Pokaż pełną wersję : [Allegro]Zakaz sprzedaży niektórych pajęczaków
28 kwietnia zmieni się Regulamin Allegro
Zabronione będzie wystawianie na sprzedaż żywych lub martwych okazów zwierząt (oraz ich części lub produktów pochodnych), należących do gatunków umieszczonych w obecnie obowiązujących aneksach A-D do rozporządzenia Rady (WE) nr 338/97 z dnia 9 grudnia 1996 r. (więcej informacji o zagrożonych gatunkach).
źródło: http://allegro.pl/announce.php?cat=4&item_pos=1#3741
Z tego co znalazłem wynika, że nie wolno będzie sprzedawać:
- ( Aphonopelma albiceps )
- ( Brachypelmides klaasi )
- ( Brachypelma albopilosum )
- ( Aphonopelma pallidum )
- ( Aphonopelma albiceps )
rodz. - ( Brachypelma )
- ( Brachypelma albopilosum )
- ( Aphonopelma pallidum )
Ptasznik blady ( Aphonopelma pallidum )
Ptasznik jasny ( Aphonopelma albiceps )
Ptasznik kędzierzawy ( Brachypelma albopilosum )
- ( Pandinus imperator )
- ( Pandinus dictator )
- ( Pandinus dictator )
- ( Pandinus gambiensis )
- ( Pandinus gambiensis )
- ( Pandinus imperator )
Skorpion cesarski ( Pandinus imperator )
Skorpion gambijski ( Pandinus gambiensis )
Skorpion kameruński ( Pandinus dictator )
Pawelnek
29-03-2008, 17:23
Dzięki, dobrze wiedzieć.
spider69
29-03-2008, 18:45
hm...smithi też wchodzi w skład >
Nie pytaj głupio. Tak wchodzi. Jak każda Brachypelma. Salamandra nie musi podać wszystkich nazw :P. Mogła podać jedną i dać za tym itd :).
corey_taylor
29-03-2008, 18:54
Dobrze wiedzieć, niedługo dopuszczam smithi... Wiadomo jaki jest powód wprowadzenia tego zakazu..? Dało by się coś z tym zrobić, przekonać ich jakoś, żeby to cofnęli?
Pff i bardzo dobrze, wiekszosc aukcji to zawsze kedziory... Moze sie nareszcie skonczy na kazdym kroku ''Super kedzior za grosze''... Oczywiscie pajakow z papierkiem to nie obejumuje jak rozumiem wiec i nie bedzie lipy kupowac.
ale i tak jak ludzie ze chca to bede sprzedawac podkladke do piwa + gratis B.albopilosum i to juz bedzie legalne...
Nie rozumiemy się, regulamin zabrania w ogóle wystawiać tych pająków a każda taka aukcja ma prawo być zgłoszona do Allegro i zostanie usunięta. No i nie ma tu znaczenia czy masz papiery czy też nie :).
No i to jest właśnie bez sensu, niby z jakiego powodu? Bo z powodu agresywności czy jadu to napewno nie ;/
@Bajarz
A z takiego, że Brachypelmy w naturalnym środowisku są na wymarciu.
A z takiego, że Brachypelmy w naturalnym środowisku są na wymarciu.
ale mając papiery można je trzymać, rozmnazac i sprzedawac! wiec to bez sensu...
Na jedno dobrze, na drugie źle....
Hidenburg
30-03-2008, 01:12
ale i tak jak ludzie ze chca to bede sprzedawac podkladke do piwa + gratis B.albopilosum i to juz bedzie legalne...
No właśnie. Ciekawe jak allegro postąpi w takiej sytuacji.
W regulaminie jest zakaz sprzedaży, ale skoro dany pająk jest gratisem to jak z tym będzie?
ziomex56
30-03-2008, 03:04
Nie wiem jak postąpi ale teraz bedzie też mniej Brachypelm albo wymyślimy jakieś nazwy handlowe
@up
dokladnie...napiane jest,ze nie mozna sprzedawac Ptasznika Kedzierzawego-B.albopilosum,a o Kedziorkach, Kedziorze nic nie wspominali...dla mnie takie akcje nie wnosza duzo...tylko zamieszanie i wprowadzanie kupujacych w blad, niejasnosci etc.
Czy wy myślicie, że ludzie w Allegro to ciemniaki? Boże zejdźcie na ziemię to nie idioci. Znałem tych ludzi i wiem, że skrupulatnie będą wszystko sprawdzać. Z resztą nie tylko z takimi rzeczami sobie już na Allegro radzili i gratisy też nic nie dadzą, bo aukcje będą usuwane :).
