Pokaż pełną wersję : Brachypelma Jak opiekowac sie nimfamii
Chialabym dowiedziec sie jak zaopiekowac sie nimfamii do czasu az stana sie pajaczkami.Dziekuje:)
A ile tego masz? Włókno + temperatura + wilgotność trochę większa niż zwykle. Ja tak robiłem z regalisem i było ok. Szybko linieją :).
Mam ok 30sztuk.Karmic je czyms?
strakofernon
09-04-2008, 21:06
nimfy podobno nie jedzą....dopiero jak staną się pajączkami, chociaż była na forum fota jak jedna nimfa zjadała jajo
Nie. Nimfy pożywiają się zapasem białka, jaki mają w odwłokach. Pokarm pająki przyjmują dopiero jako L1.
Tak jest. Nimfy nie jedzą aż do L1 ;) A jakiego pajączka te nimfy ?
jest też druga metoda - zamiast na wkłóknie, możesz je trzymać np na husteczkach higienicznych zwilżonych. Moim zdaniem metoda lepsza gdyż widać od razu zrzuconą wylinkę, no i nimfy lepiej na niej znaleźć.
Dodam od siebie, że nimfy są bardzo wrażliwe... Tak więc, nie lej ich wodą, nie wyciągaj i nie grzej za ostro.
Krzyżaku
11-04-2008, 01:54
Nie. Nimfy pożywiają się zapasem białka, jaki mają w odwłokach. Pokarm pająki przyjmują dopiero jako L1.
Nimfy mogą sie odrywiac tak jak dorosłe pająki jednak robią to zadko bo mają te 'zapasy' w odwłoku. ;)
Remigius
11-04-2008, 03:48
również widziałem zdjęcie jak jedno jajko z nogami zjada drugie.
Nimfy mogą sie odrywiac tak jak dorosłe pająki jednak robią to zadko bo mają te 'zapasy' w odwłoku. ;)
Mój post był odpowiedzią na pytanie, czy karmić nimfy, a nie na pytanie, czy nimfy mogą się odżywiać przyjmując pokarm z zewnątrz.
PanzerIII
11-04-2008, 20:10
jest też druga metoda - zamiast na wkłóknie, możesz je trzymać np na husteczkach higienicznych zwilżonych. Moim zdaniem metoda lepsza gdyż widać od razu zrzuconą wylinkę, no i nimfy lepiej na niej znaleźć.
Tylko z rozdzielaniem jest później większy kłopot niż na włóknie.
Osobiście polecam włókno.
xCzopekx
11-04-2008, 21:43
A ja mam takie pytanie jak nimfy się wyklują to odrazu do pudełka po kliszy czy trzymać je razem aż do L1. Chciałbym sie dowiedzieć ponieważ chce zacząc rozmnażać
Możesz je trzymać razem. W sumie to jak ci lepiej będzie. Musisz tylko pamiętać żeby je rozdzielić przed przejściem na L1.
vBulletin - Arachnea.org