Pokaż pełną wersję : Psalmopoeus Gniazdo
jarpen_89
10-04-2008, 13:17
W ostatnim temacie pisałem że mój Cambri nie chce sobie robić gniazda...Po dzisiejszcej nocy zauważyłem że już zrobił kawałek...Zaczoł je robić częściowo na oprawce do żarówki i częściowo na samej żarówce...Problem w tym że pajączek robi gniazdo w nocy gdy żarówka jest zgaszona a gdy mu ją dziś rano zaświeciłem to zaraz z tamtąd uciekł.Jak "zmusić" go do robienia gniazda w innym miejscu?Bo teoretycznie po 1 po co mu takie gniazdo jak nie skorzysta z niego w dzien a po 2 jak zrobi tam gniazdo a żarówka się spali to będe mu je musiał zniszczyć a wolalbym tego nie robić...
Revelict
10-04-2008, 13:33
Jak jest to podrostek to :
Zniszcz mu to gniazdo, weź patyczki do czyszczenia uszu(przykładowo 2), zdejmij z nich tą watę, wbij je w ziemie. U mnie wyglądało to tak jak na zdjęciu.
A jak jest to dorosły osobnik to i tak zniszcz to gniazdo, wsadź do terra jakąś roślinkę(sztuczna/prawdziwa) albo dobrze zabezpieczony korzeń, patyki i wtedy powinien sobie blisko tego zrobić gniazdo .
Widzę, ze masz L8, w takim razie raczej ten 2 sposób. Pokombinuj coś z tą sztuczna roślinką. Dasz radę ;)
jarpen_89
10-04-2008, 13:44
Jest to L8...Problem w tym że w terrarium są 2 dość ciekawe korzenie i pająk nie może narzekać na to że nie ma gdzie zrobić gniazda...
Revelict
10-04-2008, 13:55
Widocznie przy żarówce ma najlepsze warunki. A tak btw to nie zmusisz pająka do robienia gniazda tam gdzie Ty chcesz;) możesz jedynie zasugerować.
Popróbuj z patykami/bambusem przy rogu terra, pochylone do ścianki tak jak to sie robi u podrostków. Może poskutkuje.
Najlepiej to umieść żarówkę poza terrarium, bo tak to powinno być.
vBulletin - Arachnea.org