Całe to zamieszanie wzięło się po akcjach zatrzymań z prawa CITES i tyle. Nie po to by handlowcom życie umilić, tylko dopóki sprawa się nie wyjaśni jest to najlepsze rozwiązanie.
Mam trochę inne pytanko.
Zamierzałem kupić w przyszłość boa constrictor constrictor czyli węż zwanego po polsku Boa Dusiciel. Wg. tej strony też znajduje się on na liście Cities (anex B, załącznik II).
Czy to znaczy, że nie będę miał już możliwości zakupu? Czy może jeśli sprzedający w opisie aukcji wklei skan papierów potrzebnych do rejestracji to wszystko będzie legalne?
Jesli sa papierki i napiszesz informacje, ze je dolaczasz przy sprzedazy to wszystko gra. Co do brachypelm jesli sa potrzebne papiery, bo jakis madrala uznal, ze sa w naturalnym srodowisku na wymarciu to ok, co oczywiscie jest nie prawda. Brachypelm zapewne jest najwiecej. W kazdym razie po prostu bedzie problem ze sprzedawaniem bez dokumentow, co zmniejszy z pewnoscia ilosc aukcji z ptasznikami. Uzytkownik Irmini@ pisze, ze skoro ma sie papiery mozna sprzedawac, rozmnazac i hodowac... Ok racja, wiec po prostu miej papiery i masz luz. Takie jest prawo nie masz na to wplywu.
Regulamin stanowi jasno, że wszystkie zwierzęta objęte CITES aneksami od A do D stanowią grupę towarów zakazanych i ich wystawienie będzie złamaniem tego regulaminu; regulamin nie wspomina o warunkowym dopuszczaniu tego typu towarów (czyt. zwierząt objętych aneksami A-D).
Główny wniosek: dokumenty legalności pochodzenia niestety nic nie dadzą, dotyczy to zarówno pajęczaków jak i owadów, płazów, gadów etc.
Poboczny wniosek: wolą umywać ręce niż się patyczkować z Salamandrą ;]
Dokładnie o tym samym pisałem, ale ludzie chyba mają problemy z czytaniem ze zrozumieniem.
As a side note: Czy komukolwiek w Polsce w ogóle z Salamandrą chciało by się zadzierać? :D.
No to mam problem... Chciałem kupić węża około 5 maja... regulamin wchodzi w życie 28 kwietnia. Pozamiatane jeśli chodzi o allegro. Trzeba będzie szukać ludzi z TCP lub innych forów i ryzykować.
Co do brachypelm jesli sa potrzebne papiery, bo jakis madrala uznal, ze sa w naturalnym srodowisku na wymarciu to ok, co oczywiscie jest nie prawda. Brachypelm zapewne jest najwiecej.
Możesz to jakoś udowodnić, że Brachypelmy w naturalnym środowisku nie są "na wymarciu"?
Zapewne nie byłeś w Ameryce, wiec nie możesz mieć pojęcia na jaką skalę rozprzestrzenił się tam handel gatunkami "wyławianymi". Ja też nie mam o tym pojęcia, ale jak "jakiś mądrala", który zajmuje bądź zajmował się takimi sprawami zawodowo, powiedział że Brachypelmy i inne gatunki zagrożone są wyginięciem, to nie widzę powodów żeby mu nie wierzyć.
Nie widzę również problemu ze sprzedawaniem, a raczej jego zakazem, Brachypelm i innych za pośrednictwem Allegro. Po to mamy takie serwisy jak Arachnea.org na których można kupować i sprzedawać (jak narazie) wszystkie pająki...
Trzeba będzie szukać ludzi z TCP lub innych forów i ryzykować.
Można powiedzieć, że nadchodzą złote czasy dla uczciwych i pozytywnie zweryfikowanych sprzedawców. Z resztą wcale ich tak mało nie ma. Bez problemu można się za opatrzeć w jakieś zwierzaki :)
W ogóle co do wszystkich zmian nie tylko zakazu handlu niektórym zwierzętami, ale także usunięcie aukcji prywatnych to nie są zmiany w dobrą stronę. Zobaczymy jak to będzie wszystko wyglądało jak wejdzie to w życie.
Kolega Kadek napisal:
"napiane jest,ze nie mozna sprzedawac Ptasznika Kedzierzawego-B.albopilosum,a o Kedziorkach, Kedziorze nic nie wspominali."
Wlasnie przez taka typową polską mentalność, jesteśmy 100 lat za murzynami. Polak nie mysli o przestrzeganiu praw, tylko kombinuje jak by tu ominać przepisy...
