PDA

Pokaż pełną wersję : Pterinochilus Jak je przenosić?

koles123
17-02-2008, 00:53
Witam. Mam problem bo u mojego P. murinusa L2 w moczboxie pojawiła się pleśń i to spora ilość... Myliłem to z pajęczyną więc nie reagowałem. Wymagana jest wymiana całego podłoża, a do tego trzeba przenieść lokatora... Tu nasuwa się pytanie jak go przełożyć? On siedzi na pajęczynie więc przykrycie go pojemnikiem i wsunięcie deczka odpada w 100% tak jak inne sposoby, które tutaj znalazłem... Znacie jakieś dobre, bezpieczne sposoby?

kicuch
17-02-2008, 01:18
Przygotuj sobie drugi pojemniczek, najlepiej pusty. Moczboxa z pajączkiem otwóż i przechyl w poziomie, nastepnie podstaw tak samo pusty pojemniczek. Pająk może przejdzie z moczboxa do pojemniczka. Jeśli nie to delikatnie go naprowadź pędzelkiem.

Powodzenia.

koles123
17-02-2008, 01:21
myślałem o tym, ale chyba nie doczytałeś jaki to gatunek... żeby to zrobic bedzie potrzebna mala szczelina miedzy pojemnikami a murinus sie zmiesci bez problemu !!

elu
17-02-2008, 01:27
MURINUS L2 jest potencjalnie zamaly zeby cie przebic skore a co wiecej zeby zagrozic twojemu zdrowiu.
A jezeli sie bojsz to po co kupujesz takie pajaki?

polecam obejzec filmik bobaza
on tam przekladal cambri l3 wiec moze ci to w czyms pomoze

hevi
17-02-2008, 01:41
Kolega ma problem a Wy mu jedziecie, po co kupił pająka. Przyjacielu przygotuj drugiego moczboxa z przygotowanym podłożem, włóż do niego jedzonko, postaw w poziomie i dołóż szczelnie starego moczboxa(możesz związać taśmą).Oczywiście przed dołożeniem moczboxów otwórz ten z pająkiem. Poczekasz sobie napewno trochę czasu , ale przejdzie, sposób sprawdzony przeze mnie:)

kicuch
17-02-2008, 02:05
hevi jeśli koles123 ma dużo czasu to może się bawic w takie zachęcanie, ale według mnie najszybszym rozwiązaniem jest napedzenie pajączka.

ZinKAHO
17-02-2008, 02:13
dajesz moczbox do większego pojemnika, np akwarium/sałatkobox czy cokolwiek masz, stawiasz w środku moczbox. delikatnie długim patykiem rozwalasz pajęczynę i zmusisz go do opuszczenia pojemniczka tak aby znalazł się w większym pojemniku czy naczyniu. Możesz mieć w pogotowiu jakąś przykrywkę. Nawet jeśli trochę pobiega murin to po krótkiej chwili przestanie i wtedy będziesz mógł go spokojnie przykryć pojemnikiem do którego chcesz go umieścić. Sprawdzone!

koles123
17-02-2008, 02:16
MURINUS L2 jest potencjalnie zamaly zeby cie przebic skore a co wiecej zeby zagrozic twojemu zdrowiu.
A jezeli sie bojsz to po co kupujesz takie pajaki?

Wcale nie napisałem ze sie go boje czytaj uwaznie i sie nawet nie osmieszaj... ja tylko napisalem ze obawiam sie ze mi ucieknie :/

skorzystam ze sposobu kicucha, ale bardzo ostrożnie :) szczerze mówiąc to wolał bym zeby mnie ugryzl (choc to nie mozliwe) niz zeby uciekl :)

kicuch
17-02-2008, 02:32
Mniej głowę na karku, ostrożnie, powoli ze spokojem, a wszystko powinno pujść gładko. Najlepiej rób to na dywanie, bo jakby uciekł to będziesz go widział i łatwiej bedzie go złapać.

7hund3r
17-02-2008, 03:19
. Najlepiej rób to na dywanie, bo jakby uciekł to będziesz go widział i łatwiej bedzie go złapać.

Co do twoich wczesniejszych rad wszystko spox ... ale z tym dywanem to przekombinowales ;) zalezy po 1 jaki kto ma dywan a po 2 ja polecam wanne < po uprzednim zatkaniu oczywiscie odplywu> sprawdzone i bezpieczne w wypadku takich maluchow widac czarno na bialym co gdzi i jak :) Pozdrawiam serdecznie - Grzesiek

PiPES
17-02-2008, 03:40
jezeli chodzi o murina to moj znajomy ma swietny sposob. bierzesz go z calym jego gniazdem ( tak bierzesz całą pajeczyne) i wkladasz do nowego pojemnika. na maluchy jak dla mnie spoko opcja. z wiekszym nie koniecznie moze zadzialac . pozdro

Veldrinn
17-02-2008, 04:04
Wcale nie napisałem ze sie go boje czytaj uwaznie i sie nawet nie osmieszaj... [...]

Wcale nie uważam, żeby sie "osmieszał". Po prostu nie "trafił" w twój tok myślenia. Powinienes mieć troszkę szacunku do innych. Sam nie wiesz jak przełożyc murinka, a innym dogadujesz. Ktoś też ci może napisać, zebyś się w ten sposób nie osmieszał :)

Co do tematu. Najpewniejszym (i "bezstrowymn") sposobem jest przełożenie mniejszego pojemnika do wiekszego. Czasami to nie jest mozliwe (znam to z życia) dlatego możesz przyłożyc pojemnik do docelowego pojemnika i użyć odpowiednio przycietej tekturki, aby uniemozliwic pajączkowi ucieczkę.

