Pokaż pełną wersję : [pływanie]Pytanie z gatunku dziwnych
Zastanawia mnie jedna rzecz. Jak wiadomo przynajmniej niektóre (o ile nie wszystkie) gatunki pająków potrafią pływać. Jedna rzecz nie daje mi spokoju. Skoro płucotchawki są po wewnętrznej stronie odwłoka, to w jaki sposób pająk oddycha, kiedy płynie? Co prawda wiem, jak sprawa wygląda w przypadku Topika, ale jak jest z innymi pajęczakami? Wie ktoś?
One nie dotykają w ogóle wody, wystarczy popatrzeć :P. Wykorzystują napięcie powierzchniowe wody i trzymają się na niej nogami z tego co pamiętam :P.
A jeśli dotykają wody to też interesuje mnie to co kolega wyżej napisał :).
One nie dotykają w ogóle wody, wystarczy popatrzeć :P. Wykorzystują napięcie powierzchniowe wody i trzymają się na niej nogami z tego co pamiętam :P.
Tak też sobie to wytłumaczyłem i byłem szczęśliwym człowiekiem ;)
Jednak pewnego dnia tchnęło mnie, że niektóre pająki są zbyt ciężkie i przy tym punkty styku z wodą są zbyt małe. Od tej pory nie daje mi to spokoju. Jak one to robią? Czytałem, że np. Avi potrafią pływać. W tym przypadku napięcie powierzchniowe odpada, tak myślę.
strakofernon
09-04-2008, 21:03
pająki utrzymują się na wodzie przy pomocy włosków na nogach to one utrzymują pająka na wodzie;d
Damian92wroc
09-04-2008, 21:42
Ja widziałem na filmiku na NG jak pajączek... chyba to była Avi była cała w wodze i poruszając odnóżami pływała... taki kraul ale z 8 nogami ^^ A jak to jest z pajączkami które nurkują? Jeżeli siedzi sobie taki na dnie to jak oddychają xP
[...] A jak to jest z pajączkami które nurkują? Jeżeli siedzi sobie taki na dnie to jak oddychają xP
Topik stosuje numer z bańką powietrzną, którą tworzy wokół odwłoka.
Które gatunki pająków jeszcze pływają oprócz Avi ??
Podobno większość nadrzewnych. Informacja zaczerpnięta z www.pajki.com
taliban27
09-04-2008, 22:01
Prócz Avi, to nie słyszałem o innym.
Mój H.gigas świetnie nurkuje(potrafi naprawdę długo siedzieć pod wodą), ale to nie o tym mowa.
Wszystkie pająki, które są lekkie będą się na wodzie bez problemu utrzymywać :). Natomiast wielkie naziemne no cóż są jak kamyki xD.
Podsumujmy:
1. Lekkie, małe pająki wykorzystują zjawisko napięcia powierzchniowego do "chodzenia" po wodzie.
2. Większe (jak chociażby Avi) zgodnie z tym co napisał strakofernon wykorzystują do "chodzenia" włoski na końcach odnóży = tak zrozumiałem tą tezę i jak dla mnie trzyma się ona kupy.
3. Pająki ciężkie, np. naziemne mają pozamiatane i podczas kontaktu z wodą po prostu idą na dno.
Tak?
Pająk, który ma mocno owłosione odnóża będzie pływał, każdy inny pójdzie na dno.
PS; to odnośnie dużych pajaków, które już maja swój ciężar, bo jak jest z małymi to nie wiem ale podejrzewam, że każdy będzie pływał bez względu na to czy jest naziemny/podziemny/nadrzewny.
gregorian76
09-04-2008, 23:22
Podsumujmy:
3. Pająki ciężkie, np. naziemne mają pozamiatane i podczas kontaktu z wodą po prostu idą na dno.
Kilka razy widziałem jak mój naziemny ładnie oparty jest przednimi odnóżami o taflę wody, która zakrzywia się pod ich ciężarem.
W pełni wykorzystuje napięcie powierzchniowe cieczy. Choć Zuzia, nigdy nie zdecydowała się stanąć na wodzie wszystkimi odnóżami.
Revelict
09-04-2008, 23:59
Pająk może siedzieć pod wodą dosyć długo, ponieważ nie ma dużego zużycia tlenu. A tak BTW jak pakujecie pająki w zimę to cyrkulacja powietrza jest znikoma ;), a pupile żyją.
Co do maluchów one też wykorzystują napięcie powierzchniowe wody(znikoma masa), ale jest taki jeden mały psikus: zatopienie/ złe postawienie choć jednego odnóża powoduje, że pająk przedziera się przez taflę i uczy sie nurkować.
Remigius
10-04-2008, 00:35
Słyszałem a Arachnoboards, że istnieją gatunki ptaszników polujące na małe ryby...
edit:
cameron baboon (cokolwiek by to miało znaczyć) (link: http://www.arachnoboards.com/ab/showthread.php?t=113570&highlight=hunting+fish)
Hysterocrates - też w tym samym wątku wymienione, jako pająki polujące na zwierzątka w wodzie.
dalej nie czytam już ;)
vBulletin - Arachnea.org