Matikkk nie wyobrazam sobie zeby cale plemie brachypelm bylo na wymarciu a np. takie grammostole czy nhandu tez nie, az tak agresywne byly w duzych ilosciach w naturalnym srodowisku. Po prostu tak ktos wymyslil, ale nie wierze zeby brachypelmy byly zagrozone. Latwo sie rozmnazaja i na pewno tak nie jest.
. Latwo sie rozmnazaja i na pewno tak nie jest.
Rozmnażania w hodowli nie możesz porównywać do rozmnażania w naturalnym środowisku... tam śmiertelność młodych jest duuuuużo większa!
Uważam, że pomysł allegro (jeśli to prawda) jest bez sensu! i tego się bedę trzymał. Z ekonomicznego punktu widzenia nikomu nie opłaca się odłów tak popularnych w hodowlach ptaszników jak B. albopilosum. Komu by się opłacało takie ryzyko?
Jeśli te ptaszniki są zagrożone wyginięciem to kto będzie biegał po dżungli ze słoikiem i polował na kędziory by potem sprzedać takiego za grosze?
Widać teraz jak niektórzy posty poprzedników czytają. Jak uderzenie głową w ścianę :/.
Zarząd Allegro woli nie mieć zatargów z Salamandrą i kilkudziesięcio tysięcznych kar finansowych.
Lepiej wprowadzić zakaz i mieć czyste sumienie niż się babrać. I to popieram. Dopóki sytuacja nie zostanie z CITES dokładnie wyjaśniona to rozwiązanie wydaje się najlepsze i dla samych sprzedających (problemy z jednym wzorcem papieru) oraz kupującego, który może nie mieć o niczym bladego pojęcia a potem mu Policja zastuka do domu.
Info-0 ja to rozumię...
Tylko wydaje mi się, że ograniczenie by lebszym rozwiązaniem niż zakaz (nawet tymczasowy)!
Aukcje powinn być kontrolowane i wyrzucane te, w których nie ma zobowiązania sprzedającego o dołączeniu dokumentów!
Allegro idzie na łatwizne
Tylko jak napisałem, rejestracji pająków nie przeprowadzisz (a rodzice muszą być zarejestrowani) by dostać od powiatowego weta papiery na młode. W tym wet powiatowy nie musi wcale takich papierów wystawić.
Jest duży problem nawet jak chciałoby się to legalnie załatwić :). Wiem, że są sprzedawcy co papiery załatwili (np exoticworld) i to ich należałoby się zapytać jak to wygląda :).
No to rzeczywiście trudna sprawa :/
Dopóki sytuacja nie zostanie z CITES dokładnie wyjaśniona to rozwiązanie wydaje się najlepsze i dla samych sprzedających (problemy z jednym wzorcem papieru) oraz kupującego, który może nie mieć o niczym bladego pojęcia a potem mu Policja zastuka do domu.
Odnośnie węży sprawa jest jasna, dostajesz papier (wzorce są), z papierem idziesz do urzędu, płacisz opłatę skarbową, wbijają zwierze do rejestru i jesteś czysty. Węże są na tej liście co Brachypelmy.
Allegro banuje całą listę i to jest dla mnie dziwne.
nop tak,ale gdybysmy sobie mogli rozmnazac w domu pajaki to by nie byly na wymarciu ;/
Traumaticall
31-03-2008, 00:22
namer ! - dokładnie czytałem ostatnio nawet na forum , o smithi ze za dużo jest "odławiany" i cieniutko z tym gatunkiem sie robi :(
Eh znów ta salamandra. Nudzi się im chyba...
Ciekaw jestem kiedy napiszą do administracji Arachnea z podobnymi durnymi roszczeniami :)
rafupafu
31-03-2008, 11:17
Nie rozumiem was, co wam ten zakaz robi za różnice? Powinniście już wiedzieć po tylu postach na archeni i tcp, że zakup Brachypelmy na Allegro kończy sie zawsze jednym wizyta organów ścigania... to skutkuje nie zawsze miłymi konsekwencjami.
ps. oczywiście zgadzam sie z Lordem.
Jimi Hendrix
31-03-2008, 16:23
1) dobrze, że to wprowadzili. Zmniejszy się ryzyko witania "kolegów" w naszych domach
2) już 3/4 aukcji nie będzie sie opierała na kędziorach itp.
Jest tylu znanych sprzedawców, tyle tematów związanych ze sprzedażą tych oto zwierząt.
Więc już nie przesadzajcie co poniektórzy, że lipa i Allegro idzie natwiznę.
Popieram.
