Pokaż pełną wersję : Żarówka 50W nie za mozna??:/
amstello
20-02-2008, 19:32
witam mam zaróweczke 50W sun glo, przeznaczona do terarium , ale kurcze wydaje mi sie ze za mocna jest , niechce wyzucac bo 2 zł kosztowała i kurcze co zrobic zaproponujcie :)pozdro
//Proszę stosować prefixy w tematach - Maxtor
Chcesz ją wsadzić do terrarium z pająkiem?
Żarówka 50W w środku terra raczej odpada no chyba ze chcesz "opalić" pajączka ale na zewnątrz terra w odpowiedniej od niego odległości będzie ok.
gregorian76
20-02-2008, 19:52
Zrób test, włącz żarówkę i zmierz temperaturę w terrarium. Najlepiej bez pająka abyś go nie upiekł.
Zamontuj ja kilkanascie cm od terrarium/boxa/etc.. i bedzie good. Wez zwykły termomentr i sprawdz pare razy w ciagu dnia temp. i bedziesz mial pojecie jakie temperatury panują przy pajakach.
Stasiakov
20-02-2008, 20:08
ja 50w używam do ogrzewania 14 pająków ;pppp Oczywiście są w faunboxach i innych pojemnikach a nie w terra. Ale ciepło jest i musi być dobre bo większość z nich to Avicularie :D:D
//Nazwy gatunków piszemy z małej litery. Np. Brachypelma smithi (Brachypelma - rodzaj [Litera wielka], smithi - gatunek [litera mała] - Maxtor
W terra jakakolwiek żarówka IMO odpada - za duże ryzyko poparzenie pupila.
Ale w odp. odległości od terrarium nie widzę przeciw skazań.
a ile masz pająków?
ja ogrzewam 13 pupilkow także sun glo, tyle że 35W i temperature mam ok. 24-27*C w zamknietej szafce ze szklanymi drzwiami.
Wydaje mi się, że 50W w zupełności wystarczy, ale musisz pamiętać żeby trzymać ptaszniki w odpowiedniej odległości - żeby Ci przypadkiem tych pojemniczków nie stopiło ;)))
YeloNeck
20-02-2008, 22:14
Jak ja odpaliłem w szafce 1 żarówkę 40W to miałem 31,6 stopnia, więc strach pomyśleć ile będziesz miał w małym terra przy 50W :) Dodam, że szafka ma 120x80x40 Szerokość/wysokość/głębokość :)
*ToMeK*brd
20-02-2008, 22:19
ja dogrzewam roznie... 25W i nawet 75W, byl okres w ktorym dogrzewalem 100 bo innej w domq nie mialem a isc do sklepu mi sie nie chcialo. wez termometr i sprawdzaj temp. najprostrzy sposob. osobiscie uwazam ze najlepszym wyjsciem sa mniej W zarowki poniewaz nie pobieraja tyle prondu a co za tym idzie kaski z kieszeni.
Swoje pajaczki dogrzewam 60W zarowka,tylko zwykla mleczna...oczywiscie zarowka jest na zewnatrz. oddalona jest jakies 7 cm od szkla i plasitku. W terrarium mam 25*C. Dodam,ze mam dosc niska temperatura w pokoju jakies 18*C w porywach do 20.
Ja żarówką 50 w ogrzewam 16 pajączków ( kilka dorosłych i kilka podrostków) i wszystko gra ;]
vBulletin - Arachnea.org