PDA

Pokaż pełną wersję : Larwy owadów Robak biały pytanie

Rastamanek_15
03-04-2008, 18:40
Ile czasu trwa przeobrazenie sie robaczka w muche oraz ile potrzeba zeby z muchy znowu robaczki byly. Pytam z ciekawosci :)

Cockroach
03-04-2008, 18:51
Przeobrażenie robaka w muchę od tygodnia do dziesięciu dni. Mucha może składać jaja z tego co pamiętam już po około dziesięciu dniach, z jaj po około dobie wylęgają się larwy, które w zależności od warunków zewnętrznych (temperatury, pożywienia itp.) będą liniały trzy razy w czasie do dwóch miesięcy. I tu cykl się powtarza. Całość można spokojnie zamknąć w trzech miesiącach. Jeżeli okres rozwoju larwy będzie dwukrotnie krótszy, co oczywiście może mieć miejsce, to w dwóch.

Abdulklara
03-04-2008, 23:13
Żeby nie zakładać nowego tematu, zapytam się tutaj. Otóż jak długo mogę trzymać robaczki w zamrażalniku, tak żeby po odmrożeniu nie było niedobre dla pajączka? Oczywiście nie odmrażam za każdym razem wszystkich tylko po parę na karmienie. Więc ile mogą takie larwy przetrzymać zamrożone?

filippo
03-04-2008, 23:27
Po co wogóle mrozić larwy?? Nie lepiej włożyć poprostu do lodówki?? W lodówce 3 tyg mogą spokojnie wytrzymać, a będą żywe przynajmniej po wyjęciu.. bo po zamrożeniu to chyba już nie xD

PanzerIII
04-04-2008, 10:08
Żeby nie zakładać nowego tematu, zapytam się tutaj. Otóż jak długo mogę trzymać robaczki w zamrażalniku, tak żeby po odmrożeniu nie było niedobre dla pajączka? Oczywiście nie odmrażam za każdym razem wszystkich tylko po parę na karmienie. Więc ile mogą takie larwy przetrzymać zamrożone?

Spokojnie od 6-9 miesięcy.

renegatx
04-04-2008, 10:15
W lodówce żyją spokojnie miesiąc (oczywiście nie wszystkie osobniki w pudełku, ale jak dla moich 2 pająków to spokojnie wystarcza pudełko na miesiąc), w zamrażalniku nie trzymałem to nie wiem. Osobiście polecam trzymać w lodówce. Lepszy żywy pokarm.