Potargany
01-04-2008, 12:14
A ja ostatnio kupiłem na allegro kędziory i co? Niby mam się policji spodziewać:P Nawet specjaliści nie stwierdzą, czy takie L1 to kędzior czy gienia.I z pewnością te pajączki były odławiane i prosto z ameryki do mnie przyleciały <śmiech>. Tak na serio to całą sprawę załatwiły by papiery od weterynarza i nikt by się nie czepiał, że odławiane pająki ktoś hoduje. Oczywiście nasi weterynarze znają się tylko na krowach i jak widzą pająki to panikują i mówią, że papierów nie dadzą:D
virus8888
02-04-2008, 18:16
Żegnajcie kędziorki po złotówce :) Brawo!! nareszcie porządek będzie.
Ja się cieszę.
Podam przykład.
Pierwsze dwa pająki jakie kupiłem to Brachypelmy. Najpierw był Mussolini (albopilosum), który jako N2 był gratisem do małego terra, kupionego przeze mnie na allegro. Papierów na niego nie dostałem. Kolejny był smithi, którego kupiłem od znanego i szanowanego min. na tym forum sprzedawcy. O papiery nie mogę się doprosić do tej pory. Oczywiście kupując pająka (jak pewnie masa osób kupujących pierwsze w życiu brachypelmy na allegro) nie miałem pojęcia, że potrzebny jest jakiś papier. W aukcji jak byk stało, że pająki są dopuszczone do obrotu w Polsce. Skoro allegro nie wycofywało aukcji, więc uważałem, że wszystko jest zgodnie z prawem.
Teraz przynajmniej nikt nie zostanie wpuszczony w maliny, tak, jak to miało miejsce w moim przypadku.
A ja ostatnio kupiłem na allegro kędziory i co? Niby mam się policji spodziewać:P Nawet specjaliści nie stwierdzą, czy takie L1 to kędzior czy gienia.I z pewnością te pajączki były odławiane i prosto z ameryki do mnie przyleciały <śmiech>. Tak na serio to całą sprawę załatwiły by papiery od weterynarza i nikt by się nie czepiał, że odławiane pająki ktoś hoduje. Oczywiście nasi weterynarze znają się tylko na krowach i jak widzą pająki to panikują i mówią, że papierów nie dadzą:D
kolego poczytaj na tcp był gdzieś wątek jak gościowi kędzior uciekł ...i mu hodowle skasowali przy tym nie mówie już ,że wymyślali mu gatunki przeróżne... za to uważasz ,że jeżeli oni powiedzą ,że to Brachypelma smithi bo im tak wygodnie to się sprzeciwisz? na kogo się wtedy powołasz??? oni będą mogli zrobić co chcą właśnie dlatego ,że nie wiadomo co to za pająk.
birdspiders_pl
04-04-2008, 03:31
Pokazałbym co kiedyś organizacja salamandra napisała w swoim biuletynie, jakie nowe gatunki pająków potworzyła, ale nie będę im robił antyreklamy. Moim zdaniem allegro jest małym rynkiem sprzedaży ogólnie pajęczaków. Problem ten nie zniknie jeśli chodzi o Brachypelma spp. i inne CITES, a wydaje mi się, że działania salamandry pachną trochę utopią. Powiem więcej - to terraryści przyczynią się do tego, że rodzaje pajęczaków zagrożonych w ogóle przetrwają na Ziemi. Salamandra robi zamieszanie od czasu do czasu, nic konstruktywnego nie wdrażają. To moje zdanie, na potwierdzenie mam kilka ich "prawdomównych" artykułów. Nie szanuję tej organizacji ani trochę. Znowu piętnują hodowców, którzy w 99% trzymają pajęczaki rozmnożone w kraju i śmią twierdzić, że pająki pochodzą z odłowu. DO ORGANIZACJI SALAMANDRA: może stwórzcie system, który pozwoli na sprawny handel rozmnażanymi w niewoli gatunkami, łatwiejszy system wydawania dokumentów potwierdzających ur w niewoli itp, a nie ciągle próbujecie robić szum, w wielu sytuacjach wprowadzacie ludzi w błąd.
Co oni jeszcze wymyślą? Chyba im się nudzi ..:/ Ale to już przesada .. To staje się denerwujące ! I oni myślą, że ludzie przestaną handlować chronionymi ptasznikami .. To się grubo mylą, niektórzy żyją na handlu ptasznikami .. To co mają przestać bo jakaś głupia ustawa? Bez sensu .. ----- Pozdrawiam Emil
\\A co ci przeszkadzają policjanci (w tym temacie) ?! - Adsy
Raczej wprowadzenie tego zakazu nie było celowane w hodowców pająków (to akurat chyba najmniej ich interesuje :) ). Tylko czasami przeglądając Allegro można było zobaczyć papugi Ara i inne ptaki pod ścisłą ochroną. Było też paręset gadów bez papierów, etc.
