Pokaż pełną wersję : Rośliny żywe roślinkiale jakie ??
gelo_melo
09-03-2007, 00:46
witam ... mam pytanie bo widziałem wiele postów o tym zeby żywe roslinki sadzic w terrarium .. macie jakies gatunki łatwo dostępnych roślin nadawających sie do terriaium ( żeby szybko nie gniły od wilgotności) i czy beda rosły w torfie ?? :) czekam na wasze odpowiedzi :) pozdrawiam
[...] Kup jej niedużą doniczkę którą wkopiesz w ziemię i przykryjesz podłożem z terra. Przynajmniej przy jej podlewaniu nie będziesz musiał się martwić że całe podłoże obok również zwilżysz. W ten sposób możesz hodować nawet roślinki o dużym zapotrzebowaniu na wodę nie zwiększając zbytnio wilgotności podłoża pająkowi. Oczywiście w miarę wzrostu roślinki możesz jej zwiększać doniczkę. Takie zakopywanie z doniczką ma jeszcze ten plus, że nie ukorzeni ci się w podłożu i nie będzie problemu z jej wyciąganiem lub przesadzaniem (nie będziesz wyciągać kilograma zbędnego torfu czy włókna).
Myślę że to trochę ci pomoże w kwestii twojego problemu z wilgocią. Co do rodzaju roślinek to ci nie pomogę :)
gelo_melo
09-03-2007, 01:00
no ale gdy posadze roslinke w doniczce z dziórami to gdy ja podleje to bedzie woda stała na dnie torfu a jak bedzie bezdziór to mi zgnije roślinka bo bedzie miala za dużo wody :P hehe :P
No to jej nie podlewaj tyle aby miała za dużo wody :P Po to masz ją trzymać w doniczce aby podlewać ją niezależnie od podlewania podłoża. Podłoże swoją wilgoć a roślinka swoją. Przecież nikt nie każe ci podlewać roślinki wtedy gdy podlewasz podłoże i na odwrót.
gelo_melo
09-03-2007, 01:15
a no fakt :D dzieki za info... pozdrawiam ...
ja dołączę się do tematu ... zakupiłem ostatnio hewortie wyglada jak mały aloes i moje pytanie jest następujące jak umieścić taką roślinę w terra, w tej doniczce z glebą co jest czy muszę zmienić glebę na nową oczyszczoną, a doniczke wyparzyć , bo nie chce żeby mi się jakieś robactwo zalęgło w terra.
Ja tak czy siak, porządnie bym wymył tą doniczkę o ile nie wyparzył. Po co jakieś świństwo ma się rozmnożyć mi w terra. Co do ziemi to bym zostawił tą co była w doniczce, albo nałożyłbym świeżą ziemię do kwiatów, aby mieć 100% pewność.
Wsadz paprotke w malej doniczce,W terrarium panuje taki klimat ,że tylko starczy ją zrosić co dwa dni.
starczy
"Wystarczy" ;) "starczy" to przymiotnik od rzeczownika stary ;)
A co do paprotki to fajny pomysł :) Ładnie sie prezentuję.
Mam nadzieje że nie przejąłeś się archont moją uwagą. POZDRO :D ;)
vBulletin - Arachnea.org