PDA

Pokaż pełną wersję : [Hybrydy]

Jelcyn
29-02-2008, 21:33
Ciekawe czy gdybym napisał na allegro ze mam do sprzedania hybrydy np: Kedziorka i vagansa lecz w rzeczywistosci by byl to czystu gatunek np: vagansa. Poprostu jestem ciekaw czy trzeba miec dokumenty o urodzeniu w niewoli na niby "hybrydy"Brachypelm.

//Pisz normalnie nazy tematów, takie typu (?????????) będą karane - Maxtor

MATIJASS
01-03-2008, 00:10
wydaje mi sie ze na matkę i ojca musiałbyś mieć papiery;]ale czy na hybrydę hmm tez mnei to ciekawi;-)

Jelcyn
02-03-2008, 22:10
no wlasnie tez mnie to ciekawi bo przecierz kazdy kto by sprzedawal brachypelmy czy inne pajaczki na ktore trzeba miec papierek na urodzenie w niewoli moglby napisac np: na allegro ze sa to hybrydy. I jezeli nie trzeba miec papierka na hybrydy to by sie sprzedawalo legalnie czyste gatunki bez zadych papierkow na ich pochodzenie.Prosił bym o wypowiedz kogos kto sie na tym zna i mogłby sie na ten temat wypowiedziec.

*ToMeK*brd
03-03-2008, 20:38
imo - Brachypelma to Brachypelma więc trzeba zaświadczenie, a "papierki" są niezbędne w handlu.

mycha7891
03-03-2008, 22:57
wydaje mi sie ze na matkę i ojca musiałbyś mieć papiery;]ale czy na hybrydę hmm tez mnei to ciekawi;-)

a kto powiedzial ze te hybrydy pochodza z jego hodowli ;> :D

A co do tematu wydaje mi sie ze nie... aczkowliek zapytam sie o to lekarza weterynarii

Jimi Hendrix
03-03-2008, 23:51
Musisz mieć i tyle.
Brachypelma to Brachypelma nie sądzisz?
Dziwny temat.

Jelcyn
04-03-2008, 01:05
Niby Brachypelma to Brachypelma jednak Jimi pokaz mi taki gatunek np:B.boehmei x B. klassi= B.boessi objety CITES.

*ToMeK*brd
04-03-2008, 01:45
Ale to dalej podchodzi pod brachypelmy... gatunek nie jest czysty więc tym bardziej chyba łamiesz prawo. Nie sądzisz? Jeżeli coś jest pod ochroną, a ty niszczysz czystość gatunkową to nie łamiesz prawa.

Drach
04-03-2008, 01:54
Temat kontrowersyjny ale trzeba wziąć pod uwagę, że policja najpierw wszczyna dochodzenie i kieruje sprawę do sądu, a dopiero potem zaczyna się sprawdzanie i analiza okoliczności.

Więc jeśli nawet sprzedasz je jako hybrydy nie mając żadnych papierów to i tak nieprzyjemne dla Ciebie będzie dochodzenie w sądzie Twojej niewinności – ile to może trwać i ile będzie to kosztować Twych nerwów to się okaże.
Oczywiście sytuacja czysto hipotetyczna bo równie dobrze nikt nie musi się zainteresować Twoją aukcją.
Natomiast jeśliby już tak się stało to pomyśl, na pewno padną pytania:
- skąd je masz? I czy możesz potwierdzić jakimikolwiek papierami to skąd je masz
- skąd/z jakiej hodowli pochodzą ich rodzice i czy możesz udokumentować ich pochodzenie itd...

babka
04-03-2008, 08:34
CITES chroni cały rodzaj brachypelma, hybrydy międzygatunkowe też do niego należą. nawet jeśli w jakiś sposób skrzyżowałbyś brachypelme z pająkiem z innego rodzaju to papiery też są potrzebne bo przepisy UE zabraniają handlu bez dokumentów również częściami zwierząt z załączników I i II CITES

zdzisław
04-03-2008, 12:09
Nie brałes czegoś pod uwagę. Równie dobrze mógłbys powiedziec, że że kędzior, którego sprzedawałes to jakis inny pająk z poza rodzaju brachypelma. oni i tak to sprawdzą. więc jeśli wystawisz pająka jako hybrydę, to ci którzy się zajmują ściganiem tego typu aukcjii sprawdzą to. a po wyglądzie jakis "specjalista" określi gatunek jako którąś z brachypelm

Jelcyn
04-03-2008, 16:25
Ok wiem to co chciałem wiedziec dziekuje wszystkim za wypowiedzi.Oczywiscie nie jestem za hybrydami i nie mam zamiaru mieszac Brachypelm ani tez innych gatunkow poprostu chcialem sie dowiedziec;]