Nie róbmy z nich jakiejś organizacji przestępczej :). Robią co do nich niby należy. A pająki i tak można na forach sprzedawać.
birdspiders_pl
11-04-2008, 02:47
Powiem tylko tyle, że w Ameryce Pd. hodując zwierzęta zagrożone wyginięciem, rozmnażając je i zwiększając ich populacje można starać się o dofinansowanie z rządu, u Nas odwrotnie - hodujesz i zwiększasz populacje zwierząt zagrożonych wyginięciem - możesz starać się o mniejszą grzywnę, ten kraj dalej jest .... monopolista allegro robi co mu się żywnie podoba, ustawa jest z '96 roku, a dopiero teraz się zorientowali. Zobaczcie jak jest w EU, wszystko bez problemów...chory kraj i tyle, za molestowanie dzieciaka dostaniesz 1 rok, biedak za kradzież chleba dostanie 2 lata, premier za kradzież 1000000 PLN dostanie...wysoki procent w banku, paranoja i do Nas młodych należy zmienić ten bałagan.
...trochę nie na temat, ale tak to właśnie wygląda, gadanie, że oni mogą, że to ich praca jest bez sensu...
Wszystkiego się spodziewałem jak zacząłem hodować pająki ale, że policja, allegro i jakaś tam sRalamandra będzie mi życie utrudniać to bym się nie spodziewał.
Mam pęczek vagansów, które były gratisami jak kupowałem inne pająki na allegro :) Chyba z nich zupy nagutuję :D
Wracając do tematu to nie dziwię się ekipie allegro, że zakazuje sprzedaży bo w sumie każdy chroni swój tyłek. Mogli by tylko bardziej sprecyzować ten zakaz, bo przez to nie tylko Brachypelmy znikną z aukcji... chyba, że zrobili to z premedytacją i węży oraz innych zwierzaków też chcą się pozbyć.
jakub powiatowy
12-04-2008, 12:53
Heh, jajca.
Dziwne, ci ludzie z Salamandry nie myślą chyba, kto w dzisiejszych czasach, kiedy ptaszniki są tak popularnie hodowane i rozmnażane (a zwłaszcza Brachypelmy) będzie ryzykował przemyt?!
Ja rozumiem że chcą ochrony przyrody, to dobrze i to się chwali, ale źle to rozegrali!
To, że będzie zakaz sprzedawania na allegro nie znaczy, że handel tymi gatunkami zniknie :)
x_warrior
13-04-2008, 00:58
To, że będzie zakaz sprzedawania na allegro nie znaczy, że handel tymi gatunkami zniknie :)
Ale na pewno zmaleje.
Na allegro schodziło tych z CITES od groma, oczywiście można je będzie kupić na pewno na forach, chyba że ludzie z Salamandry i tu zajrzą :D ....będzie to raj dla oszustów. Tak mi się wydaje że skoro nie będzie można kupić "legalnie" Brachypelm/Aphonopelm to rozwinie się sprzedaż innych ciekawych gatunków. Porządek i owszem będzie ale jakim kosztem. Dla mnie to nie ma sensu, bo to tylko ludziom życie utrudni.
megablaster
13-04-2008, 02:52
Największa ironia jest w tym, że takie działania wcale nie chronią samych zwierząt. Nikt nie sprowadza dzisiaj Brachypelm z ich środowiska ze względu na zbyt duże ryzyko pójścia za kratki, a utrudnienia w handlu jedynie powodują spadek liczby osobników gatunków zagrożonych (mniej osób je rozmnaża, bo nikt nie chce mieć problemów z prawem). Także te przepisy są po prostu chore, zamiast przyczyniać się do zwiększania liczby osobników z gatunków zagrożonych to przyczyniają się do ich wymierania.
A allegro pewnie ciągle musiało udostępniać dane sprzedawców, którzy wystawiali zwierzęta bez papierów, policji, także przypuszczam, że już im się nie chciało w to bawić.
Powiem tylko tyle, że w Ameryce Pd. hodując zwierzęta zagrożone wyginięciem, rozmnażając je i zwiększając ich populacje można starać się o dofinansowanie z rządu, u Nas odwrotnie - hodujesz i zwiększasz populacje zwierząt zagrożonych wyginięciem - możesz starać się o mniejszą grzywnę, ten kraj dalej jest .... monopolista allegro robi co mu się żywnie podoba, ustawa jest z '96 roku, a dopiero teraz się zorientowali. Zobaczcie jak jest w EU, wszystko bez problemów...chory kraj i tyle, za molestowanie dzieciaka dostaniesz 1 rok, biedak za kradzież chleba dostanie 2 lata, premier za kradzież 1000000 PLN dostanie...wysoki procent w banku, paranoja i do Nas młodych należy zmienić ten bałagan.
