CO2. Ale spalenizną(wonią spalonego drewna) sie nie zatruje, czyli bez obawy:)
Odpowiedz na pytanie czy czuje ten zapach: Tak(teoretycznie, bo tylko pająk wie czy go czuje), pająk go czuje, ma wyczulony zmysł czucia jak i powonienia, które zastępują mu wzrok który u większości pająków nie odgrywa znaczącej roli i służy jedynie odróżnieniu dnia od nocy - tak jest i u ptaszników.
PS.
Ktoś napisał, że pająki nie mają tak rozwiniętego zmysłu powonienia jak człowiek, ciekaw jestem na jakiej podstawie to wywnioskowałeś^^^<lol>
zostawie terra otwarte do jutro przez jeden dzien nic sie nie stanie
i tak musze narazie go nagrzewac bo jest przemrozony
A to tego co napisales ze pajak moze zatruc sie CO2 :
kiedys dochodzily mnie sluchy ze niektorzy terrarysci uzywaja tego do uspokajania pajkow , mianowicie wpuszczaja troche do terra i pajak staje sie tak jakby " senny"
jak z tym jest?
maslan82
17-02-2008, 02:01
Te receptory są to tak zwane wyrostki do żucia, znajdują się one na stopie pierwszych par odnóży. Słożą min. do rozpoznania pokarmu "czy to nadaje się do zjedzenia":)
Revelict
17-02-2008, 13:21
Z tym CO2 to prawda, no ale tak jak napisałeś, w małych ilościach. To jest tak jak u człowieka, jak i u innych organizmów, CO2 dostaje się do komórek zamiast tlenu, co powoduje niedotlenienie komórek, co powoduje zawroty głowy, senność itp. ale wiadomo do czego może doprowadzić dłuższe niedotlenienie komórek :)(no chyba, że nie wiadomo w takim razie doprowadza do śmierci komórek przez niedotlenienie). Ale ja bym tego nie polecał...
vBulletin - Arachnea.org