PDA

Pokaż pełną wersję : [PODSTAWY]Pojemniki hodowlane

aTahualpa
04-03-2007, 18:42
Wraz z rozwojem naszego pająka trzeba mu zmieniać wielkości pojemnika hodowlanego. Opiszę tutaj pare przykładów najczęściej stosowanych przez hodowców.

Małe pajączki
:arrow: Pojemnik po kliszy(L1-L4).
Bardzo popularne i doskonałe rozwiązanie dla takich pająków. Wiele osób nie wyobraża sobie hodowli maluszków bez kliszówki.
Są przeważnie dwa rodzaje kliszówek: białe i czarne. Z obserwacji wynika, że pajączki hodowane w czarnych mają bardziej wyraziste ubarwienie i szybciej rosną.
Za jedyną wadę kliszówek można uznać to, że nie są one przezroczyste(nawet białe).
Dostępność:
U każdego fotografa można takie dostać za darmo.
http://i17.ebayimg.com/04/i/000/8b/2b/d6d8_1.JPG
:arrow: Pojemniki DIP(L1-L4).
Jest to mniej popularna alternatywa dla małych pająków. Dużą zaletą jest to, że jest przezroczysty.
Wadą natomiast to, że są stosunkowo miękkie i łatwo je przez przypadek zgnieść co może się źle skończyć dla naszego pupila.
Dostępność:
Na pewno są w biofilu(w Krakowie) być może także w innych sklepach zoologicznych. Widziałem też takie pojemniczki w hipermarketach. Cena to około 20gr/szt.
http://www.biofil.pl/images/sbshop/Pojemnik%20DIP.jpg

:arrow: Pojemnik na mocz(moczbox)(L3-L6)
Także bardzo popularny pojemnik hodowlany. Jest wiele rodzajów tzn. odkręcane, z przykrywką, przezroczyste, półprzezroczyste itp.
Dostępność:
W każdej aptece w cenie ok. 60gr/szt.
Wad nie znalazłem.
http://www.apte.pl/imgprod/pojemnik_na_mocz_23003726.jpg

:arrow: Pojemnich po Tic-Tacach dużych(100szt)
Mój, trochę nowatorski, pomysł na trzymanie małych Haplopelm. Myślałem, że skoro duże Haplopelmy trzymamy w Volkerowskich terrariach to dlaczego nie małe? Takie Tic-Tacki to moim zdaniem ciekawe i dobre rozwiązanie(w moim przypadku się sprawdziło). Jednak przy zakupie nie kierujcie się smakiem :P tylko kupcie te zwykłe(białe) ponieważ pudełko jest przezroczyste.

Podrostki
Nasz pająk wyrósł już z moczboxa i trzeba poszukać mu czegoś nowego. Mogą to być:

:arrow: Pojemniki na żywność
Bardzo estetyczne, trwałe i polecane do hodowli pojemniki. Są dostępne w każdych rozmiarach i kształtach. Ponadto doskonale nadają się do wysyłki większości pająków ponieważ są tanie i wytrzymałe(trudno je zgnieść).
Dostępność:
W hipermarketach takich jak Tesco, Geant, Real itp. Cena w zależności od wielkości pojemnika. Najczęściej sprzedawane w kompletach. Cena wszystkich pojemników ze zdjęcia poniżej to 12zł(chociaż są one trochę niskie).
http://i18.ebayimg.com/04/i/000/79/1a/d6ae_1_b.JPG

:arrow: Walce foliowe.
Nadają się głównie dla ptaszników nadrzewnych i podziemnych. Przezroczyste, wysokie pojemniki o podstawie koła. Chociaż można trafić na takie pojemniki, które ciężko się zamyka.
Dostępność:
Sklepy zoologiczne lub internet. Cena w zależności od wielkości. Od 1,5zł do 10zł.
http://www.biofil.pl/images/sbshop/Foliowe%20walce.jpg

:arrow: Faunabox
Są to już bardziej profesjonalne pojemniki do hodowli. Wykonane z twardego i przezroczystego plastiku. Gotowa wentylacja i łatwy sposób otwierania. Dostępne w paru rozmiarach. Gatunki nadrzewne można hodować w taki sposób, że faunabox stawiamy pionowo(otwarciem w naszą stronę).
Dostępność:
W sklepach zoologicznych. Dostępne są także jako pojemniki do transportu myszek, chomików, królików etc. Na allegro jest ich masa. Cena(w przypadku firmy Exo-Terra) najmniejszego faunaboxa w rozmiarach 18x11x14,5(dł,szer,wys) to 11.zł.
http://www.vltava2000.cz/shops/6368/images-goods/faunabox.jpg

