PDA

Pokaż pełną wersję : Nietypowa karmówka Żabka??

filippo
03-04-2008, 22:44
Witam!

Ostatnio koleś z zoologicznego mówił mi, że jakieś tam małe żabki bardzo ładnie "wybarwiają" ptaszniki, że kolory są żywe i w ogóle. Chciał mi je (te żaby) opchnąć po 4 zeta za sztuke. Niech ktoś bardziej doświadczony się do tego odniesie, czy to w ogóle prawda i czy można spokojnie dać taką żabke ptasznikowi??

Mustang
03-04-2008, 22:55
Spokojnie to on chciał Cię wkrecić i zarobić. Pokarm jeśli ma jakikolwiek wpływ na ubarwienie to jest on znikomy, nizauważalny. Ale podać możesz jeśli masz pewność, że nie są pryskane xD. tzn każdy pokarm może być ale nie przesadzaj z ilością - jako urozmaicenie to ma być. Musisz jedynie zadbać (w jaki sposób to Twój biznes) żeby była zdrowa. jako ciekawostkę dodam, że Theraphosa blondi przepada za żabkami^^

haxxproxx
03-04-2008, 23:15
Sami się już ośmieszają w tych zoologach :D Mi chcieli wcisnąć kędziory L4 "na witaminach" za 45zł xD Jednak tak jak pisał BigSmołk nie zrób z żabek głownego menu.

filippo
03-04-2008, 23:18
Zainteresował mnie ten efekt niby wybarwiania, mam młodą szmitke i niedługo będzie nabierać kolorów, ale tak myślałem, że to jakaś lipa jest.

palto
03-04-2008, 23:43
Żaby w Polsce są pod ochrona. Czyli ja bym nie podawał.

Krzyżaku
03-04-2008, 23:52
Niektórzy karmili żabami jednak nie polecam... mogą zaszkodzić pająkom, bo np. na skórze maja śluz mniej lub bardziej toksyczny (zależy od gat.) A z tym wybarwianiem to pic na wodę-fotomontaż :)

axon666
14-04-2008, 23:16
Ja powiem tak żabki mają wiele pasorzytów które mogą ale nie muszą zaszkodzić pająkowi.
Jak to mówią ryzyk-fizyk.

Palon
16-04-2008, 21:59
Moim zdaniem jest naprawde duży wybór jeżeli chodzi o pokarm dla ptaszników..
Żaby według mnie są na ostatnim miejscu :P
Jeżeli to nie ma mieć żadnego wpływu to zastanówcie sie czy woleli byście świerszcza z chrupiącymi skrzydełkami?
Czy może śliską lepką żabe ?
;)

Spiewak
16-04-2008, 22:08
Ja tam wole świerszcza! Natomiast mnie koleś w Zoologicznym chciał wcisnac płyn, który podobno powoduje szybszy wzrost pająków ! Ludzie to mają pomysły

Twardy
16-04-2008, 22:56
może to był ekdyzon w płynie :D

x_warrior
16-04-2008, 23:43
A ja wam powiem że ja karmiłem żabkami swoje pająki prawie ponad 3 miechy, żabki oczywiście z lasu z dala od dróg itp. i jakoś nie widzę żeby coś im zaszkodziły. Nom, a poza tym to wszystkie żabki są u nas pod ochroną. Też mi sie wydaje że to jakiś wkręt. Ale podać żabkę można jako urozmaicenie diety :D

ZOCHAWKS
19-04-2008, 13:15
Żal
Niedługo to koty zaczniecie podawać jako "urozmaicenie diety"
Opanujcie się ludzie! Płazy i gady w Polsce są pod ochroną. Nie wolno odławiać dorosłych, młodych, kijanek czy skrzeku. Nie wolno ingerować w naturalne siedlisko tych zwierząt.
Mam wrażenie ze większość podających płazy jest albo w wieku przedszkolnym albo całkowicie nie orientuje sie w Polskim prawie. Mało wam innej karmówki typu świerszcze czy karaczany? Zastanówcie się czy warto niszczyć faunę i florę naszego pięknego kraju.

Dredu
19-04-2008, 13:57
zgadzam sie w 100% trzeba dbac o to co sie ma w polsce a nie przyrzadzac to jako karmowke dla ptasznikow jest wiele innych rozwiazan karmnienia maczniki drewnojady swierszcze itd

x_warrior
19-04-2008, 15:44
Niedługo to koty zaczniecie podawać jako "urozmaicenie diety"
Może.... :p

Opanujcie się ludzie! Płazy i gady w Polsce są pod ochroną. Nie wolno odławiać dorosłych, młodych, kijanek czy skrzeku. Nie wolno ingerować w naturalne siedlisko tych zwierząt. Mam wrażenie ze większość podających płazy jest albo w wieku przedszkolnym albo całkowicie nie orientuje sie w Polskim prawie.

