PDA

Pokaż pełną wersję : [Hysterocrates gigas] - tlum. Tepez

bercik
20-01-2007, 17:17
HYSTEROCRATES GIGAS

Muszę uprzedzić, że jestem alergikiem do wielu ukąszeń owadów i to było prawdopodobne, że moja reakcja była surowsza niż u większości ludzi, którzy by to doświadczyli.

Kilka lat temu zostałem ugryziony przez młodego H. gigas (tylko cal długości) kiedy przenosiłem go do nowego pojemnika. Jeden kieł znalazł się wewnątrz wskazującego palca. Nawet nie czułem ukąszenia, aż zauważyłem cienką, wodnistą krew kapiącą z mojego palca, wtedy zrozumiałem, że zostałem ukąszony.

W kilku godzinach moja ręka i ramie zaczęły puchnąć i czułem, jak palenie zadaje ból w połączeniu tych rąk do ramienia. Nie ukazywałem jakiś poważnych symptomów zatrucia, więc wziąłem zaczętego Benadryl’a, bardzo porządnie obmywałem i wstrząsałem przez kilka sekund.

W końcu moja ręka spuchła tak bardzo, że nie mogłem zgiąć moich palców i skóra była bardzo czerwona, aż do mojego łokcia. Spuchnięcie i ból trwały około 48 godzin, osiągając maksimum w 12 godzinach faktycznego ukąszenia, wtedy poczułem, jak moje stawy zaczęły się trząść co kilka sekund.

To był jeden raz, gdy zostałem ugryziony przez ptasznika, jestem na pewno teraz ostrożniejszy z młodymi pająkami, niż kiedy byłem przed tym wydarzeniem.

Tłumaczenie: Tepez
Źródło: www.arachnoboards.com

Oryginalny tekst znajduje się tutaj: http://www.arachnoboards.com/ab/showthread.php?t=255