Pokaż pełną wersję : Brachypelma Kiedy wylinka?
Witam. Czy można określić poprzez jakieś czynniki, czy pająk zbliża się do wylinki? Oczywiście oprócz tego, że przestaje przyjmować pokarm.
niedzwiedz86
07-04-2008, 00:03
Ciemny, błyszczący odwłok (tzw. lustro), dywanik z pajęczyny, zmiana zachowania (pająk staje się osowiały). Polecam program Mecenat: http://www.arachnea.org/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=50
U mojego kędziora był dywanik ( całe okolice wokoło domku zasmarkane pajęczyną (^^,) Z czarnego zmienił sie w ciemny Brąz, zlewał sie z podłożem i światło sie od niego odbijało (błyszczał jak diamencik) oraz strasznie ruchliwy
popieram kolegow.Pajak moze rowniez zabunkrowac sie w kryjowce i zasypac lub zapajeczynowac wejscie/wejscia:)
http://arachnea.org/forum/showthread.php?t=2225
Sebastian Ś.
07-04-2008, 10:41
U wielu gatunków młodych ptaszników także widoczne jest ściemnienie odnóży,pojawiają sie czarne pasy wzdłuż odnóży.
gregorian76
07-04-2008, 23:59
(pająk staje się osowiały). ...lub agresywny jak w przypadku mojego.:)
P.S. Często też się zakopują jeśli to naziemne pająki
Młode pajączki rzadko robią dywaniki (albo sa słabo widoczne po prostu).
Błyszczący odwłok jest głównym wyznacznikiem wylinki, kolejny jest nie przyjmowanie pokarmu. I tyle
niedzwiedz86
08-04-2008, 10:34
@gregorian76: racja. W każdym razie ich zachowanie zaczyna wyraźnie odbiegać od normy;)
*ToMeK*brd
08-04-2008, 11:24
Młode pajączki rzadko robią dywaniki (albo sa słabo widoczne po prostu).Cytat: Napisał niedzwiedz86 (pająk staje się osowiały). ...lub agresywny jak w przypadku mojego.Małe Brachypelmy ( L1-5) mało kiedy robią dywaniki lecz gdy wilgotność w pojemniczku jest duża osadzające się na pajęczynie kropelki wody sprawiają, że jest ona wyraźnie widoczna. Pajączek może także wylinieć bez dywanika... Oznaki zbliżającej się wylinki to:
- ciemny, błyszczący odwłok
- ciemniejsze odnóża
- brak apetytu tydzień(kilka tygodni wcześniej)
- pajączek jest płochliwy (Brachypelmy raczej nie bywają agresywne)
- częsty brak reakcji na podmuchy i/lub "smyranie" pędzelkiem lub występowanie reakcji jednak w dużo mniejszym stopniu niż zazwyczaj
Zapraszam do programu mecenat ;))
Pozdrawiam!
moje pajączki wyczesują przed wylinką włoski z odwłoka
vBulletin - Arachnea.org