Pokaż pełną wersję : Pytania zw. z wylinką Parahybena
voyageur7
10-04-2008, 00:11
Jestem poczatkujacy- moja parahybena ma jasna plame na odwloku- znaczy wyczesala wloski czy szykuje sie do wylinki- czy jest sie czym przejmowac?
Nie przejmuj się, pająk będzie miał wylinkę niedługo.
Koniecznie zapisz się do MECENATU: www.mecenat.arachnea.org
PS: Pisze się PARAHYBANA.
rydzykje
10-04-2008, 01:19
taa zapisz się do mecenatu :) tylko wiesz za nim zapytasz opiekuna o cokolwiek to poczytaj forum :) może znajdziesz interesującą Cię odpowiedź na dane pytanie i zaoszczędzisz czasu swojemu opiekunowi. przynajmniej ja tak zrobiłem :) a btw. istnieje opcja "szukaj" :)
pozdrawiam :)
voyageur7
10-04-2008, 01:24
Szukalem na tym i na innych forach. Wszedzie o wylince pisza ale ze ma czarny blyszczacy odwlok przed wylinka. A moj pajak ma jasna plame i odwlok nie blyszczy- dlatego panika co z nim jest :eek: :)
voyageur7
10-04-2008, 01:25
BoBaz uspokaja mam nadzieje ze masz racje- ze wszystko w normie.
voyageur7
10-04-2008, 01:43
To dobrze bo juz sie martwilem. A po takiej wylince to pajak o ile urosnac moze? Teraz ma ok 13 cm.
voyageur7:
Gatunek L. parahybana został obdarzony przez naturę włoskami parzącymi, które spełniają zadanie obronne.
Pająk wyczesuje te włoski w kilku sytuacjach:
- kiedy jest zaniepokojony (w transporcie lub drażni się go np. patykiem)
- kiedy boi się karmówki, lub nie ma na nią ochoty a ona nie daje mu spokoju (np. myszka)
- przed wylinką - czasem nawet dłuuugo przed wylinką :)
- na dywanik kilka/naście godzin przed linieniem
- z nudów, bez powodu :-)
Jeżeli Twoja parahybanka wyczesała czarne włosy z odwłoka, i widzisz jasną pomarańczową skórę - do wylinki jeszcze trochę poczekasz.
Dopiero kiedy ta pomarańczowa skóra ściemnieje i zacznie się świecić - znaczyć to będzie że wylinka już niedaleko (około 2 tygodnie od dnia w którym pociemnieje, czasem dłużej/krócej).
Ostatnie godziny przed wylinką pająk spędzi na budowie dywanika z pajęczyny na którym się położy i wylinieje... ...z nowymi włoskami parzącymi.
Pająki w zależności od gatunku mają różne przyrosty, ale średnio jest to około +30% do poprzedniego rozmiaru.
renegatx
10-04-2008, 09:17
Tutaj masz ciemny wyczesany odwłok na przykładnie vagansa, oznaka zbliżającej się wylinki:
http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?t=16158&highlight=wyczesany
A tutaj porostu wyczesany odwłok z jakiegoś powodu na przykładnie geniculaty:
http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?t=14531&highlight=wyczesany
Pasuje to do Twojego przypadku?
voyageur7
10-04-2008, 10:22
Pasuje drugi link idealnie jak u mojego pajaczka- slowem bedzie rosl :rolleyes:
No to spie spokojnie :)
vBulletin - Arachnea.org