...trochę nie na temat, ale tak to właśnie wygląda, gadanie, że oni mogą, że to ich praca jest bez sensu...
dobrze powiedziane. w innych panstwach funkcjonuje handel gatunkami z listy CITES i sa one dostepne w sklepach, a papiery na nie da sie uzyskac. dla przykladu w usa lub japonii - przeciez te kraje tez ratyfikowaly konwencje. a u nas prawo jak zwykle sie interesuje nie tym co trzeba. szkoda ze krajowych gatunkow tak nie chronia. a salamandra to juz nie mowie bo szkoda slow..
Spiritfall
21-04-2008, 20:52
; ) a na allegro, jak byly tak i sa Brachypelmy : )
jakub powiatowy
21-04-2008, 23:13
To teraz będzie takie ciche porozumienie między sprzedawcami i kupującymi-będą aukcje na których zaoferują np. Murinusa jednego i drugiego gratis, ale ten drugi, oficjalnie też Murinus, będzie tak naprawdę Brachypelmą;]
Spiritfall
21-04-2008, 23:38
Albo akcje typu "sprzedam ptasznika" bez podawania nazwy. Na dole zdjecie jakiejs Brachypelmy, i kazdy zainteresowany juz wie o jakiego ptasznika chodzi ; )
Albo można używać starych nazw Brachypelm :) Przyklady mozna wziać z listy Platnicka :)
Np. Brachypelma smithi - Eurypelma smithi albo Euathlus smithi
Chociaż po zdjęciach mogą sie skapnąć :)
Gdybanie. Znając panów z allegro, aukcje będą usuwane tylko wówczas, gdy znajdzie się społeczniak, który zgłosi fakt, iż Brachypelmy wciąż są wystawiane - sęk w tym, że wtedy wszystkie polecą hurtem. Kolejnym wnioskiem nasuwającym się po kilkuletniej współpracy z allegro jest ten, że każdy z waszych pomysłów na przepchnięcie aukcji jest dobry - allegro nie zatrudni specjalisty zajmującego się tępieniem nielegalnego obrotu zwierząt. Gorzej, jeśli bohaterowie z salamandry zaznajomią pracowników allegro z kulisami waszych przekrętów - wówczas, jak sądzę, posypią się bany. Pf, żenada.
działania salamandry pachną trochę utopią. Powiem więcej - to terraryści przyczynią się do tego, że rodzaje pajęczaków zagrożonych w ogóle przetrwają na Ziemi.
Tak i nie - owszem, terraryści rozmnażają w niewoli zagrożone gatunki, tyle, że to pośrednio przez nich owe gatunki(np. Brachypelmy) znajdują się na skraju wymarcia.
Tyle, że wam ciągle cholera o pająki chodzi :). Rozumiem, że to boli. Aczkolwiek na Allegro były już kiedyś dość egzotyczne papugi typu Ara :D. Powiedzcie mi komu udało się w niewoli rozmnożyć te papugi :).
Pająki to akurat tak ot co pozbędziemy się. Aha i Panowie nie znacie nikogo z zarządu Allegro, mówicie, że wystawicie aukcje pod innymi nazwami, etc. Niestety, ale Ci ludzie to nie idioci. Sprawdzą wszystko dogłębnie jeśli zajdzie potrzeba :].
No i tak jak napisał brzytki, sami nic nie będą działać. Musi fakt zostać zgłoszony przez osobę trzecią :).
allegro mialo po czterech literach kiedy policja coraz czesciej ogarniala mieszkania hodowcow.
czyli Poe będą sprzedawać ;)
szkoda że Barachypelm już nie będzie można dostać na legalu :(
no chyba zę chodzi tylko o sprzedaż przez internet.
Edit:
co do wypowiedzi brzytkiego:
jak będą dawać bany to nic drugie konto sie założy :)
Chyba nie chcesz się przekonać-Kazio
Co to znaczy ze nie mozna dostać na legalu? - sprzedaż była i jest legalna i nic sie w tej materii nie zmieniło.
