Pokaż pełną wersję : Czy pająki posiadają szare komórki ?
xCzopekx
02-04-2008, 21:50
Może to głupie ale od dawne nurtuję mnie pewne pytanie: czy ptaszniki posiadają szare komórki :confused:
Hmmm szare komórki są w mózgu, a pająki nie maja mózgu tylko o ile dobrze pamiętam dwa sploty nerwowe. Więc na mój rozum nie posiadają szarych komórek.
Ptaszniki nie posiadają szarych komórek.
Układ nerwowy skoncentrowany, z dwuczęściowym mózgiem; narządy zmysłów dobrze rozwinięte
Układ nerwowy:
Komplex nadprzełykowy składa się ze zwojów ocznych i tzw. "mózgu szczękoczułkowego".
Łączy się on spoidłami z zespołem podprzełykowym,
ma on budowę przypominającą kształtem gwiazdę i jest głównym ośrodkiem nerwowym u pająka.
Wykryto też układ sympatyczny w postaci małego zwoju leżącego nad przełykiem.
Szare komórki? Chodzi Ci o neurony? Wszystkie zwierzęta je posiadają.
MortisGrim
03-04-2008, 00:40
O ile się nie mylę to szare komórki to komórki nerwowe istoty szarej mózgowia. Jeśli o to chodzi to ptaszniki nie mają ani szarych komórek ani istoty szarej. Dopiero u płazów obserwujemy jej zaczątki.
Pozdrawiam
szare włókna nerwowe lub białe związane są z otoczką mielinową lub jej brakiem...
Jimi Hendrix
03-04-2008, 14:26
Odpowiedź na twoje pytanie brzmi:
Nie posiadają...
justGreg
03-04-2008, 16:47
Zamieszanie się zrobiło;)
Zależy co autor tematu ma na myśli pisząc 'szare komórki', jest to nieprecyzyjne określenie.
Czy 'szare komórki' = neurony istoty szarej OUN czy 'szare komórki' = neurony ogólnie?
Jak już napisano powyżej pająki posiadają prosty układ nerwowy, złożony z kilku zwojów, w zwojach jak doskonale wiemy siedzą neurony, czyli takowe posiadają. Nie posiadają wyższych struktur nerwowych, czyli nie posiadają OUN wraz z jego istotą szarą.
Mam nadzieję, że nie zamotałem bardziej niż było;)
Grzesiek
neurony szare nie występują tylko w mózgu...
xCzopekx
03-04-2008, 17:28
Zawsze mnie to nurtowało. No ale sie wszystko wyjaśniło dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam :D
justGreg
04-04-2008, 22:45
neurony szare nie występują tylko w mózgu...
A można coś więcej? Bo moja wiedza mówi coś zupełnie innego. Rozumiem, że masz na myśli neurony istoty szarej mózgu.
chodzi mi o korzonki
tam są przecież gałęzie łączące białe i szare
poza tym rdzeń kręgowy ma zewnątrz istotę białą a wewnątrz szarą- widać to na dowolnym przekroju :)
oczywiście w istocie szarej i białej występuje odpowiedni rodzaj astrocytów itp, itd :) ale to już inna bajka ;)
odsyłam chociażby do "Kompendium histologii" T. Cichocki
justGreg
05-04-2008, 03:01
Histologię zwierząt zaliczyłem na 3 :P
Jeszcze raz prosiłbym o sprecyzowanie 'neuronów szarych':)
Korzonki to nie neurony, to tylko szklaki ich wypustek, nazwy gałęzi łączących nie pochodzą od tego samego co nazwy 'istota szara' oraz 'istota biała'. Zgodnie z obecnie przyjętą zasadą jak odpowiesz na pytanie, że np. w istocie białej masz neurony (są ich wypustki) to profesor z chęcią Cię wywali i wstawi 2 :)
Ja odsyłam do 3go tomu 'Anatomii Zwierząt' Kobryń, kobryńczuk.
Ale nie kłóćmy się o pierdoły skupmy się na stawonogach;)
xCzopekx
05-04-2008, 10:41
Ogólnie to one mają czy nie mają bo już sie pogubiłem :confused:
nie wiem :) nic mi o tym nie wiadomo, mogę Ci za to powiedzieć, że mają same neurony jednobiegunowa 4 rodzajów :)
xCzopekx
05-04-2008, 13:41
Dzięki za odpowiedzi myślę że temat do zamknięcia chyba że ktoś jeszcze wie coś na ten temat
A moze autorowi chodziło o "szare komórki" jak to sie przyjelo wsrod dzieci. Ty masz mniej szarych komórek i jestes głupi, nie myslisz. Wtedy sprawa prosta. Pająki nie myślą:]
no jeżeli tak to trzeba czym prędzej ten temat usunąć z działu vip :)
xCzopekx
07-04-2008, 19:30
nie chodziło mi o to co Jover powiedział ogólnie chodziło mi o to czy pająki posiadają
neurony znaczy myślą w jakimś stopniu
przecież neurony nie są jedynie odpowiedzialne za myślenie...
xCzopekx
07-04-2008, 20:51
Nie wiedziałem :) myślę że temat można zamknąć :D
vBulletin - Arachnea.org