Pokaż pełną wersję : [Stromatopelma calceatum] Ukąszenie
Zostałem ukąszony przez dorosłego samca wiele lat temu (ok. roku 1994) podczas ratowania jego niewdzięcznego tyłka przed samicą po kopulacji. Pojedyncze ukąszenie w lewy kciuk było o wiele bardziej bolesne niż ukąszenie mojego murinusa,(przy murinusie potrzebowałem pomocy w oddychaniu w godzinę po ukąszeniu). Ból ogarnął rękę aż do łokcia i nie ustawał przez około 3 godziny, pozostawił mojego lewego kciuka czerwonego i spuchniętego na 1 dzień. Siedziałem z ręką w tak gorącej wodzie jak tylko mogłem wytrzymać, przez godzinę, myślę że to zneutralizowało trochę jadu. Bardzo bolesne przeżycie.
Źródło arachnoboards
Dlaczego koles włozył reke do goracej wody :?: myslałem ze powinno sie włozyc do zimnej :idea:
Może chciał zagotować enzymy jadowe :lol: choć w tej sytuacji powinien chyba wskoczyć do wanienki z wrzątkiem gdyż te pewnie daaawno opuściły rękę.
Madziula20
07-04-2007, 12:01
do gorączej wody :roll: :shock:
przecież to raczej przyspiesza pracę serca...
zimna "chowa" naczynka krwionośne głębiej...
poza tym wątpię aby to miało jakikolwiek wpływ na toksynę... przecież krew krąży w naszych żyłach błyskawicznie...
ale to tylko moje przemyślenia ;)
Mi tez sie wydawało ,że goraca woda przyspieszy krażenie :idea: :idea: :roll:
Hidenburg
07-04-2007, 13:54
A ja słyszałem że gorąca woda rozkłada jad, ale to musi być bardzo gorąca woda.
Tak, nalezy wlozyc reke do wody, ale nie do gorocaej wody, tylko do wrzatku, a to z kolei grozi poparzeniem...
Dziwi mnie troche to, ze koles wspomina tylko o bolu na rece, a przeciez S.calceatum ma bardzo silny jad...
Tak, nalezy wlozyc reke do wody, ale nie do gorocaej wody, tylko do wrzatku, a to z kolei grozi poparzeniem...
Dziwi mnie troche to, ze koles wspomina tylko o bolu na rece, a przeciez S.calceatum ma bardzo silny jad...
Być może zostła mu wstrzyknięta mniejsza ilość jadu ?
jakiś czas temu usłyszałem na swoich studiach od lekarza że istnieją przypuszczenia że kąpiel w wodzie powyżej 44 stopni C jest pomocna w takich przypadkach :-)
Madziula20
08-04-2007, 00:04
przy temp wiekszej jak 42* (w org człowieka)białka ulegają ścięciu...ale jest to bardzo niebezpieczne dla człowieka...a temp 44* potrafi ładnie poparzyć :/
najlepszym wyjsciem to niedac sie ukasic :D 8)
lub konsultacja z lekarzem !
a mi sie zdaje ze dobrze gosciu zrobil wkladajac reke do goracej wody gdyz przyspieszyl metabolizm i szybciej jad zostal usuniety z organizmu. do zimnej wody ( czy oblozenie lodem ) stosuje sie wtedy gdy ma sie do czynienia z bardzo silnym jadem i by go zneutralizowac trzeba podac surowice. wtedy sie chlodzi miejsce ukonszenia by zpowolnic rozprzestrzenianie sie jadu po organizmie.
co do tego ze woda o temperaturze 44stopni mozna sie poparzyc to chyba ktos przesadzil. co do tego ze 42 stopnie scina bialko to prawda ale to musi byc temperatura ciala a nie otoczenia. przeciez w upalne dni na sloncu temperatura przekracza 42 stopnie a ludzie jakos nie skwiercza jak jajka na patelni.
