Pokaż pełną wersję : [Który agresywniejszy]
Witam!
Chcę poznać różne opinie osób które najlepiej hodowały te pająki. A mianowicie P.murinus H.lividum czy P.regalis który jest najbardziej trudny w okiełznaniu ? uszereguj =P.
Stosuj prefixy, a jak brakuje prefixu to tagi-mpx
Zależy od osobnika jaki się trafi.
Ale zazwyczaj możesz liczyć na:
1. H. lividum
2. P. murinus
3. Poe regalis
Z tego co zaobserwowałem to P. regalisy rzadko kiedy lubię się postawić, natomiast lividki są pod tym względem niezrównane :).
A jaki z poe jest najspokojniejszy ? (ja mam regalisa i tak z ciekawości pytam)
haxxproxx
03-04-2008, 21:50
A jaki z poe jest najspokojniejszy ? (ja mam regalisa i tak z ciekawości pytam)
Podobno metallica, ale nigdy nie miałem styczności z tym ptasznikiem.
corey_taylor
03-04-2008, 22:03
Poecilotheria spp. są z charakteru podobne do siebie (szybkie ale raczej nie agresywne) za wyjątkiem ornaty, która lubi się stawiać;)
Z mojego doświadczenia to Pterinochilus spp. są agresywniejsze od Haplopelma spp. ale to zależy w dużym stopniu od osobnika, w każdym razie można powiedzieć, że są porównywalne.;)
taliban27
03-04-2008, 22:05
Ciężko jest to określić, bo jak napisał info-0, jest to cecha osobnicza.
Ogólnie to każdy mówi inaczej jedni że lividum najspokojniejsza inni odwrotnie uznajmy że murin/regalis i lividum egzekwo.
Mam chęć na lividke lub murina ale nie wiem co bardziej agresywne (wole oczywiście tego mniej) HELP!
Korzystaj z opcji EDYTUJ, nie pisz dwóch postów pod soba - mpx
Każdy ptasznik jest inny wiec czasami nawet kędzior może być agresywniejszy od np: geniculaty. Nie da sie ustawić kolejności.
corey_taylor
03-04-2008, 22:08
1. murinus i lividum
2. regalis
Prędzej tak.;)
Mam chęć na lividke lub murina ale nie wiem co bardziej agresywne (wole oczywiście tego mniej) HELP!
Powtarzam, że to zależy od osobnika, kup sobie tego, który bardziej Ci się podoba, albo obydwa.;)
Korzystaj z opcji EDYTUJ - mpx
Temat bez sensu, bo każdy osobnik ma inny charakter. Może się trafić spokojny murinus i agresywna albopilosum. Więc każdy będzie mówił inaczej, bo każdy będzie miał innego osobnika.
Więc tak mam już Regalisa chciałbym jeszcze 1 agresorka z tym że nie chodzi mi o to jak nie którym =/ "Ej mam Stromke jak Cię utanię to masz 30min na odjscie do szpitala" chodzi o pająka takiego jak np. Ephebopus murinus itp. pomóżcie w doborze. Z góry dzięki
taliban27
03-04-2008, 22:24
No to proszę bardzo, sam sobie odpowiedziałeś na pytanie:).
Ephebopus murinus, piękny ptasznik.
Tak jak napisał taliban27. E.murinus szybki, piękny no i napewno nie jest ta bardzo jadowity jak P. murinus i H. lividum.
Pozdrawiam.
Jak chcesz ładnego pająka i agresywnego to kup sobie C. crawshayi na pewno będziesz zadowolony z wyboru :).
Oki ale to tak powiedziałem bo faktycznie jest piękny ale rzadki a jak się nawet już znajdzie to drogi jak choroba =/ może coś innego znacie ?
Jak chcesz ładnego pająka i agresywnego to kup sobie C. crawshayi na pewno będziesz zadowolony z wyboru
Ale żeby się dało to dostać na pl rynku
Ale żeby się dało to dostać na pl rynku
Mówisz i masz
http://www.allegro.pl/item339410652_citharischius_crawshayi_l2_tanio_i_p ewnie.html
Nom ale jego tryb życia posty zakopywanie sie na 6-8miechów nawet troche mi nie pasi ale pajączek ładny nie da sie powiedzieć.
taliban27
03-04-2008, 23:03
Jeśli koniecznie musi być "agresywny", to może kup sobie Heteroscodre maculate, piękny pająk. I żeby nie było, wcale nie pisze tego w takim kontekście: "Ej mam Stromke jak Cię utanię to masz 30min na odjscie do szpitala" (choć i tak średnio zrozumiałem to zdanie).
Ja mam i murina i crawshayia i powiem Ci, że murin jest dużo bardziej nerwowy :)
Polecam Chilobrachys fimbriatus :D Na ogół agresywne jak cholera ale jak im zapewnić dobre warunki to po zbudowaniu gniazda będą go bronić i uciekać do niego - nie do Twojego pokoju (przeważnie:p) Jedyna wada to dostępność większych osobników ale młode szybko rosną i są do zdobycia.
