Pokaż pełną wersję : NAZIEMNE kiedy przekarmienie?
MatiusRyba
01-04-2008, 22:36
Hej, mam pytanko. Mam kędziora L9 lecz jest trochę za mały do swojego wieku, ponieważ ma 3cm DC, dlatego wzorujcie się jak coś DC. Otóż jakieś 3tyg dałem kędziorkowi drewnojada. Zjadł go prawie całego, potem około 1,5tyg nic nie jadł. Jego odwłok jest duży, ale mimo to ciągle je. Teraz daje mu jedną pinkę co 2 dni. Czy mogę go przekarmić bo mimo ze pajączek ma duży odwłok to dość chętnie zjada pokarm.
//Proszę stosować prefixy w tematach - Maxtor
Pająk będzie cały czas jadł, aż będzie miał ogromy odwłok. Jeśli zauważysz ze odwłok jest dozo większy od karapaksu to przestań karmić.
birdspiders_pl
01-04-2008, 23:10
Nie polecam karmienia podrostków i dojrzałych pająków pinkami, mączniakami, za mało pożywny pokarm, najlepsze są karaczany, świerszcze, szarańcza itp. Pająka nie idzie przekarmić! Jeżeli nie będzie chciał jeść to po prostu nie zje. Nie ma się co martwić. Pozdrawiam
Nie polecam karmienia podrostków i dojrzałych pająków pinkami, mączniakami, za mało pożywny pokarm, najlepsze są karaczany, świerszcze, szarańcza itp. Pająka nie idzie przekarmić! Jeżeli nie będzie chciał jeść to po prostu nie zje. Nie ma się co martwić. Pozdrawiam
Jeśli posiadasz jakieś naukowe podstawy do tego żeby pisać żeby nie karmić mącznikami to chętnie sie zapoznam. Ja karmie tylko mącznikami i wszystko jest w jak najlepszym porządku. Pająka da sie przekarmić, a objawem tego jest przepuklina.
rafupafu
01-04-2008, 23:23
Popieram zdanie Palta. Nie wiem, jak mogłeś nie słyszeć o wielu przypadkach przekarmienia ptasznika, prowadzących np do guzów a w konsekwencji do śmierci pająka. Związku z mącznikami, również się zgadzam -moje i jego ptaszniki karmione są głowie mącznikami, z mojej domowej hodowli. Negatywnych skutków niezauważanemu, wręcz przeciwnie ptaszniki zadziwiają przyrostem i barwami.
Jak masz chwile rzuć okiem na foty i powiedz co z tymi ptasznikami nie tak, skoro uważasz, że karmienie mącznikami nie jest dobre.
http://s48.photobucket.com/albums/f205/romawakp/
A jeśli by mu wrzucił młodą myszkę bez futerka !?
Czyli pająki mogą umrzeć z przekarmienia?? Czytalem ze raczej nie wiec juz sam nie wiem.
Czyli pająki mogą umrzeć z przekarmienia?? Czytalem ze raczej nie wiec juz sam nie wiem.
Nie, jeśli pająk będzie przekarmiony to nie oznacza śmierci. Ale zdążają sie przypadki przekarmienia pająków na śmierć. Jest to mały odsetek, ale jest to możliwe.
jak przekarmisz i będzie sie wspinał to mógł by spaść i odwłok sie rozmaże po glebie
Tak wiem że może spaść albo o coś zahaczyć. Chodzi mi o samo karmienie. Czym są te guzy, czy przez coś takiego pająk umiera, czyli można pająka przekarmić czy nie??:p
z tego co wiem to mogło by po prostu wypłynąć trochę z odwłoka tej białej cieczy, ale dopiero po maksymalnym przekarmieniu
birdspiders_pl
02-04-2008, 00:12
Jeśli posiadasz jakieś naukowe podstawy do tego żeby pisać żeby nie karmić mącznikami to chętnie sie zapoznam. Ja karmie tylko mącznikami i wszystko jest w jak najlepszym porządku. Pająka da sie przekarmić, a objawem tego jest przepuklina.