Damian1989
19-04-2007, 17:18
Jak mnie ukąsił mój pajączek T. blondi to miałem przez poł godziny ręke sparaliżowaną, ale potem już był luz :shock:
mieczu ale przecierz stromki z tego co się orientuje to maja właśnie bardzo silny jad więc ja raczej zastosował bym jakaś opaske uciskową, dużo wapna i zimną wode + szybki kontakt z lekarzem gdyby objawy się nasilały
A czy lekarz miałbym surowice ewentualnie na miejscu ?
O w morde, a ja wlasnie kupilem 4 stromatopelmy i czekam na paczke :O Ale to L2 wiec na razie w miare luz, ale bede musial uzbroic sie w nie lada ostroznosc.
zawsze do gorącej wody. białko w jadzie ulega ścięciu
A może gorąca woda ma za zadanie przyspieszyć obronę organizmu przed jadem?
Temat odkopany z głębin ;) Ale co tam ;) Co do gorącej wody - białka znajdujące się w ciele człowieka podlegają denaturacji w temp. ok 42 stopni C, więc jeśli dobrze rozumiem, by skutecznie zneutralizować jad - białka znajdujące się w jadzie musiałyby ulegać denaturacji w temp. mniejszej niż 42 stopnie (by podczas procedury unieszkodliwiania jadu nie uszkodzić przy okazji swojego organizmu), a cały obszar po którym jad zdążył się rozprzestrzenić należałoby podgrzać do tej temperatury. Moim zdaniem nie jest to w praktyce możliwe i historie z gorącą wodą powinniśmy włożyć między bajki, ale mam nadzieję że wypowie się na ten temat osoba bardziej kompetentna niż ja ;) Co więcej: ciepła woda powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych a tym samym jad może szybciej dostać się do kluczowych organów w naszym ciele, np. serca, więc ja nie zaryzykowałbym ogrzewania ciała od razu po ukąszeniu. Z niecierpliwością czekam na wypowiedź kogoś bardziej obeznanego w temacie :)
RustyNail
10-09-2008, 14:28
Dobra dodam coś od siebie. Mam rodzine na Florydzie,mają tam rózne potwory które chcą obgryźć im głowy...każdy w domu ma pompkę którą przyciska się do świeżego ugryzienia i zasysa by wyssać jak najwięcej zakażonej krwi(podobno bardzo pomaga) Jeśli chodzi o opaski uciskowe to zależy o jaki jad chodzi. Bo jeśli chodzi o jad paralizujący to można stosować taki ucisk,a jesli chodzi o jad rozkładający to trzeba dołożyć jeszcze taka miarę: chodzi mi o ilość jadu jaki zwierze nam zapoda i jak mocny ma jad. Bo jeśli będzie to jad bardzo mocny to zaciśnięcie na palcu może spowodować że zostanie wam tylko kostka zamiast palca. A jakbyście puścili tą krew to mieli byście obleśną ranę na większej powierzchni ale po jakimś czasie ręka doszłaby do siebie (oczywiście blizna sexy by była). Piszę to po rozmowie z siostrą cioteczną która widziała co robi ugryzienie (ona go nazywa Brązem) Brown Reflux Spider(z pamięci piszę więc może być źle) i trochę się go obawia...
Nie.Raszuj.Przez.Trawnik.
10-09-2008, 14:39
hmmm.. nie przyjemne skutki widze ale na terrarystyce byl artykul o gorszym ugryzieniu stromki.
Radzę przeczytac tym co nie wiedzą
(ona go nazywa Brązem) Brown Reflux Spider(z pamięci piszę więc może być źle)
Zapewne chodzi o Loxosceles reclusa - Brown recluse spider, jest sporo fotek i filmów pokazujących skutki ukąszenia.
Pompka mogłaby być ciekawym pomysłem, chociaż ciężko mi sobie to wyobrazić ;)
Nomad639
11-09-2008, 17:44
Tez slyszalem o takiej pompce i to nawet chyba na forum jesli dobrze pamietam..
Ktos mowil ze to jest bajka i pompka to tylko kolejny sposob by wyciagnac kase z ludzi :)
Ciekawe swoja droga czy to naprawde dziala.. bo jesli tak to chetnie bym taka pompke sobie sprawil :P
vBulletin - Arachnea.org