Pokaż pełną wersję : Larwy owadów Robak biały pytanie
Rastamanek_15
03-04-2008, 18:40
Ile czasu trwa przeobrazenie sie robaczka w muche oraz ile potrzeba zeby z muchy znowu robaczki byly. Pytam z ciekawosci :)
Cockroach
03-04-2008, 18:51
Przeobrażenie robaka w muchę od tygodnia do dziesięciu dni. Mucha może składać jaja z tego co pamiętam już po około dziesięciu dniach, z jaj po około dobie wylęgają się larwy, które w zależności od warunków zewnętrznych (temperatury, pożywienia itp.) będą liniały trzy razy w czasie do dwóch miesięcy. I tu cykl się powtarza. Całość można spokojnie zamknąć w trzech miesiącach. Jeżeli okres rozwoju larwy będzie dwukrotnie krótszy, co oczywiście może mieć miejsce, to w dwóch.
Abdulklara
03-04-2008, 23:13
Żeby nie zakładać nowego tematu, zapytam się tutaj. Otóż jak długo mogę trzymać robaczki w zamrażalniku, tak żeby po odmrożeniu nie było niedobre dla pajączka? Oczywiście nie odmrażam za każdym razem wszystkich tylko po parę na karmienie. Więc ile mogą takie larwy przetrzymać zamrożone?
Po co wogóle mrozić larwy?? Nie lepiej włożyć poprostu do lodówki?? W lodówce 3 tyg mogą spokojnie wytrzymać, a będą żywe przynajmniej po wyjęciu.. bo po zamrożeniu to chyba już nie xD
PanzerIII
04-04-2008, 10:08
Żeby nie zakładać nowego tematu, zapytam się tutaj. Otóż jak długo mogę trzymać robaczki w zamrażalniku, tak żeby po odmrożeniu nie było niedobre dla pajączka? Oczywiście nie odmrażam za każdym razem wszystkich tylko po parę na karmienie. Więc ile mogą takie larwy przetrzymać zamrożone?
Spokojnie od 6-9 miesięcy.
renegatx
04-04-2008, 10:15
W lodówce żyją spokojnie miesiąc (oczywiście nie wszystkie osobniki w pudełku, ale jak dla moich 2 pająków to spokojnie wystarcza pudełko na miesiąc), w zamrażalniku nie trzymałem to nie wiem. Osobiście polecam trzymać w lodówce. Lepszy żywy pokarm.
vBulletin - Arachnea.org