Dorosłe
Dla dorosłych ptaszników zwykle robi się terrarium. Można je wykonać ze szkła, pleksi, płyty meblowej czy z OSB. Dużo możliwości wykonania i wystroju jednak na ten temat są inne artykuły ;)

Na koniec
Wymieniłem tutaj tylko najczęściej używane pojemniki ale nie są to wszystkie bo ich wymienić się nie da. Stosować można dosłownie wszystko w czym możemy zrobić wentylację i jest odpowiednich rozmiarów. Jedna są mniej inne bardziej estetyczne. Ja używałem m.in.: Pudełko po lodach Carte-d’or,pudełka po czekoladowych mikołajkach, po cukierkach Ferrero-Roche.

Pozdrawiam
aTahualpa

WujaKuBa
04-03-2007, 21:22
Bardzo dobry artykuł :) Myśle, że pomoże wielu początkującym terrarystom :) Pozdrawiam serdecznie

Szopek
04-03-2007, 21:23
Świetny artykuł aTah, oby więcej takich :wink:

Rah
04-03-2007, 21:42
Świetny artykuł!! Jestem w trakcie dobierania odpowiedniego pojemnika dla a.metallica i napewno mi pomorze!!

watchu
04-03-2007, 22:05
Co do walców to jak jest z ich wytrzymałością ??

aTahualpa
04-03-2007, 22:10
Zależy jakie kupisz. Jedne lepsze jedne gorsze. Mam jednego takiego beznadziejnego, że ciężko się zamyka i strzępi się ta "folia" przy wieczku. Ale reszta jest gites. Nie są one tak delikatne jak DIP.

watchu
04-03-2007, 22:59
tzn co? mam powiedzieć "Panie, kilo tych dobrych, niestrzępiących się..." :D

To są wtedy jakieś droższe czy po prostu trzeba trafić?

Aha i jakie najlepiej prosić dla Psalmo L6-L8 ??

WujaKuBa
04-03-2007, 23:03
Weź w ręce i zobacz czy dosyć twarde są i czy dobrze sie zamykają... i tyle

watchu
04-03-2007, 23:11
Tuliszków -> Kraków ~300km ?
Tuliszków -> Poznań ~100km ?

Chyba, że nauczę się macać na odległość :P Swoją drogą to by była ciekawa umiejętność :D

WujaKuBa
04-03-2007, 23:34
No nie mowie że na odległość, ale jak byś po sklepach pochodził, noooo :)

Andrew
05-03-2007, 21:28
jutro sproboje pujsc zapytac sie czy maja darmowe kliszboxy =D

facehugger
05-03-2007, 21:43
aTahualpa dodałbym jeszce ze te pojemniki na żywność są świetne na wysyłke większych pająkow bo bardzo ciężko je zgniesc uszkodzić itd..... poza tym swietny art :)

aTahualpa
05-03-2007, 21:44
Dzięki, dopiszę.
A co myślicie o tych Tic-Tacach dla małych Haplo?

facehugger
05-03-2007, 22:44
Dzięki, dopiszę.
A co myślicie o tych Tic-Tacach dla małych Haplo?

ale tylko do L2 bo potem cięzko im sie bedzie poruszać...ogolenie wybacz ale niefunkcjonalne...najlepszy moczbox z torfem po pokrywe prawie :)

dzimi
06-03-2007, 00:00
Dzis bedac w sklepie, bodajze "ABC", zuwazylem male sloiki z kawa nescafe, sloiczki te sa zblizone wielkoscia do kliszowek, sa przezroczyste i maja dosyc fajny ksztalt, dla mlodych pajaczkow jak znalazl! Zrobie foto to wrzuce, tylko sobie zakupie :P

konrad_dzem
06-03-2007, 01:07
Dobrymi pojemnikami sa rowniez "spirale" po plytach CD, takich 50szt. Odwracacie "spirale denkiem do gory, robicie dziurki i pojemniczek jak sie patrzy :) Juz ktos ten pomysl prtzedstawial na starym forum i wygladalo to bardzo estetycznie i ladnie.

REq
20-05-2007, 23:12
co do tych pudełek ''Walce foliowe.'' gdzie mozna je na internecie zakupic ? albo jak mam zapytac sie w zoologicznym (musze cos w nim kupic zeby dostac)

Ojczul
25-05-2007, 23:23
Mam ważne pytanie czy L1 można trzymać w faunaboxie?Czy też jest dla niego za duży?Prosze o szybką odpowiedź.

Mars
25-05-2007, 23:44
Nie ma czegoś takiego jak za duże pomieszczenie dla pajączka :) tylko może być go trudniej znaleźć to wszystko. Problemem może być jedynie wentylacja bo pajączek przez większą szparę się może przecisnąć.

