PDA

Pokaż pełną wersję : Mącznik młynarek w czym rzuczki sklądają małe larwy i ile może złożyc ich jedna sam

kimak164
01-04-2008, 17:31
Tak jak w temacie mam kilka żuczków i widziałem że sie "bzykały" mam im coś dać do złożenia larw czy jak??

//Proszę stosować prefixy - Maxtor

BoBaZ
01-04-2008, 18:11
Żuki składają jajeczka w pożywieniu ;)

Czyli w tym, na czym je trzymasz.

Jedna samica może ich złożyć ok. 1000

PanzerIII
01-04-2008, 18:21
Nie wiem co posiadasz w pojemniku z żukami (jakie podłoże), ale do rozmnożenia wystarczy im kilkucentymetrowa warstwa otręb pszennych.
U mnie w takich warunkach z powodzeniem sie rozmnażają.
Ile z jednej samicy? - Nie liczyłem bo zawsze w pojemniku mam kilkadziesiat żuków więc niech ktoś inny odpowie.

Pelsonn
02-04-2008, 21:54
Nie chcesz zakładac nowego tematu a pytanie moje odnosi sie również do inkubacji tylko ze poczwarek ... wyjełem ich około 10 z pojemnika z larwami. Gdzie mam je teraz trzymać? W temp. pokojowej kiedy powinny zacząc sie przeobrażać w żuki ?

//edit:
Pośpieszyłem sie a odpowiedz byla kilka tematów niżej ;> pozdro

tomczyk
04-04-2008, 00:43
Dołączam się do pytania Pelsonn'a, po jakim czasie z poczwarek robią się żuczki i po jakim czasie te żuczki mogą sie rozmnażać?

Veldrinn
04-04-2008, 01:02
10 - 14 dni po kopulacji samice rozpoczynają składanie jaj. Wytwarzają ich po kilkanaście dziennie i przyklejają do fragmentów podłoża. W ciągu swojego krótkiego życia (1 - 2 miesiące) jedna samica składa ok. 500 jaj. Inkubacja trwa ok. 2 - 3 tygodnie. Świeżo wyklute larwy mierzą ok. 2 - 3 mm i można je zobaczyć wysypując odrobinę otrębów na czarne tło. W ciągu okresu larwalnego (12 - 18 miesięcy w 20°C., 6 - 8 w 25°C. i ok. 4 w 35°C.) larwy przechodzą 10 - 16 linień. W niesprzyjających warunkach czas rozwoju i liczba linień może ulec zwiększeniu. Przed przepoczwarczeniem wyrośnięte larwy wychodzą na powierzchnię podłoża i wyginają się w charakterystyczny kształt litery "J". Po kilku dniach przekształcają się w poczwarki wielkości dorosłego chrząszcza. W 15°C cały proces trwa 30 dni. Po 2 tygodniach samice rozpoczynają składanie jaj i cykl się zamyka.

Kiedy próbowałem wkleić cytat wyskakiwał komunikat, że wiadomość jest za krótka :|

PanzerIII
04-04-2008, 15:11
Jedna samica może ich złożyć ok. 1000

W ciągu swojego krótkiego życia (1 - 2 miesiące) jedna samica składa ok. 500 jaj.

To ile wreszcie jest jaj średnio 750?

=>kimak164 - Popraw tytuł. "Rzuki" trochę rażą a jak widać możesz napisać poprawnie

Tak jak w temacie mam kilka żuczków i widziałem że sie "bzykały" mam im coś dać do złożenia larw czy jak??

renegatx
04-04-2008, 16:05
To ile wreszcie jest jaj średnio 750?
Samica Mącznika młynarka składa ok. 150 jaj w ciągu swojego życia (ok. 3 mies.).
źródło:
http://www.arachnea.org/index.php?option=com_content&task=view&id=874&Itemid=189
No chyba że niewiarygodne ;)