Nie napisałem aby nie karmić ale aby zmienić podrostkom dietę i podawać bardziej wartościowy pokarm. Głównie chodzi tu o podawanie larw much. Po drugie nie wiem skąd to wiecie, że pająkom robi się "przepuklina", pojęcie to oznacza przemieszczenie się narządu z pierwotnej jamy ciała, nie możliwe u pajęczaków. Nie wiem skąd to wziąłeś, ale ja przekarmienia pająków nie stwierdziłem i nie słyszałem o czymś takim. Budowa układu pokarmowego na to nie pozwala. Urozmaicona dieta jest wskazana.
Popieram zdanie Palta. Nie wiem, jak mogłeś nie słyszeć o wielu przypadkach przekarmienia ptasznika, prowadzących np do guzów a w konsekwencji do śmierci pająka.
Głupota, nie udowodnione pisanie, że pająki można przekarmić jest bez sensu. Guzy czy coś w tym stylu na pewno nie powstają na drodze "przejedzenia". Wyobraźcie sobie co byłoby w warunkach naturalnych gdzie pająki mają w wielu przypadkach szerokości geograficznej nieograniczony dostęp do pokarmu. Nie zgodzę się z tym nigdy, że pajęczaki można przekarmić, zawsze karmie bardzo często i nie zdarzają mi się takie patologie. Czysty przypadek, albo chęć napisania postu dla postu.
rafupafu
02-04-2008, 00:12
szukanie nie gryzie, birdspiders_pl, tobie też polecam lekturę.
http://www.arachnea.biz/serwis/forum/showthread.php?t=9444&highlight=przekarmienia
http://www.arachnoboards.com/ab/gallery/showimage.php?i=432&c=50
kochany grubasek :)
http://www.arachnoboards.com/ab/gallery/showimage.php?i=561&c=50
ojej! co to?
http://www.arachnoboards.com/ab/gallery/showimage.php?i=435&c=50
hmmm, ojejku!
http://www.arachnoboards.com/ab/gallery/showimage.php?i=463&c=50
jak mi przykro...
birdspiders_pl
02-04-2008, 00:29
szukanie nie gryzie, birdspiders_pl, tobie też polecam lekturę.
Tylko błagam nie mów, że u P.lugardi na foto to efekt przejedzenia bo z krzesła spadnę. To jest na tle chorobowym, a nie fizjologicznym!
rafupafu
02-04-2008, 00:36
Nie wziąłem tego z powietrza.
No to masz szczęście, do czasu... Twój post brzmi jak "mam psa i go nie karmie i na razie nie padł to i Waszym nic nie będzie" czyli jak czysty bezsens. Tak jak to moi poprzednicy mówili, pająk może uszkodzić przy upadku, ostatnio też pojawiają się na forum przypadki różnych guzów itp. w wyniku przekarmienia.
Pewnej przyczyny powstawania tych guzów, nie znamy. Często wiąże się to z zbyt obfitym karmieniem, więc lepiej nie przesadzać, takie jest moje zdanie.
Ta to u P. lugardi to overfeeding niestety. Było to spowodowane z tego co pamiętam jakimś uszkodzeniem mózgu (jeśli można to tak nazwać).
Co do pinek ok zgadzam się, że są mało pożywne, ale co do mączników to się nie zgodzę :]. Nawet dorosłe osobniki można karmić mącznikami, bo są z tego co pamiętam bombą kaloryczną i po karaczanach mają chyba największą ilość białka (jeśli się mylę, to proszę poprawić).
A tak poza tym pająki rosną różnie, różnie też jedzą ;).
Tan-Kian
02-04-2008, 10:03
Nie wziąłem tego z powietrza.
Pewnej przyczyny powstawania tych guzów, nie znamy. Często wiąże się to z zbyt obfitym karmieniem, więc lepiej nie przesadzać, takie jest moje zdanie.
Tak, zgadza się, dokładnej przyczyny nie znamy. Wiele zachowań, przypadłości pająków nie jest potwierdzonych naukowo, ale przypadki guzów są w większości spowodowane przekarmieniem lub innymi czynnikami, które są równie niebezpieczne.
