PDA

Pokaż pełną wersję : Domowi mieszkańcy

Kamikazi
12-03-2007, 20:15
Witajcie, z przyjemnością czytam Wasze Forum choć pająków bardzo się boję ;) Walczę z lękiem już jakiś czas... ale nie o tym chciałam napisać.

Mieszkam w dużym mieście w bloku i w mieszkaniu zaobserwowałam tylko jeden gatunek pająka (tak przynajmniej na moje laickie oko to wygląda i na pewno nie jest to kątnik), który zdominował każdy kąt. Jeszcze nie dorobiłam się zdjęcia owych lokatorów. Długość z odnóżami wynosi od 1 do 2cm. Odwłok okrągły i błyszczący, koloru ciemnobrązowego (prawie czarny u większych osobników) z jaśniejszym wzorem (plamkami?). Robi nieregularne pajęczyny, naogół gdzieś przy podłodze.
Zaobserwowałam, że od ok. tygodnia zaczęły się dziwne wędrówki po domu. Zwykle siedziały spokojnie za szafą ale teraz spacerują i już kilka wysadziłam za balkon. Czy u pająków takie wzmożone wędrówki mogą mieć coś wspólnego z rozrodem?
Innym razem, nieświadoma czającej się w kapciu bestii :wink: założyłam pantofelki po przebudzeniu i wyszłam do kuchni. Poczułam ukłucie niczym igiełką. Potem drugie i trzecie... zaczęło mnie ta "drzazga" denerwować i zajrzałam do kapcia. Brrr... Siedziało tam właśnie takie coś co opisałam powyżej. Stopa zaczęła coraz bardziej piec i pojawiły się trzy bąble, które po czasie spęczniały na tyle że złączyły się w jeden wielki. Ok. trzech tygodni schodziła mi ta dekoracja.
Od tego czasu poranną rutyną jest sprawdzanie kapci przed ich założeniem.

Jeśli ktoś ma pomysł co to jest i link do zdjęcia... będę bardzo wdzięczna. W międzyczasie postaram się zrobić zdjęcie, ale nie gwarantuję, że starczy mi odwagi. :wink:

Pozdrawiam,
Kasia

Michał Michlewicz
12-03-2007, 20:23
Raczej Steatoda, obstawiam bipunctata, wędrówki mogą uskuteczniać dorosłe samce w poszukiwaniu partnerek.

Zdjęcie samca:
http://canadianarachnology.dyndns.org/data/canada_spiders/images/habitus/Steatoda_bipunctata.jpg
I samicy:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2c/Steatoda_bipunctata_female_(aka).jpg/250px-Steatoda_bipunctata_female_(aka).jpg

Tak wyglądają?

Kamikazi
12-03-2007, 20:41
Dziękuję za odpowiedź ale to niestety nie jest bohater mojej przygody. Chyba zaraz sama zacznę szukać ich za szafą żeby zrobić zdjęcie ;)

Argiope
12-03-2007, 23:00
Jeśli tylko masz możliwość zrobienia zdjęcia - to jest najlepsze wyjście. Postaramy się pomóc. A co do drobnej uciążliwości tych pająków - niestety, trzeba nauczyć się z tym żyć :)

venom
22-04-2007, 03:08
Zdjecie zamieszcone są dosyc nieadekwatne do tego co potrafi zaobserwować ludzkie oko tak wiec mogą wprowadzać w błąd.Poprostu są za dobre:)
Zapewne jest to Steatoda bipunctata no ewentualnie Steatoda grossa. A co do wedrowek to w tej rodzinie pająkow wedrowki sa naturalne. Pajak buduje pajeczyne w przypadkowym miejscu jesli miejsce to bedzie obfitowac w pokarm pozostanie w nim, jesli pokarmu nie bedzie najzwyczajniej ja porzuca i przemieszcza sie w inne miejsce z ''nadzieja'' obfitosci w pokarm.