Cytat: Napisał s3in Zobacz post "Ej mam Stromke jak Cię utanię to masz 30min na odjscie do szpitala" (choć i tak średnio zrozumiałem to zdanie).
Chodziło mi o to że niektóry nie mają pojęcia a hodują jako 1 lub 2 pająka murinusa maculate lividke zeby "zakozaczyc" ze mają pająka o mocnym jadzie. Natomiast ja szukam czegoś miedzy gienia a murinem taki ładny nie do końca świr ale i nie przymuł.
To już bym wolał lividke co to za świr jak o nim czytam ! ^^ (Chilobrachys fimbriatus)
corey_taylor
03-04-2008, 23:18
Powiem tak: jest mnóstwo pięknych i agresywnych ptaszników, choćby te, które wyżej wymieniono. To zależy przede wszystkim od Ciebie co wybierzesz, wybór masz ogromny weź pająka, który najbardziej Ci się podoba.
Ja osobiście polecam Ci na początek P. murinus orange form. Jest Przepiękny przeagresywny (i niestety przejadowity ale na to już nic się nie poradzi) ,łatwo dostępny i tani.
Jeśli dasz sobie radę z murinusem to polecam H. maculata - również bardzo piękny ptasznik.
Wybór należy do Ciebie.
No dobra dajmy że mam Murinusa TO 1 pytanie co zrobić jak u dziabie cham ?
Wypić solidną dawkę wapna i przezornie udać się do łapiducha.
taliban27
03-04-2008, 23:27
Zrobić tak żeby nie ukąsił:).
Jeśli zakładasz już na początku, że może taka sytuacja mieć miejsce, to lepiej sobie odpuść i kup Chromatopelme cyaneopubescens:).
Eeeee wcale nie... Kup sobie L1 lub 2 i myślę, że dasz sobie radę jak się przyzwyczaisz do jego temperamentu. A ma go już od L2, ale nie gryzie ;p
kup Chromatopelme cyaneopubescens.
Ktora, tak nawiasem, niczym poprzednio wymienionym gatunkom nie ustepuje ;).
taliban27
03-04-2008, 23:32
Ktora, tak nawiasem, niczym poprzednio wymienionym gatunkom nie ustepuje
A siłą jadu?
Tzn. ja jestem realistą i zawsze zakładam że może do wszystkiego dojść. Właśnie mam dylemat miedzy Murinusem lub Lividum od razu mówię obu nie kupie =P nie mam miejsca. Pozostaje mi czytać o nich a wam wypowiadać sie =P.
eRostatyka
03-04-2008, 23:34
Ja mam L.parahybane L8 i sie bardziej stawia od Poe.regalisa czy Poe. oranty lub H. maculaty(ofc tych co ja posiadam) a co do twojego wyboru to wziol bym P.murinusa mimo ze nie chce go nigdy to będąc tobą bym sobie go załatwił :D:D:D(masło maślane) :D
corey_taylor
03-04-2008, 23:35
s3in - jemu chyba nie chodzi o to , żeby pająk był jadowity tylko, żeby był agresywny. Chromy bywają agresywne. Moja np. nie jest, ale sppeda ma lepszego niż murinus.;)
taliban27
03-04-2008, 23:37
I tu przyznam racje:).
Ojjj z szybkością... to nie wiem... ale mój murin sie teleportuje ;p
jemu chyba nie chodzi o to , żeby pająk był jadowity tylko, żeby był agresywny.
O to to 6+! o to mi cały czas chodzi !
taliban27
03-04-2008, 23:42
Zależy od osobnika:).
Może chroma nie jest taka szybka jak murin, ale agresywnością nie ustępuje (przynajmniej moja).
To jak możecie to dawajcie propozycje agresywnych pająków ale nie do końca jadowitych jak murin.
Agresywny nie oznacza defensywnego :).
Agresywny oznacza, że będzie Cię chciał dopaść i wybiegnie z gniazda, poza terrarium i będzie chciał Cię dziabnąć :).
Defensywny będzie zaciekle bronił gniazda i chyba o to Ci chodzi :P. Kup sobie C. crawshayi jak mówiłem, wolno co prawda rośnie, ale ma temperament, jest wolniejszy od innych podziemnych. H. lividum to dziady zapytaj budruCa czy craftza. To nie taki pikuś już do okiełznania :).
P. murinus też byłby dobrym wyborem :). A E. murinus jest ładny fakt, ale się zakopuje i tyle go widać ;). Oczywiście wybór należy do Ciebie. Poza tym każdy z nich będzie w gnieździe zaciekle się bronił, poza gniazdem raczej nie będzie atakował tylko spieprzał :D.
No racja... :) Mój ucieka aż tylko :P Ale młody jest ;] Wyrobi się !
taliban27
03-04-2008, 23:56
Ja i tak uważam, że wszystko zależy od osobnika.
A "da się wyrobić mu charakter " na agresywny ?
taliban27
04-04-2008, 00:03
Raczej nie:/.
A siłą jadu?