To ze nie da sie już sprzedawać na allegro to nie znaczy ze jest to nielegalne. prywatna firma zrobiła sobie ograniczenie na swoim własnym produkcie które pozwoli im zachować swiety spokoj i rzucić kość psu (Ssalamandrze) żeby się nią zapchał na chwilę.
devil1222
30-04-2008, 21:01
ja mam taka propozycje aby założyc jakaś taka stronke na której sprzedawane by były Brachypelmy i wszystko co wiazane z terrarystyka..... wiem ze na początku nikt by o tej stronie nie wiedział ale po kilku latach mogłaby byc tak samo popularna jak allegro. co wy na to??
//Nazwy gatunków piszemy z małej litery. Np. Brachypelma smithi (Brachypelma - rodzaj [Litera wielka], smithi - gatunek [litera mała]-Kazio
Bartex85
30-04-2008, 21:22
Stronke można bylo by założyć ale nie wiadomo czy ona wypali (jeżeli nie to szkoda czasu poświeconego na nią) PzDr
devil1222
30-04-2008, 21:27
no ale warto spóbowac i miec tych gnoji z allegro głęboko w d.....
x_warrior
30-04-2008, 21:34
Co do tej stronki to fajnie by było, ale gdzie tu bezpieczeństwo, to byłby raj dla oszustów...no chyba że sprawdzano by adres usera (jak w bezpiecznych zakupach, czy allegro). Jeśli ktoś chciałby kupić zwierzątko z CITES to prędzej czy później dowidział by się o takowej stronce na np.forum. Jak dla mnie starcza targowisko tu na forum, ale oczywiście stronka o jakiej mowa mogła by być, bo czemu nie. Spróbować zawsze można.
devil1222
30-04-2008, 21:37
o oszustach nie pomyslałem :D
Kurcze nie rozumiem skoro Brachypelmy są zagrożone wyginięciem w naturalnym środowisku to dlaczego ich hodowla jest zabroniona. Przecież terraryści hodujący Brachypelmy napewno z chęcią oddali by jakąś część swojej nadwyżki hodowlanej i wtedy mogły by zostać odesłane do naturalnego środowiska. Hodowcy przyczynili by się do uratowania tych zagrożonych gatunków a wtedy może policja i te wszystkie organizacje dały by nam spokój. Tylko do kogo się zwrócić z taką inicjatywą ? I ciekawe, czy ktoś by się tym zainteresował ?
//Nazwy gatunków piszemy z małej litery. Np. Brachypelma smithi (Brachypelma - rodzaj [Litera wielka], smithi - gatunek [litera mała]-Kazio
devil1222
01-05-2008, 01:13
tzn nmożna hodować Brachypelmy ale trzeba mieć zaświadczenie o urodzeniu w niewoli. A pająki które były hodowane przez nas od urodzenia prawdopodobnie nie dałyby sobie rady w naturalnym srodowisku...
A pająki które były hodowane przez nas od urodzenia prawdopodobnie nie dałyby sobie rady w naturalnym srodowisku...
lol dlaczego tak sądzisz? proszę o jakieś argumenty,,,
Pająki zawsze dadzą sobie radę nawet jak je wypuścisz do naturalnego środowiska. Od małego mają instynkt zabijania :). To nie są ssaki czy inne istoty myślące co do człowieka się przyzwyczajają ;).
Fakt w niewoli żarcie dostają częściej i tylko taka różnica (nie muszą szukać) :).
Ja myślę że spokojnie dały by sobie rade. Bo po wypuszczeniu zachowywały by się instynktownie zwłaszcza gryby były wypuszczone jako L4/5
Ja właśnie zdąrzyłem kupić ostatnią smithe...
No ale co z tego jeśli jest zabronione skoro np. chce sprzedac kędziora i niemoge robie wtedy tak wystawiam paczke zapałek na allegro za 40zł i niby gratis kędzior
robie wtedy tak wystawiam paczke zapałek na allegro za 40zł i niby gratis kędzior
Boże ludzie... czy wy serio myślicie , że tego typu aukcje (wystawianie czegoś zabronionego) usuwa jakiś program , jest to robione automatycznie? - to się mylicie ;) na pewno do takich celów allegro ma odpowiedni zespół ludzi , więc raczej nie liczcie , że pojawią się aukcje gdzie na sprzedaż będzie moczbox + Brachypelma gratis , ja na to na pewno nie liczę , allegro nie jest głupie ;).
Pozdrawiam
x_warrior
02-05-2008, 03:39
Jak możecie zobaczyć na allegro nadal można kupić Brachypelmy i aktualnie jest z 30 ofert, więc serwis działa bardzo wolno albo nie szczególnie się tym wszystkim przejmuje. Z tego co widać to niektórzy już nie sprzedają Brachypelm, tylko ptaszniki czerwonoodwłokowe, kędzierzawe itp. ... może to też jakaś metoda. W każdym bądź razie aukcje gatunków z CITES nadal są i pewnie jakiś czas jeszcze będą gościły na stronach allegro, dopóki ich zespół nie połapie się o co właściwie tam chodzi :).