Ojczul
25-05-2007, 23:53
up:Dziękuje za odpowiedź narazie troche sie boi wyjść z kliszowki ale poczekamy zobaczymy:) przekładam go do f boxa bo to mój pierwszy pająk i chce podziwiać jego wzrost od początku.Btw wylinke przeszedł w pon rano moge już mu dać białego robaczka jeśli tak to całego czy pół? Gatunek to B Vagans.

Mars
25-05-2007, 23:55
Hmmm teoretycznie można dać ale zaczekać do poniedziałku można nic mu się nie stanie a będzie się miało całkowitą pewność że stwardniał i ząbków sobie nie połamie. Dla takiego malucha hmmm myślę że pół robaka wystarczy.

Ojczul
26-05-2007, 13:20
Mam mały problem bo nie chce wyjść z tej kliszy połozyłem ją na boku a on ciągle w niej siedzi jak moge go bezpiecznie wyciągnąć stamtąd?
EDIT:udało sie:) delikatnie manewrowałem pałeczka do uszów i wyszedł stamtąd:) czy musze mu organizować już jakies kryjówki wystroj itd w tym f boxie? czy jeszcze nie? Jeśli tak to jak ma to wyglądać.

Mars
26-05-2007, 14:01
Można kryjówkę zorganizować, zakrętka taka plastykowa do butelek np po wodzie mineralnej, w niej wyciąć wejście, albo muszelka wbita pod kątem w torf, kliszówka wkopana do połowy w torf, ważne żeby pajączka nie przygniotło. Kryjówka może lecz nie musi być, jednak zawsze lepiej jak jest gdyż daje to pajączkowi bezpieczne schronienie w razie jakby się stresował.

Maxtor
26-05-2007, 14:43
Co do kliszówek ostatnio mnie zainteresowały takie

http://www.allegro.pl/item198220692_kliszowki_tylko_fajniejsze_50szt_17_ zl.html

przynajmniej jest możliwość obserwowania pająka bez narażania go na stres przy otwieraniu.

jack-o
27-05-2007, 01:43
czy ktoś ma jakies namiary gdzie kupic na necie te walce foliowe ?
ew gdzies w Krakowie ?

jakub powiatowy
28-05-2007, 21:58
Ciekawymi pomieszczeniami dla małych gatunków (np. skakunów) są pudełka od kaset magnetofonowych. Można przez nie wygodnie obserwować pająki. Jedyny problem-to otwieranie pudełka-powstaje spora szczelina, przez którą pająk może uciec. Mi tam się osobiście sprawdzają takie pudełka do hodowli małych okazów i polecam je wypróbować :wink:

pawel-er
03-06-2007, 13:10
witam jestem poczatkujacym i mam kilka pytan co do kliszowek. jak ten pojemniczek przygotowac dla pajaka?? gdzie trzeba zrobic dziurki wentylacyjne i co dac jako podloze?? aha i czy pajakowi nie przeszkadza to ze po zamknieciu jest calkowicie ciemno?? prosze o szybka odopwiedz i pozdrawiam

Mikey
03-06-2007, 14:12
witam

polecam Program Mecenat - http://www.arachnea.delfnet.com/forum/viewtopic.php?t=64

lub

http://www.arachnea.org/index.php?option=com_content&task=view&id=855&Itemid=188

gaM44
21-06-2007, 17:04
Ja ostatnio odkryłem zalety pojemnika po patyczkach do uszu (250 szt) w formie walca moim zdaniem idealnie sprawdzi sie dla nadrzewnych i podziemnych gatunków, a w formie prostopadłościanu dla gatunków naziemnych

budruC
21-06-2007, 17:16
w formie prostopadłościanu dla gatunków naziemnych

Troche niskie są, ale walce ok. Tylko jeżeli trzymamy w nich małe brachypelmy (ok. L1) to trzeba otwory na dnie pozaklejać. Gdy pająk się podkopie to może przez nie wyjść (między półką a spodem zazwyczaj jest jakaś odległość, pudełka mają podkładki w narożnikach).

pan_kuba
22-07-2007, 18:03
Zastanawiałem się dość długo co zrobić by zabezpieczyć pojemnik przed moją małą siostrą. Wymyśliłem dość ciekawe rozwiązanie, a chodzi mi o stary zamykany na kluczyk - pojemnik na dyskietki :)

Mars
22-07-2007, 21:50
Nikły pomysł - można wyjąć tylne zawiasy i wtedy bez problemu otworzyć, można także szpilką otworzyć :) na dole są jeszcze małe otworki, przez które pajączek może się wydostać (jeśli jest mały)

mpx
23-07-2007, 19:23
Może też rozwalić zamek palnikiem acetylenowym.