RottingMan
17-02-2008, 11:00
Najlepiej rób to na dywanie, bo jakby uciekł to będziesz go widział i łatwiej bedzie go złapać. Taa jasne na dywanie, odradzam lepiej już na czymś śliskim wtedy jest większe podobieństwo na to że go złapiesz bo praktycznie będzie w miejscu biegł, ja tak miałem, a na dywanie to będzie w 80% ze ucieknie np. pod szafę, albo gdzieś w inny zakamarek... Więc albo w wannę albo w jakiś pojemnik, szklankę...

Pozdro i życzę powodzenia

Fimbulvetr
17-02-2008, 12:10
jezeli chodzi o murina to moj znajomy ma swietny sposob. bierzesz go z calym jego gniazdem ( tak bierzesz całą pajeczyne) i wkladasz do nowego pojemnika. na maluchy jak dla mnie spoko opcja. z wiekszym nie koniecznie moze zadzialac . pozdro

Bardzo dobry sposób. Robiłem tak przekładając z kliszówki do większego pojemnika a'la moczbox. Oczywiście tylko jeśli chodzi o maluchy:)

BoBaZ
17-02-2008, 12:24
Jak powiedział PiPES, młode dobrze jest przenosić razem z gniazdem (przynajmniej ja tak robie murinusami).

2. Dobrym sposobem jest: w wannie, albo i nie :P.

Bierzesz pusty identyczny pojemnik (np. moczbox i moczbox) otwierasz pojemnik murinusa, a na górę przystawiasz otwarty pusty pojemnik (tak żeby tworzyły jedną całość, bez szczelin). Następnie robisz minimalny otwór między nimi (przesuwasz o pare mm pojemnik górny) w ten oto otwór wkładasz prosty kawałek drutu i starasz się wygonić pająka na moczbox umieszczony na górze (ten pusty). Jeśli pajączek znajdzie się na ściance lu "suficie" delikatnie podnosisz mocz. górny i podsuwasz zakrętke. Tym sposobem masz pająka zamkniętego w pustym pojemniku. Z powrotem, robisz tę samą czynność.

MatiusRyba
17-02-2008, 12:31
Jak juz ktos wspomnial, mozesz wstawic moczbox z pajakiem do jakiegos wiekszego pojemnika np akwarium czy cos, ale ty sie boisz ze pajak wybiegnie po sciance. Wiem o co ci chodzi bo mialem podobna zabawe z szukaniem murina jak wylecial po szkle :P. Dlatego aby tego uniknac mozesz gorne 5cm scianek szkla posmarowac wazylina lub czyms podobnym, po czym pajak nie wejdzie tylko sie zeslizgnie :), a na dole juz go spokojnie zlapiesz

matise12
17-02-2008, 13:07
Oh ludzie ja ci radze tak jak inni albo do innego pojemniczka wrzucić pajączka albo masz może jakieś akwariumk moze byc nawet w wannie ona będzie sie ślizgać a maluszek nie wejdzie wiec masz wiele do manewrowania miejsca albo akwarium albo wanna w akwarium radze lekko spryskać ścianki.

RottingMan
17-02-2008, 13:29
Ty będę podobny do ciebie xD... To po jakiego .... Kupujesz murinusa jak się nim zająć nie potrafisz ?? Złap sobie kątnika domowego i poćwicz wyobrażając sobie że to murinus l5/6 ;]
i sie ucz... xD A później napisz jak to zrobiłeś tzn jak przełożyłeś go do innego pojemnika. I będzie sweeetanie oki ?

A do tematu jeszcze wracając : Weź pojemnik mniejszy wygoń go z gniazda i jak wyjdzie na sciankę to go złap chyba już wiesz jak ?? AA jak go złapiesz to najlepszym sposobem jest sprzedanie go lub oddanie i sie masz męczyć ?? Chyba że to jest pająk tylko dla szpanu ?? Jesteś początkującym i chcesz zaszpanować przed dziewczynami ?
moja propozycja ze szczerego serca to : Oddaj lub sprzedaj bo jak nie możesz czy nie wiesz jak go przełożyć do innego pojemnika to mu nie zapewnisz odpowiednich warunków do życia...

PS: Sorry jak cię uraziłem ale to moje zdanie i sie tego będę trzymał..

wrox
17-02-2008, 13:54
Krótka piłka:

1. Spłukaj prysznicem ściany wanny, żeby były wilgotne (zapomnij o dywanie i podobnych historiach = skoro pytasz, znaczy, że robisz to pierwszy raz więc nie warto kusić losu).
2. Zamknij korkiem odpływ.
3. Przestań się pieścić i wygoń pająka z moczboksa do wanny (bądź przenieś całe gniazdo jak radzi bobaz).
4. Przykryj czymś i przełóż do drugiego pojemnika.

Nie ma co filozofować. Pajączek malutki a robione jest wielkie halo jakby to był lew albo krokodyl.

Pawelnek
17-02-2008, 14:05
Po co kupujecie pająki, z którymi rady nie dajecie. To dopiero jest L2 ,a jak będzie dorosły to co zrobisz ??

Weź użyj płyty, włóż ją miedzy dwa pojemniki. Pająk powinien przejść dziurką, do drugiego pojemnika. A jeśli nie będzie chciał to weź go do wanny, tylko ją zatkaj. wyjmij wszystko z pojemnika ,a pająka nakryj jakimś pustym pojemnikiem, potem podsuń coś od spodu możesz użyć nawet płyty to Ci ułatwi dalszą prace. Potem przesuń ja żeby dziurka mógł przejść. I gotowe!