Veldrinn
02-05-2008, 03:53
Na allegro są setki tysięcy aukcji. Pracownicy kontrolujący aukcje musieliby pracować 36 godz/dobę, żeby sprawdzać aukcje na bieżąco :D Czasami sprawdzają całe działy,a czasami nie. Głównie reagują na zgłoszenie złamania zasad (i to dość szybko). Chcecie sprawdzić? zgłoście takie naruszenie ;)
zerozero7
25-08-2008, 15:01
Co do organizacji Salamandra to ten zrzut ekranu mówi wszystko :
3630
Pewnie niewiele się różnią od Greenpeace. Jak może wymierać najbardziej pospolity pająk w hodowlach w kraju, jak i na całym świecie? Jestem tego samego zdania, że niepotrzebnie wprowadzają panikę. Jeżeli mają wprowadzić jakiś zakaz, to postarać się o zakaz odłowu a nie wywierać wpływ na allegro. Swoją drogą, taka presja ograniczy liczebność pająków w hodowli, tym samym może skreślić nadzieję odbudowania liczebności pająków w naturalnym środowisku.
Martin Kental
25-08-2008, 19:46
Chciałem kupić kędziora na allegro. Była oferta jednego sprzedawcy który miał również wystawione smithi.
No to kupie zaraz kedziora i smitka
Wchodzę na nazajutrz żeby zamówić pajączki a tu buch aukcji nie ma o_O
Czyli coś w tym jest;)
@down
Mam już je
koleś skasował licytacje ale okazało sie ze mieszka 16 km ode Mnie, wiec odbiór osobisty...
Chciałem kupić kędziora na allegro. Była oferta jednego sprzedawcy który miał również wystawione smithi.
No to kupie zaraz kedziora i smitka
Wchodzę na nazajutrz żeby zamówić pajączki a tu buch aukcji nie ma o_O
Czyli coś w tym jest;)
Pajączka poszukaj tu na forum, na pewno prędzej czy później trafisz :) A co w tym jest? Chyba niedostosowanie przepisów do dzisiejszych realiów, gdy nikomu nie opłaca się przewóz kokonu czy pająka z Ameryki Płd. żeby sprzedać tu małe po 1 zł ;)
Gliszczu
01-11-2008, 12:21
Znowu brachypelmy na allegro?
http://allegro.pl/search.php?string=brachypelma
A ja słyszałem, że podobno papiery nie są potrzebne do sprzedaży nadwyżek hodowlanych tylko kiedy sprzedajemy je jako podmiot gospodarczy tj. sklep lub inna firma handlowa. A ten cały cyrk z zaświadczeniami o urodzeniu w niewoli to efekt jednej z interpretacji niejasnych przepisów, ale na nasze nieszczęście najbardziej nagłośnionej i rozpropagowanej. A Allegro robi w gacie przed karami za sprzedaż zakazanych gatunków które de facto nie są zakazane w handlu pomiędzy osobami fizycznymi. Ale dzięki Bogu i Partii mamy arachnea.org i możemy się tutaj dogadywać :)
Do mnie się dowalili, gdy wystawiłem dorosłego samca B. vagans. Skasowali mi aukcje i dali upomnienie. Pisalem do nich 3 razy i 3 razy ta sama odpowiedz. Ptasznik znajduje sie w Anekcje A-D czy jakos tak. Ale obok mojej bylej aukcji byla taka sama, tylko ze z B. vagans L10 i ona byla pare dni.
Idioci i tyle.
PanzerIII
18-11-2008, 17:22
W dużej mierze Allegro posiłkuje się innymi użytkownikami, którzy zgłaszają aukcje naruszające regulamin. Takie są sprawdzane zawsze i jeżeli budzą wątpliwosci usuwane. Jest niemożliwe aby pracownicy tego serwisu sprawdzali każdą aukcję i jej treść. Zatem nie dziw się, że ktoś inny miał podobną aukcję i mu nie usunęli.
Swoją drogą nie wiem o co masz pretensje do Allegro. Łamiesz regulamin. Jeżeli on Ci nie odpowiada to wystawiaj aukcje gdzie indziej. A to czy wolno czy nie wolno handlować Brachypelmami to już inna bajka. Allegro ma dość wyciągania hisorycznych aukcji ludzi, którzy mają do czynienia z wymiarem sprawiedliwości z tytułu obrotu gatunkami zwierząt z listy CITES.
vBulletin - Arachnea.org