A tak z innej beczki. Są jakieś zamienniki kliszówek? Bo te DIPy są wg. mnie za miękkie ;p

Nexus
23-07-2007, 20:06
przetestuj moze pojemniczek po patyczkach do uszu ;)

mpx
23-07-2007, 20:32
przetestuj moze pojemniczek po patyczkach do uszu ;)
Raczej jest za duży jak dla L1...chodzi mi o coś co można dostać tanio w dużych ilościach i żeby nadawało się do wysyłania ptaszników pocztą...

Mars
23-07-2007, 22:28
W tesco swojego czasu były pojemniki takie jak na żywność o wymiarach 5x5x5 cm pakowane po 6 i cena zakomplecik to było 2-3 zł :)

macius
31-07-2007, 13:45
Czytając ten temat chciałbym podsunąć mój pomysł. Myślę że dobrym pojemnikiem również jest pudełeczko po wykałaczkach :) Może ono być dla wszystkich rodzajów pajączków ponieważ jest ono dość wysokie (moje ma akurat 7cm wys i 3cm średnicy). Myślę że jest więcej zróżnicowanych takich podełek więc można czegoś poszukać dla swojego pupila :) Proszę ocenić czy pudełka takie się nadaja :) Zamieszczam fotke :P http://images25.fotosik.pl/42/f7c3670e7945ba02m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f7c3670e7945ba02.html)

Pzdr

krystianeq21
09-05-2008, 11:32
Czytając ten temat chciałbym podsunąć mój pomysł. Myślę że dobrym pojemnikiem również jest pudełeczko po wykałaczkach :)

ooo i tego szukałem dla mojej Aviczki, zaraz pędzę do sklepu po wykałaczki:D

pomysł jak najbardziej na TAK!

Ulti
09-05-2008, 15:20
Znalazłam na allegro coś takiego http://allegro.pl/item358121509_terraria_dla_nadrzewniakow_i_nie_tyl ko.html

Wysłałam zapytanie odnośnie tego jak się otwiera takie coś bo na zdjęciu nie widać.

Jaka jest Wasza opinia??
Chromkę bym chciała w tym mieć na początku. Jako, że to pierwszy pająk chciałabym go podziwiać cały czas. Jakbym miała ich 20 sztuk to pewnie by to miało dla mnie mniejsze znaczenie. Jednak na pewno wybiorę opcję lepszą dla pająka dlatego pytam.

Przeczytałam, że w czarnych kliszówkach pająk lepiej się wybarwia. Czy z tego powodu odpada powyższy pomysł?
Nigdzie nie trafiłam na trzymanie młodych pająków w szklanych pojemnikach. Chodzi o wentylację i wygodę przez to wybierane są kliszówki?

Edit: Dostałam odpowiedź odnośnie otwierania i wentylacji tego wynalazka :) "witam
"terrarium" to buteleczka kwadratowa, a więc jak przystało na buteleczkę jest nakrętka metalowa posiadająca otwory(11 dziurek o średnicy ok 1mm, można samemu zrobić więcej)"

Bardzo proszę o opinie

f.dante
10-05-2008, 17:15
Przeczytałam, że w czarnych kliszówkach pająk lepiej się wybarwia. Czy z tego powodu odpada powyższy pomysł?
Nigdzie nie trafiłam na trzymanie młodych pająków w szklanych pojemnikach. Chodzi o wentylację i wygodę przez to wybierane są kliszówki?

[/I]Bardzo proszę o opinie

-wentylacja może być za słaba w takim pojemniku jak i generalnie w innym szklanym pojemniku, w którym jedyne dziurki można zrobić w wieczku
-były robione na forum "badania" co do tych czarnych kliszówek i istnieje prawdopodobieństwo, że pająki się ładniej/szybciej w nich wybarwiają

-spróbuj po prostu z przezroczystym pojemnikiem na mocz, nie jest idealnie przezroczysty, ale wystarcza do obserwacji

devil1222
10-05-2008, 17:45
dla psalmo L6-8 najlepiej weź tube na 100 płyt

krystianeq21
11-05-2008, 00:46
sam używam pojemników na mocz, w przypadku młodszych 2 Avicularii w stadiach L3, lecz dla L4 polecałbym pojemnik po patyczkach na uszy (stojący walec) ok. 1.50zł w środku mieści się 150sztuk patyczków :)

Ps. W Niedziele zamieszczę fotkę owego pojemnik z lokatorem :D