A to zaliczasz do plusow? Gratuluje podejscia.
Ja wziąłem go ze względu na piękno :)
Hysterocrates gigas ?? co powiecie mi sie podoba =]
taliban27
04-04-2008, 00:10
A to zaliczasz do plusow? Gratuluje podejscia.
Chyba nie przeczytałeś wątku dokładnie od początku.
Nie zaliczam tego do plusów.
Gdy kolega napisał, co zrobić kiedy zostanie ukąszony, odradziłem mu kupna i poradziłem mniej jadowitego (a raczej z mniejszą siłą jadu):).
Trochę się nie zrozumieliśmy.
Hysterocrates gigas ?? co powiecie mi sie podoba =]
Ogólnie skryty pająk, ale jeśli ma się odpowiednie terrarium to polecam.
Co do jego agresywności, to mój woli uciekać do nory (no chyba że mu się to uniemożliwi).
Chyba nie przeczytałeś wątku dokładnie od początku. Nie zaliczam tego do plusów. Gdy kolega napisał, co zrobić kiedy zostanie ukąszony, odradziłem mu kupna i poradziłem mniej jadowitego (a raczej z mniejszą siłą jadu). Trochę się nie zrozumieliśmy.
To sorry w takim razie. Jestem aktualnie polzywy i mam problemy z interpretacja tego co czytam xD.
taliban27
04-04-2008, 00:23
Nic się nie stało.
Każdy popełnia błędy w interpretacji.
Lepiej zastanówmy się jak pomóc koledze:).
Według mnie niech bierze Chrome :D
\hmm jest dosyć szeroka gama. Na pierwszy plan ci postawię Ephoboupusy ...słaby jad a dosyc dosyć chociaż jest różnie jedne wolą uciekać inne sie stawiają ...Chromatopelma..otóż przecudowny pająk możesz też popróbować z nadrzewnymi ... Avicularie ( bynajmniej moja braunshauseni i metallica) są poprostu jak chromy w drzewach bardzo skoczne i z poe nie mam takiego problemu przy przenoszeniu ponieważ avicularie zawsze mi wskakują na pincete i nie moge ich zgonić.Oczywiście są ciekawe .Jeżeli nie masz większego doświadczenie co najmniej średniego to o nie porywaj sie na murinusy maculaty itp.
A patrząc na H.lividum jad jest oceniany na 3 a regalisa na 4, poza tym Lividum ma ogólnie 13 punktów to chyba dam sobie rade (regala mam).
H.Lividum
jad: 3
szybkość: 3
temperament: 3
trudność hodowli: 2
podatność na błędy hodowców: 2
ocena ogólna: 13
P.regalis
jad: 4
szybkość: 3
temperament: 3
trudność hodowli: 4
podatność na błędy hodowców: 3
ocena ogólna: 17
Oj dasz sobie rade... Wystarczy, że będziesz miał głowę na karku :)
Dobra zamówię sobie H.lividum L3 mam nadzieję że dam sobie rade =/ =] (Ale pod koniec roku szkolnego narzazie nie mam kasy i czasu). Proszę o wszelkie info o tym pająku dosłownie wszystko!
Poczytaj dzienników hodowlanych :) W razie czego, jak byś sobie nie dawał rady to odkupie ją od Ciebie :)
Ludzie te skale są do kitu i trzeba patrzeć na nie z przymrużeniem oka :).
Fakt, że Poe mają jad silniejszy trochę od lividki co nie znaczy, że po uwaleniu przez lividum twoja przygoda nie skończy się w szpitalu pod kroplówką (pozdrawiam kolegę co tak skończył).
np moj kumpel ma crasipessa L11 to lamie dlugopisy...nie da sie go wziasc na rece...ja mam murinusa L8 to bardzo agresywny,a lividum tez nie jest za spokojny :D
Wg. mnie to Libidum chyba z tej "paczki" najspokojniejszy przynajmniej nie skacze:rolleyes:
jest bardzo szybki..a to ze nie skacze to nic nie znaczy!ma silny jad...ja osobiscie bylem swiadkiem przenoszenia tego ''diabelka'' do terrarium...nie zdawalem sobie sprawy ze on jest az tak szybki
s3in widzę, że mało widziałeś i o H. lividum bardzo masz małe pojęcie :). Wspomnę tylko, że niektórzy pincety 30cm uważali za małe by ją ogarnąć, dopiero 0.5m kije pomogły (i nie mówię tu o byle jakich hodowcach).
Jest bardzo szybka, bardzo złośliwa i potrafi bardzo dobrze po pincecie wbiegać na rękę :). Aha i każdy pająk potrafi skakać ;].
Zagadka ptasznik naziemny mniej agresywny niż murin ale bardziej niż chromka:D
Super pajączek wg mnie strzał w 10 dzięki wielkie jutro jeszcze zobaczę u znajomego w zoologu jak z dostępnością a jak nie to na allegro w ostateczności pająk cudo !
Zamykam, bo temat może być drążony w nieskończoność.
vBulletin - Arachnea.org