PDA

Pokaż pełną wersję : Brachypelma vagans

AnderCurie1
07-04-2008, 23:01
Witam ;-)

Moze nie było to do konca ugryzienie ale z powodu iż ptasznik czerwonoodwłokowy jest bardzo popularny i hodowany przez początkujących .. mYśle ze warto o tym wspomniec ;-)

Wiec .. 2 dni temu z braku zajęcia postanowiłem zając sie wymianą włókna i myciem pojemników ;-) Wszystko przebiegało doŚĆ dobrze .. Nawet gienia (prawie dorosła) która nie lubi wychodzic z kokosa ..bez problemu wlazła na dłoń i do innego pojemnika ;-) Problemem jednak okazał sie własnie B.vagans (L7-8) który nie chciał opuścic swego pojemnika i okazyjnie sie bronił ;-) Po paru ostrzeżeniach dałem mu na chwile spokuj i wyszłedłem zapalic :-) po powrocie otwieram pojemnik .. zaczełem kierowac go pędzlem w strone innego pojemnika.. Pajączek nagle sie odwrócil i uderzył w ziemie.. (hm chwila zastanowienia ..i mysle juz nie daleko <lol2> ) dotknełem go jeszcze raz.. a następnie zawis jakies 1-1,5 cm od mego palca zębami (na patyczku od pędzla) eh zawędrował jakies 15 cm w góre .. ale naszczęscie udało mi sie go potem przegonic do innego pojemnika :-)

Pisze zeby było wiadomo ze każdy pająk umie zaatakowac ;-) co prawda one niby maja troche opinnie "małych agresorów" ale z kedziorem to samo mam (który niby ma byc owieczką) ;-)

- nie piszcie jaki mam pędzelek bo on jest spory tylko nie złapałem palec wskazujący powędrował mi troche ;/

SyntexBK
07-04-2008, 23:59
Trzeba pamiętać że pająk to nie chomik, zawsze może ugryźć.

CrisS
08-04-2008, 00:33
Chomik, też może ugryźc..;D

Zdarzają się lekkie agresorki wśród Brachypelm, również posiadałem kilka kędziorków/vagansów dośc szybkich, oraz nie wahających się zaatakowac. Ptasznik jest jedynie polecany dla początkujących ze względu na to, że jest mniej agresywny niż wszystkie inne, a nie dlatego, że nie przejawia W OGÓLE agresji. Każdy jest agresywny bez względu na to czy to kędzior, czy murinus. Kwestia upodobań hodowców, którzy akurat wybrali Brachypelmy jako ptaszniki dla początkujących, dlatego, iż są mniejszym zagrożeniem. To tak, jakby ludzi podzielic na kilka oddzielnych grup, wszyscy przejawiają agresje, ale w różnym stopniu.

Jeżeli się mylę, to przepraszam z góry..;d

Pozdrawiam ;]

SyntexBK
08-04-2008, 09:48
A ja powiem tak:
Jest to dosyć dziwne bo np. Mój Haplo.Liv jest o 95% spokojniejszy od Emili, mogę przeszkadzać mu i zero agresji, a Emilia od razu chce atakować.
Każdy pająk ma swój temperament, i nikt mu go nie zmieni.

Pozdrawiam :)

Jamaj
07-05-2008, 18:45
Ja mam vagansa L1 i jak na takiego malucha jest agresywny. Nie cierpi jak mu sprzątam...... slicznie wygląda jak podnosi przednie odnóza i nogogłaszczki:)

DarkPhoenix23
07-05-2008, 20:11
Chomik, też może ugryźc..;D

Zdarzają się lekkie agresorki wśród Brachypelm, również posiadałem kilka kędziorków/vagansów dośc szybkich, oraz nie wahających się zaatakowac. Ptasznik jest jedynie polecany dla początkujących ze względu na to, że jest mniej agresywny niż wszystkie inne, a nie dlatego, że nie przejawia W OGÓLE agresji.

Pozdrawiam ;]

troche prawdy,ale jakoże niedawno zacząłem hodować vagansa,wiem,iż dla początkujących proponuje sie ten gatunek ze względu na to,że jest on wytrzymały jeśli chodzi o błędy początkujących(zła temp.,złe zachowanie sie wobec pająka itp). tak sądze
vagansów nie polecam na początek,wiele wśród nich osobliwości ^^