Jak najbardziej. Dużym zagrożeniem jest upadek na jakiś ostry przedmiot, odwłok często pęka i gotowe nieszczęście. Takiego pająka można jeszcze uratować, ale to już nic pewnego. Jest akcja 'Nie biorę...', a ja jestem za tym, żeby była jeszcze 'Nie przekarmiaj swojego ptasznika', bo później można oglądać cuda takie jak te:
Napisał Twardy Zobacz post
http://www.arachnoboards.com/ab/gall...php?i=432&c=50
kochany grubasek
http://www.arachnoboards.com/ab/gall...php?i=561&c=50
ojej! co to?
http://www.arachnoboards.com/ab/gall...php?i=435&c=50
hmmm, ojejku!
http://www.arachnoboards.com/ab/gall...php?i=463&c=50
jak mi przykro...
birdspiders_pl
02-04-2008, 11:38
Ludzie nie siejcie tu znowu paniki związanej z przekarmieniem! Pajęczaków i stawonogów nie można przekarmić! Pytanie odnosiło się do samego przekarmienia, czy takowe istnieje, a nie do upadków uderzeń itp, wiadomo, że można tu dopisać każdy wypadek. Nie odnosi się to do samego przekarmienia. Jak byście poczytali o budowie układu nerwowego i pokarmowego nie pisalibyście głupot, że można pająka przekarmić. Zastanówcie się jak to jest w środowisku naturalnym... Zdjęcia, które tak namiętnie cytujecie nie ukazują skutków przekarmienia!!!! Jest to podłoże chorobowe!
nemesisnt
02-04-2008, 21:47
IMO nie idzie przekarmić pająka...będzie najedzony to ucieknie zamiast atakować ofiarę. Moja genia bynajmniej tak robi
MatiusRyba
02-04-2008, 22:02
Okej, dzieki za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy odwłok pająka maleje po wydalaniu czy dopiero po wylince?
Dawid2006
02-04-2008, 22:25
pająk będzie wiedział kiedy przestać jeść :)
Po wylince. Nie widziałem by pająk chudł nawet jak mu jeść nie dajesz :) (bynajmniej ja nie zaobserwowałem).
A co do przekarmiania, oj da się. Co prawda jest to powiązane z uszkodzeniem nerwów, wtedy pająk ma niepohamowany apetyt. Teoretycznie da się zrobić to samo u człowieka uszkadzając obszar sytości w mózgu, wtedy będziesz jadł i jadł i jadł aż pękniesz (dosłownie).
Sebastian Ś.
02-04-2008, 22:42
Po wylince. Nie widziałem by pająk chudł nawet jak mu jeść nie dajesz :) (bynajmniej ja nie zaobserwowałem)
A ja zaobserwowałem u E.murinusa,dłużej nie je lub sie obficie wypróżni, odwłok od razu mniejszy.
@UP
Tez to zauważyłem, ale jedynie u pająków które robią dozę ilości pajęczyny.
No nie wiem czy to jest tak do końca, że pająka nieda sie przekarmić, ja mam spasioną samice blondi L8 8 DC i boje sie już jej dawać jeść
Ja mam T.apophysis L7 i jak wpierdzieliła kawał piersi z kurczaka to jest mega gruba :) Co więcej, jest ciągle głodna :) Chyba czas na dietę :)
FC*PAWLAS*
03-04-2008, 21:14
Uważam, że pająk chudnie nawet jeśli nie przechodzi wylinki. Zaobserwowałem to u swoich pająków. A co do przekarmienia pająka uważam, że nie ma takiej opcji. Pająk sam wie kiedy ma przestać jeść.
podsumowanie
zaduzo tego zebym pisal kazdemu pokoleji wiec powiem pare zeczy ...
to prawda ze karaaczany są najlepszym owadzim pokarmem - o ile dobrze pamiętam amerykańce zrobili testy składu i w mojej ocenie karaczany są najlepsze ....
niestety nie pamietam adresu i narazie go nie szukam ...
to co jest pokazane na zdjeciu z lugardi to najprawdopodobniej przepuklina , a patrzac na pajaka najprawdopodobniej wywołana zbyt duzym ciśnieniem w odwłoku
vBulletin - Arachnea.org