Co ty, jesteś z Salmandry ;)?
Zdaję sobie sprawę (jak i większość) że są chronione, ale nikt mi nie zabroni podawać moim zwierzakom tego co będę chciał. A co powiesz setkom ludzi którzy trzymają w domach zwierzątka objęte CITES bez dokumentów (i to "z odłowu" bo sporo osób nie jest w stanie potwierdzić ich pochodzenia :D) ? Lepiej je wypuścić ?
A co do wieku to sam byś sie zdziwił....:p
Warto próbować rzeczy nowych. Oczywiście jest wiele dobrych karmówek, ale podanie 3-4 żabek nie zniszczy całej fauny a tym bardziej flory Polski. Trochę to wyolbrzymiasz i jak to sie mówi "robisz z igły widły". Ja osobiście nie podaje już nic z odłowu i ale nie uważałem nigdy tego za nic złego....jedynie za pewne ryzyko dla zdrowia zwierzaka...

Adsy
19-04-2008, 16:05
ale nikt mi nie zabroni podawać moim zwierzakom tego co będę chciał.

Prawo.

ale podanie 3-4 żabek nie zniszczy całej fauny a tym bardziej flory Polski.

Wyobraź sobie gdyby kilka setek użytkowników tego forum się do tego zastosowało.

Zwierzęta nie stają się chronione ze względu upodobań Salamandry...

archont
19-04-2008, 16:12
A co powiesz setkom ludzi którzy trzymają w domach zwierzątka objęte CITES bez dokumentów (i to "z odłowu" bo sporo osób nie jest w stanie potwierdzić ich pochodzenia :D) ? Lepiej je wypuścić ?
Na pewno nikt by nie wypuścił takiego zwierzęcia z 2 powodów:1.Z powodu kasy za którą go kupił.2.Takie zwierze z pewnością by długo nie przeżyło w naszym klimacie np.jakiś Boa.

Warto próbować rzeczy nowych. Oczywiście jest wiele dobrych karmówek, ale podanie 3-4 żabek nie zniszczy całej fauny a tym bardziej flory Polski.
Podanie 3-4 żabek nie,ale jak tak każdy zacznie karmić żabami.Z wieloma zwierzętami tak było,a teraz jest ich po kilkanaście lup kilkadziesiąt sztuk.

ZOCHAWKS
19-04-2008, 19:55
Może.... :p

Co ty, jesteś z Salmandry ;)?

Nie, nie jestem z Salamandry ale jestem biologiem.

Zdaję sobie sprawę (jak i większość) że są chronione, ale nikt mi nie zabroni podawać moim zwierzakom tego co będę chciał.
Prawo tego zabrania..zastanów się co Ty piszesz.
Żal...

A co powiesz setkom ludzi którzy trzymają w domach zwierzątka objęte CITES bez dokumentów (i to "z odłowu" bo sporo osób nie jest w stanie potwierdzić ich pochodzenia :D) ? Lepiej je wypuścić ?
Mieszasz 2 różne wątki...ni dupy ni kupy.
Nikt nie podaję zwierzat objętych CITES jako karmowkę. To po pierwsze. Czasem te zwierzęta mają lepiej niz w warunkach naturalnych i terraryści przyczyniają sie do rozrodu większości tych gatunków. Im wiecej ich na rynku tym mniejsze zapotrzebowanie na sztuki odławiane. Co oczywiscie idzie na plus. Co nie zmienia faktu ze zwierzęta powinny pozostać w swoim naturalnym biotopie.

A co do wieku to sam byś sie zdziwił....:p
Zadziw mnie kolego. Wiesz czasem wiek niczego nie udowadnia..no może głupotę że pomimo tylu lat jest sie takim hmm...

Warto próbować rzeczy nowych. Oczywiście jest wiele dobrych karmówek, ale podanie 3-4 żabek nie zniszczy całej fauny a tym bardziej flory Polski.

Pomnóż te 3-4 żabki przez ilość zwierząt hodowanych. Bo przecież jak dasz jednemu np pająkowi to czemu inny ma nie dostać. No i ciekawe jaka liczba wyjdzie? Mała?

Trochę to wyolbrzymiasz i jak to sie mówi "robisz z igły widły". Ja osobiście nie podaje już nic z odłowu i ale nie uważałem nigdy tego za nic złego....jedynie za pewne ryzyko dla zdrowia zwierzaka...

Nie wyolbrzymiam. Czasem trzeba kogos przyprowadzić do porządku. Masz erekcje na widok żaby schwytanej przez ptasznika? Jeśli jest ryzyko to po co kusić los? A pózniej płaczemy bo pająk nam zdech i wyszły z niego dziwne robale.

Mustang
21-04-2008, 17:13
Masz erekcje na widok żaby schwytanej przez ptasznika?

Typowo babski punkt widzenia :p Tak poza tym Zosiu to oczywiście masz rację.