Pokaż pełną wersję : Pytania zw. z wylinką ile czasu...
Moja irminia L4 przykryla swoje gniazdo wloknem kokosowym.Nie ma zadnego wyjsia,wiec przypuszczam,ze jest to wylinka. Irminia siedzi tam od niedzieli...ile czasu moze minac zanim wyjdzie? ile to trwalo u waszych pupili?
Psalmopoeusy zawsze pokrywaja gniazda wloknem :P
Jak od niedzieli to jeszcze nie tak dlugo :P
Moze to trwac jeszcze dzien a moze tez trwac jeszcze tydzien :P nie wiadomo
Moj cambri dosc dluugo sie szykowal tak do wylinki.
Cierpliwosci chlopie :]
najlepiej spytaj pajaczka sie dowiesz;)
nikt Ci nie powie ile czasu bo zalezy to od pajaka i warunkow;]
Ja niewiem, czy takich pytań nie ma w faq ?
Może warto się nad tym zastanowić ?
najlepiej spytaj pajaczka sie dowiesz;)
nikt Ci nie powie ile czasu bo zalezy to od pajaka i warunkow;]
...
pytalem ile to trwalo u was,a nie ile to bedzie tralo u mnie. Zdaje sobie sprawe,ze jasnowidzami nie jestescie...
virus8888
04-04-2008, 09:14
U każdego pająka jest inaczej. Moja stromka siedziała w gnieździe jakiś tydzień.
u mnie moja irminia L6 zakopala gniazdo wloknem juz jakis miesiac temu,dopiero wczoraj wyliniala na L7 :) wiec powtorze to co powiedzial kolega Kviatek - cierpliwosci
jaką masz temp w terra ja obstawiam że za tydzień ale różnie może to być moja irminia też zalepiła wrzystkie otwory i wylinka już niebawem
Tan-Kian
04-04-2008, 11:12
Każdy pająk linieje indywidualnie, jedyne co możesz zrobić by przyspieszyć ten proces to podwyższenie temperatury i wilgotności oraz zapewnienie mu spokoju.
temperature mam w okolicy 25*C w dzien i 22*C w nocy. Oczywiscie od razu jak zauwazylem,ze pajak przygotowuje sie do wylinki to zwiekszylem wilgotnosc. Dzieki wielkie za odpowiedz ile to trwalo u waszych ptasznikow.
Remigius
05-04-2008, 03:20
To na pewno cecha osobnicza? Mi się wydawało, że po prostu każdy gatunek ma swój metabolizm, a między członkami tego samego gatunku różnica wynika z drobnych nawet wahań temperatury i wilgotności... Podejrzewam, że rytm dzień-noc też pewnie reguluje metabolizm pająka.
Ma ktoś pajączki tego samego gatunku dosłownie obok siebie i zaobserwował różne czasy pre-molt'u?
I nadal irminii nie widzialem na oczy... Dzisiaj zastanawialem sie zeby delikatnie sprawdzic czy nic mu nie jest. Co wy na to?
Remigius
12-04-2008, 01:43
Nie. Tylko ją zestresujesz i możesz ew. skrzywdzić. Zagrodziła się po to, żeby nikt jej nie zaglądał do gniazda ;)
PS - żyje. Martwe tarantule ponoć bardzo śmierdzą :)
PS - żyje. Martwe tarantule ponoć bardzo śmierdzą :)[/QUOTE]
A skad masz takie ciekawe dane? pierwszy raz o tym slysze.
Jeśli uważasz że jeszcze nie czas na wylinkę, to możesz delikatnie kilka pajęczyn przerwać i zerknąć, ale całego gniazda nie rozwalaj.
Remigius
12-04-2008, 18:10
PS - żyje. Martwe tarantule ponoć bardzo śmierdzą :)
A skad masz takie ciekawe dane? pierwszy raz o tym slysze.[/QUOTE]
z arachnoboards. Ja się staram moje utrzymywać przy życiu - jeżeli o to Ci chodzi.
vBulletin - Arachnea.org