Pokaż pełną wersję : [F] rostator = driger16 = Raiden [TCP]Rosti - UWAGA PRZECZYTAJ!
PanzerIII
09-04-2008, 19:24
Chciałbym się podzielić z Wami moimi spostrzeżeniami o tym sprzedającym.
Jest to bardzo młody człowiek ok 15 lat.
W opisie (ofercie) proponował pająki w stadium L2 za określoną cenę.
Po uzgodniech odbioru (osobisty) niemiło sie zaskoczyłem ponieważ pająki jakie miałem kupić okazały sie L1. Nie wspomniał o tym ani słowem wcześniej. Utrudnia to również (stadium pająka) jego trafną weryfikację (określenie gatunku).
Człowiek bardzo tajemniczy. Pomimo mojej prośby o solidne pakowanie (wczoraj było bardzo zimno) nie potraktował tego zbyt poważnie.
Ponieważ już poświęciłem swój czas dla niego wziąłem te pająki choć oferta ta jak widać nie jest aż tak atrakcyjna jak się wydawała i sama transakcja nie pozostawia 100% satysfakcji.
Na moje pytania nie potrafił precyzyjnie odpowiedzieć (zarzuciłem mu krętactwo).
Pozostaje mi wierzyć, że wyrosnie z tych pająków to co kupiłem a nie przysłowiowy "kedzior".
Moja ocena to OSTROŻNIE.
Możesz napisać jakie to były pająki, u brachypelm, grammostol itp. prawie wogóle nie da się określić wieku w takim stadium. L4 moze wygladac na L1 itp.
PanzerIII
10-04-2008, 14:07
A. geniculata.
birdspiders_pl
10-04-2008, 14:48
Utrudnia to również (stadium pająka) jego trafną weryfikację a jak chciałeś u A.geniculata L2 stwierdzić, że to dokładnie ten gatunek? Podpowiem, że określenie gatunku dokonuje się gdy osobnik jest dorosły. Nie rozumiem skąd wiesz, że pająki są L1, a nie L2??
Po uzgodniech odbioru (osobisty)Pomimo mojej prośby o solidne pakowanie (wczoraj było bardzo zimno) nie potraktował tego zbyt poważnie.
IMO jeśli odbierasz osobiście to w Twoim interesie jest zadbać by pająkowi było ciepło. Jak kupujesz np. na giełdzie to nikt nie pakuje pająków żeby nie zmarzły :p Trochę pomyślunku :)
I podłączam się do pytania kolegi birdspiders_pl: skąd wiesz, że to L1?
PanzerIII
10-04-2008, 16:42
Jeżeli hodujecie pająki to wiecie, że u A. geniculata w stadium L2 nogi są już bardzo charakterystyczne. U L1 niekoniecznie. A to w dużym stopniu ułatwia identyfikację. Nie daje 100% pewności, ale już nie kupujesz w ciemno.
Skąd wiem, że L1? - sam sprzedający to przyznał jak go zapytałem (ale dopiero podczas odbioru). Mam całą masę L2 i wiem jak wygladają. Wcześniej (podczas wymiany korespondencji) mówił, że to L2 i tak stało w ogłoszeniu.
Co do pakowania. Nie zgodzę się, że to ja mam zabezpieczyć towar. Ja mogę to zrobić dodatkowo. Ponieważ o to proszę sprzedającego to jaki problem? Tym bardziej, że to było jedno opakowanie. Niby jak to sobie wyobrażasz? Jeżeli on się ze mną umawia "na mieście" to musi tam jakoś dojechać. Na ten czas też musi jakoś te pająki zabezpieczyć. Tym bardziej, że na pakowanie też się z nim umawiałem.
Zresztą o sprzedawcy decydują szczegóły.
Jeżeli coś kupujesz to oczekujesz profesionalnej obsługi. Ta część forum ma służyć właśnie takim dyskusiom więc super, że o to pytacie.
A zauważcie, że pytacie o szczegóły.
Zatem ja na tej podstawie oceniam sprzedającego.
Ponadto jeszcze mamy (ja i on) jeden temat do wyjaśnienia, ale o tym napiszę później lub wcale. Zobaczę jak potoczą się dalsze wypadki.
a jak chciałeś u A.geniculata L2 stwierdzić, że to dokładnie ten gatunek? Podpowiem, że określenie gatunku dokonuje się gdy osobnik jest dorosły. Nie rozumiem skąd wiesz, że pająki są L1, a nie L2??
da sie bez pudła okreslic na geniculacie L2 ze to własnie ona. kropki na kolankach są wyraźnie widoczne.
Natomiast wielokrotnie mialem problem wynikajacy z konfliktu realiów z wyobrażeniami klienta o geniculacie ( nie twierdze ze tak jest w tym przypadku!!) ciezko wytłumaczyć ze L2 geniculaty czesto bywa sporo mniejsze niż L1 np brachypelm.
birdspiders_pl
10-04-2008, 19:09
oczywiście, można rodzaj określić, ale co do gatunku dokładnie to bym się kłócił w dochodzeniu pająka w stadium L2, racja że A.geniculata ma kropki ale A.brocklehursti także je ma. Wiadomo, że pająki, które dorastają do sporych rozmiarów w początkowych stadiach rozwoju są mniejsze. Moim zdaniem trochę niepotrzebnie robi się tu komuś mukę.
