PDA

Pokaż pełną wersję : Acanthoscurria Elo mam maly problem a raczej zapytanie

balkolini
01-04-2008, 18:33
Elo mam maly problem a raczej zapytanie

Zamierzam sprzedać mojego ptasznika jakim jest A.geniculata Lvl 13\14 i mam pewien problem> mianowicie jak to jest z ta wysyłką zamierzam sprzedac ja razem z terrarium i zastanawiam sie jak najlepiej byloby to opakowac zeby zmiescilo sie to w jedna paczke czy mam zaznaczyc ze jest tam zywe zwierze czy wystarczy ze zaznacze ze jest to szklo przez co beda sie z tym lepiej obchodzic i czy orientuje sie ktos moze ile kosztuje taka wysylka?? Pozdro

//Nazwy gatunków piszemy z małej litery. Np. Brachypelma smithi (Brachypelma - rodzaj [Litera wielka], smithi - gatunek [litera mała] - Maxtor

palto
01-04-2008, 18:36
Jest to paczka na specjalnych warunkach. Paczka do kilograma 12zl, powyżej 13zl, jak będzie cięższa to już nie wiem.

balkolini
01-04-2008, 18:49
a nie wystraczyloby zaznaczyc ze to jest szklo obchodzili sie juz z tym delikatniej??

Tan-Kian
01-04-2008, 18:52
Powinni obchodzić się delikatniej, ale sam wiesz jak to jest z PP ;P

birdspiders_pl
01-04-2008, 18:53
Cennik zamieszczony jest na stronie Poczty Polskiej, najlepiej wysłać terrarium poprzez firmę kurierską. Pakujesz pająka osobno i terrarium osobno, pająka tej wielkości można zapakować w twarde plastikowe pudełko np. pojemnik na mocz, tak aby zwierzak miał ograniczone pole ruchu (czyt. aby nie ruszał się). Wkład pudełka musi być zwilżony, pakowanie opisał użytkownik na forum, poszukaj. Wysyłając terra pocztą polską musisz zapakować je w styropianowe pudło, tak aby się nie potłukło. Wszystko musi być zapakowane tak aby nie ruszało się!

Ja polecam do terra KURIERA.

gregorian76
01-04-2008, 20:34
Lepiej dorzucić troszkę grosza i przesłać przesyłką konduktorską.
25 zł o ile pamiętam

birdspiders_pl
01-04-2008, 20:54
Właśnie jeśli jest połączenie wyślij PKP albo PKS. PKS 10 zł zazwyczaj kosztuje, PKP 25 zł jak napisano powyżej.

kokoskop
01-04-2008, 21:32
nie wysyłaj poczta polska szkoda pajura :P lepszy kurier drozej ale pewniej

Zipper
01-04-2008, 21:34
noo ja równiez polecam kuriera. Zapłacisz wiecej ale będziesz miał pewnosć ze dojdzie i pająk i terra całe i zdrowe ;)

szkapa666
01-04-2008, 21:34
kurier? chyba żartujesz... widziałeś co robią z paczkami? np. z monitorem wartym parę tys? traktują go jak piłke...

Sadok
01-04-2008, 21:45
kurier? chyba żartujesz... widziałeś co robią z paczkami? np. z monitorem wartym parę tys? traktują go jak piłke...

Zależy jaka firma. Ja słyszałem podobną sprawę, ale tylko na poczcie.

birdspiders_pl
01-04-2008, 21:58
Zawsze w każdej firmie zdarzają się LUDZIE i ludzie, ale przecież nie będziemy teraz jakiejś firmy oceniać po jednym czy dwoma przypadkami, ja jestem z kurierów zadowolony, zawsze na czas i o danej godzinie z dostawą do dużego pokoju ;) Najpewniejsze opcje: KURIER, PKP, PKS.

Veldrinn
01-04-2008, 22:12
Każdy słyszał historie o kurierach, którzy robią z paczkami Bóg wie co. Mało kto, to odczuł na własnej skórze, ale wszyscy wiedzą bo "kolega kolegi tak miał" i to jest na 100% prawda. Na pewno takie coś się zdarza, ale to co się słyszy o kuriach - mordercach paczek to przesada. Paczkę można sprawdzić przy kurierze i w razie jakichś uszkodzeń kurier wypełnia protokół i dostaniesz odszkodowanie. Kilka razy korzystałem z usług firm kurierskich (paczki małe i duże-30kg) i zawsze docierały nienaruszone.

Zwierzątko najlepiej wysłać PKSem lub pociągiem. Będzie sobie leżeć w ciepełku i na pewno dotrze nienaruszone

Flecik
01-04-2008, 22:38
Poczta polska nie wchodzi w grę. Zostaje tylko i wyłącznie kurier, PKP lub PKS. Innej opcji nie ma... :p

zen44ek
01-04-2008, 23:14
Ja mam kumpla w dhlu i czasami robią zawody kto dalej laptopa rzuci wiec kurier nie jest aż taki pewny. :);p

birdspiders_pl
02-04-2008, 12:00
Nie no z każdego tematu potraficie zrobić tragedię. Tak jak napisał Veldrinn, kumpel kumpla kumpla powiedział, że...totalny bezsens. Kto dalej rzuci laptopem mówisz? Zawody rozgrywały się na stadionie czy na paca transportera? Akurat właśnie korzystam z DHL i jestem zadowolony.

Maxtor
02-04-2008, 12:12
Wszystko już chyba zostało w temacie powiedziane, zamykam.