PDA

Pokaż pełną wersję : [pływanie]Pytanie z gatunku dziwnych

wrox
09-04-2008, 20:27
Zastanawia mnie jedna rzecz. Jak wiadomo przynajmniej niektóre (o ile nie wszystkie) gatunki pająków potrafią pływać. Jedna rzecz nie daje mi spokoju. Skoro płucotchawki są po wewnętrznej stronie odwłoka, to w jaki sposób pająk oddycha, kiedy płynie? Co prawda wiem, jak sprawa wygląda w przypadku Topika, ale jak jest z innymi pajęczakami? Wie ktoś?

info-0
09-04-2008, 20:52
One nie dotykają w ogóle wody, wystarczy popatrzeć :P. Wykorzystują napięcie powierzchniowe wody i trzymają się na niej nogami z tego co pamiętam :P.

A jeśli dotykają wody to też interesuje mnie to co kolega wyżej napisał :).

wrox
09-04-2008, 21:01
One nie dotykają w ogóle wody, wystarczy popatrzeć :P. Wykorzystują napięcie powierzchniowe wody i trzymają się na niej nogami z tego co pamiętam :P.

Tak też sobie to wytłumaczyłem i byłem szczęśliwym człowiekiem ;)
Jednak pewnego dnia tchnęło mnie, że niektóre pająki są zbyt ciężkie i przy tym punkty styku z wodą są zbyt małe. Od tej pory nie daje mi to spokoju. Jak one to robią? Czytałem, że np. Avi potrafią pływać. W tym przypadku napięcie powierzchniowe odpada, tak myślę.

strakofernon
09-04-2008, 21:03
pająki utrzymują się na wodzie przy pomocy włosków na nogach to one utrzymują pająka na wodzie;d

Damian92wroc
09-04-2008, 21:42
Ja widziałem na filmiku na NG jak pajączek... chyba to była Avi była cała w wodze i poruszając odnóżami pływała... taki kraul ale z 8 nogami ^^ A jak to jest z pajączkami które nurkują? Jeżeli siedzi sobie taki na dnie to jak oddychają xP

wrox
09-04-2008, 21:49
[...] A jak to jest z pajączkami które nurkują? Jeżeli siedzi sobie taki na dnie to jak oddychają xP

Topik stosuje numer z bańką powietrzną, którą tworzy wokół odwłoka.

Sadok
09-04-2008, 21:57
Które gatunki pająków jeszcze pływają oprócz Avi ??

wrox
09-04-2008, 22:00
Podobno większość nadrzewnych. Informacja zaczerpnięta z www.pajki.com

taliban27
09-04-2008, 22:01
Prócz Avi, to nie słyszałem o innym.
Mój H.gigas świetnie nurkuje(potrafi naprawdę długo siedzieć pod wodą), ale to nie o tym mowa.

info-0
09-04-2008, 22:05
Wszystkie pająki, które są lekkie będą się na wodzie bez problemu utrzymywać :). Natomiast wielkie naziemne no cóż są jak kamyki xD.

wrox
09-04-2008, 22:17
Podsumujmy:

1. Lekkie, małe pająki wykorzystują zjawisko napięcia powierzchniowego do "chodzenia" po wodzie.

2. Większe (jak chociażby Avi) zgodnie z tym co napisał strakofernon wykorzystują do "chodzenia" włoski na końcach odnóży = tak zrozumiałem tą tezę i jak dla mnie trzyma się ona kupy.

3. Pająki ciężkie, np. naziemne mają pozamiatane i podczas kontaktu z wodą po prostu idą na dno.

Tak?

Mustang
09-04-2008, 23:21
Pająk, który ma mocno owłosione odnóża będzie pływał, każdy inny pójdzie na dno.

PS; to odnośnie dużych pajaków, które już maja swój ciężar, bo jak jest z małymi to nie wiem ale podejrzewam, że każdy będzie pływał bez względu na to czy jest naziemny/podziemny/nadrzewny.

gregorian76
09-04-2008, 23:22
Podsumujmy:

3. Pająki ciężkie, np. naziemne mają pozamiatane i podczas kontaktu z wodą po prostu idą na dno.

Kilka razy widziałem jak mój naziemny ładnie oparty jest przednimi odnóżami o taflę wody, która zakrzywia się pod ich ciężarem.
W pełni wykorzystuje napięcie powierzchniowe cieczy. Choć Zuzia, nigdy nie zdecydowała się stanąć na wodzie wszystkimi odnóżami.

Revelict
09-04-2008, 23:59
Pająk może siedzieć pod wodą dosyć długo, ponieważ nie ma dużego zużycia tlenu. A tak BTW jak pakujecie pająki w zimę to cyrkulacja powietrza jest znikoma ;), a pupile żyją.

Co do maluchów one też wykorzystują napięcie powierzchniowe wody(znikoma masa), ale jest taki jeden mały psikus: zatopienie/ złe postawienie choć jednego odnóża powoduje, że pająk przedziera się przez taflę i uczy sie nurkować.

Remigius
10-04-2008, 00:35
Słyszałem a Arachnoboards, że istnieją gatunki ptaszników polujące na małe ryby...

edit:

cameron baboon (cokolwiek by to miało znaczyć) (link: http://www.arachnoboards.com/ab/showthread.php?t=113570&highlight=hunting+fish)

Hysterocrates - też w tym samym wątku wymienione, jako pająki polujące na zwierzątka w wodzie.

dalej nie czytam już ;)