Pokaż pełną wersję : [terrarium] zapach spieczonego drewna
maslan82
21-02-2008, 20:53
Witam jak wrtacałem z pracy postanowiłem dodać mojemu cyanognathusowi L2 kilka gałązek, po drodze napotkałem wierzbę i zerwałem kilka z nich.. wygotowałem w solance poczym włożyłem do piekarnika i saię troszkę spiekły. Dzisiaj zauważyłem, że troszke śmierdzi spalenizną( żywica spalona tak mi się wydaje:). Dodam tylko, że pająk przeszedł w tym smrodzie wylinke i chyba naormalnie się zachowuje. Czy coś takiego może mu zaszkodzxć??
No to jak normalnie sie zachowuje to nie ma sie co przejmowac:) Nie powinno nic sie stac.
maslan82
21-02-2008, 21:09
Dodam jeszcze,że terrarium jest po patyczkach do uszu, a zapach przypomina spieczoną korę i jest dość intensywny. Szkoda mi ich wyciągać bo pajączek zrobił nowe gniazdo a chwile póżniej wyliniał( wczoraj) także stracił sporo energii...
Nie wyciągaj skoro normalnie sie zachowuje to zostaw, ale jesli masz wątpliwości to odczekaj az powłoka mu stwardnieje i dopiero wtedy je wyciągnij
maslan82
21-02-2008, 21:36
Prosze o wypowiedz jeszcze kilku osób bo mam wątpliwości...
NIR 0.05
22-02-2008, 00:59
nie powinno mu nic być kora wierzby zawiera trochę żywicy ale nie tyle co u drzew iglastych (chodzi o skład procentowy terpenów i ketonów) zawiera natomiast glikozydy salicylowe ( salicyna, salikortyna, salirepozyd ) oraz garbniki ( kwas taninowy ), szczawiany. w większości to substancje wręcz lecznicze :)
vBulletin - Arachnea.org