PDA

Pokaż pełną wersję : PODZIEMNE Jaki pierwszy?

Lorens
01-04-2008, 18:55
Witam
Wiem, że to są Wasze ulubione tematy rozmów więc mam pytanie - jaki pająk podziemny nadawałby się na pierwszego? Myślę że oczywiście L1 żeby przyzwyczaić się do szybkości agresywności itd. Mam dwa nadrzewne pajączki i jak na razie miałem z nimi problemu. Posiadam 2naziemnie, 2nadrzewne więc przyszła kolej na jakiegoś podziemnego :).

Z góry dzięki za odpowiedzi !

Sorg
01-04-2008, 19:00
Ephebopus spp.Nie maja silnego jadu.Hysterocrates gigas jest chyba najlatwiejszy w hodowli z agresorow;]

Łukasz W.
01-04-2008, 19:02
Może jakiś z rodzaju Ephebopus, piękne, szybkie, ze słabym jadem i jeśli chciałbyś poszerzyć potem swoją kolekcję to idealne żeby przygotować się przed Poecilotheriami itp :)

//Nazwy gatunków piszemy z małej litery. Np. Brachypelma smithi (Brachypelma - rodzaj [Litera wielka], smithi - gatunek [litera mała] - Maxtor

Lorens
01-04-2008, 19:06
Powiem szczerze myślałem nad tym ale one są średnio w cenie 60zł za L1 a tyle mi na pajączka malutkiego (na razie) troche szkoda (mowa oczywiście o Ephebopusach). A w związku z gigasem to mógłbym ponegocjować :D

Mars
01-04-2008, 19:28
E. rufescens nie jest aż tak drogi z tego co się orientuję.

Lorens
01-04-2008, 20:49
A pytanie jeśli już założyłem ten post czy miałby ktoś ten gatunek(E.rufescens) wielkości L1-3 ? I jeszcze pytanie - czy u młodych tego gatunku występuje duża padliwość bo czytałem troszke i nie znalazłem nic.

*ToMeK*brd
01-04-2008, 20:54
To jakiego pajaczka wybierzesz zalezy tylko od Ciebie. Nie koniecznie musi to byc L1... moim zdaniem L3\4 bedzie najlepszy, dopiero jak dorosnie da Ci popalic. Jezeli uwazasz, ze jestes gotowy na podziemnego to polecam - Haplopelma schmidti - bardzo ladny pajaczek.

Lorens
01-04-2008, 20:57
Myślę, że jestem gotowy. Przede wszystkim nie pchać łap do "terrarium", ostrożność, ostrożność i jeszcze raz ostrożność i respekt do pająka. A do kupna to jeszcze popatrzę co jest w sprzedaży na terrarium.com.pl . Myślę, że temat do zamknięcia.

Zipper
01-04-2008, 21:02
ja polecam E. rufescens całkiem fajny pajączek lub oczywiście słynną gigas która jest najtańszą z dostępnych na rynku koperek ;)

Reiven
01-04-2008, 21:13
ja na pierwszego podziemnego zakupiłem sobie H.gigasa był w stadium L1 :) obecnie L2
nie mam z nim żadnych problemów, jak na razie spokojny :) przeniesienie z kliszówki do kliszówki z torfem było strasznie łatwe, pajączek sobie trochę zwiedził moje biurko:D (nie że uciekł czy cóś, tylko sam go wypuściłem :) ) potem przenoszenie z kliszówki do moczboxa również było śmiesznie łatwe :)

info-0
01-04-2008, 21:20
Ludzie nie polecajcie Ephebopusa na 1 pająka podziemnego, bo się kolega przejedzie :/. Nie mieliście do czynienia widać z tymi pająkami.

Jeśli myślisz, że Poe jest szybsza, to Ephe zmieni twój pogląd o 360 stopni. Co do jadu ta, przejechałem się sam. Na pewno w skali bólu to w skali 1-6 na 3 bym ocenił. Do tego ręka puchnie, a ja raczej na jad nie jestem jakoś przewrażliwiony :P. (Ephebopus cyanognathus uwalił mnie 3x).

Atakują do tego bez ostrzeżenia wyraźnego, są agresywne i potrafią pogonić upierdliwca. Do tego spieprzają z zawrotną szybkością :). No i niesamowicie skaczą :). Co do ubarwienia fakt bardzo ładne :D. Aha i jeszcze jedno czego zapewne się nie dowiesz: wyczesują włoski parzące z przednich nóg.

Jako 1szego poleciłbym Ci C. crawshayi, H. gigas nie jest głupim wyborem. Odradzam stanowczo bawienie się w Haplopelmy.