Chciałbym opisać dość dziwną sytuację. Użytkownik rostator poprosił użytkownika raptor43 aby raptor43 założył ze swojego konta aukcję na Allegro.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=340803975
Użytkownik raptor43 założył takową aukcję. Jak widać Toxic322 (http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=7204027) kupił na aukcji 100 szt. A.geniculat za łączną sumę 150 zł + koszty wysyłki.
Z tego co opisuje raptor43 użytkownik rostator wysłał jedynie 1/4 wylicytowanych ptaszników. Jeżeli Toxic322 (http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=7204027) jest użytkownikiem tego proszę o opisanie sytuacji a rostatora proszę aby przedstawił swoją wersję wydarzeń.
rostator
12-04-2008, 00:41
To dokladnie kolegi te pajaki ja mu tylko wystawilem auckje chcecie to na pw napsizcie dam wam na neigo namair;/
poprostu nie mial konto na arachnea i tcp.. pozdro
apropo tych pajakow i tego sprzedawcy, pisalem do niego na gg o dokladny adres gdzie mozna odebrac je w warszawie, odpisal mi tylko ze w centrum, zapytalem rowniez ile ma sztuk, na to odpowiedzi nie dostalem wiec zrezygnowalem z zakupu, jezeli nie otrzymalem odpowiedzi na moje pytania to widac nie zalezy mu na klientach, tyle mam do powiedznia w tej sprawie
Toxic322
12-04-2008, 12:37
Witam ludziska.Tak kupilem 100 sztuk gieni niby L2 a doszlo do mnie tylko 27sztuk zywych,Chlopak powiedzial ze jakby doszlo9 mniej zywych pajaczkow to dosle reszte albo odda czesc kasy,Jak do niego napisalem to nagle kontakt sie urwal.Chlopakwyslal ponoc te 100 pajaczkow tylko ze wszystkie byly w jednym pojemniku.rostator ty nie sciemniaj bo to ty prosiles raptor43 zeby zrobil ci aukcje dla mnie i nie klam ze to byly twojego kolegi pajaki bo mi pisales ze twoja samica ci strzaskala kokon.jeszcze napisales ze byl maly bo bylo tylko 400 sztuk.
a doszlo do mnie tylko 27sztuk zywych
A reszta padła czy znikła?
Śmierdzi mi tu ściemą.... ;/
Toxic322
13-04-2008, 01:08
Mam zdjecie ze zdechlymi pajaczkami,mysle ze tam bedzie ich kolo30.On powiedzial ze w poniedzialek wyslal 130 sztuk a paczka doszla w srode chwile po 16 i bylo tylko 27 zywych.A ty mizer sie nie udzielaj,co ty jestes jego kolega ze go bronisz?
Mogę poprosić o to zdjęcie?
Napisz mi dokładnie bo nadal nie rozumiem:
Ile sztuk OGÓLNIE (martwych i żywych) było w paczce która do Ciebie doszła.
EDIT:
Zdjęcie dostałem na maila:
http://img301.imageshack.us/img301/5936/img0449lj4.th.jpg (http://img301.imageshack.us/my.php?image=img0449lj4.jpg)http://img72.imageshack.us/img72/2983/img0449br0.th.jpg (http://img72.imageshack.us/my.php?image=img0449br0.jpg)
Jeżeli to są trupki, żywych było 27 to gdzie się podziała reszta? Chyba nie powiesz że się zjadły?
Daję 24h na wytłumaczenie się z oskarżeń Panie rosator :)
rostator
14-04-2008, 20:17
pzatym nie wyslal 1/4 pajakow tylko 1/4 pajakow rpzeyzla -.-
Miał wysłać 100. Powiedział że wysłał 130, doszło 27 żywych i +-30 trupów. Gdzie podziała się wg. Ciebie reszta?
Rostator wytłumacz się logicznie albo to się skończy banem i tyle.
PanzerIII
24-04-2008, 13:39
Ponadto jeszcze mamy (ja i on) jeden temat do wyjaśnienia, ale o tym napiszę później lub wcale. Zobaczę jak potoczą się dalsze wypadki.
Niestety rostator ma wybitne problemy z liczeniem,bo ja zamioast 100 dostałaem 90 pajaków. Ponieważ było jedno zbiorcze opakowanie policzenie pająków na miejscu bez rozdzielania do kliszówek było praktycznie niemożliwe.
Po tym jak na drugi dzień je rozdzieliłem i brakowało 10 szt. obiecał, że doda te brakujące 10 szt., ale po kolejnych zmianach terminu odbioru przestał odpisywac na SMS.
Myslałem, że ma on swój honor i się dogadamy ale jak widać handel w jego rozumieniu wygląda inaczej. Widocznie uznał, ze jak dostał bana na forum to temat zamknięty i nie trzeba się dalej tłumaczyć.
Zwykły OSZUST
Multikonta użytkownika (driger16, Raiden) zostały zablokowane. Zablokowane zostały też dwa adresy IP z których korzystała ta osoba. Mam nadzieję że nie powróci szybko!
vBulletin - Arachnea.org