Pokaż pełną wersję : Brachypelma Sprawa ze wzrostem..
Czy mógł by mi wyjaśni sprawę ze wzrostem ponieważ jedni mówią ,że w ciemności pająk rośnie szybciej a inni mówią co innego. To jak to jest ze wzrostem? (czytałem wiele artykułów i właśnie różne rzeczy piszą)
Sory za poprawność pisma ale to mój pierwszy temat.:D
Słyszałem że lepiej sie wybarwia, ale co do wzrostu pierwsze słyszę.
Pająk lepiej rośnie, gdy:
Jest obficie karmiony, przebywa w ciemniejszym miejscu (kryjówka), ma wysoką temp. i wilgotność.
Ale w niektórych artykułach pisze, że pająk w ciemności ma większe przyrosty masy po wylinkach ale później będzie mniejszy.
rydzykje
10-04-2008, 22:52
spajki wnioskując z tego co piszesz można stwierdzić że lepiej nie trzymać pająka w ciemnych miejscach skoro ma mieć tylko większy przyrost masy po wylince... lepiej trzymać tak jak mówi BoBaZ :) pajączek może nie będzie miał tych większy przyrostów (o ile to prawda) ale za to będzie większy :)
Revelict
10-04-2008, 22:55
Duże przyrosty to przede wszystkim geny i dobra dieta(tutaj karmówka np. świerszcze, karaczany).
Temperatura i wilgotność raczej zwiększają tempo linienia.
//Ortografia - Glaurung
Ok dzięki temat do zamknięcia
O karmówce pierwsze słyszę by miała wpływ :). Ja daję swoim tylko karaczany i rosną normalnie :). Żadne tam urozmaicanie diety.
Fakt pająki lepiej wybarwiają się w ciemności, ale jak mają kryjówkę to nie problem. Na wzrost pająka wpływają również geny i w jakich warunkach jest trzymany, ilość małych w kokonie jaka była.
Revelict
10-04-2008, 23:02
Chodziło mi bardziej o to, że lepszą karmówką są świerszcze i karaczany niż mączniki czy pinki.
Nie ma czegoś takiego ja "lepsza" karmówka, ja karmie tylko mącznikami i jest dobrze.
ciemność wpływa na aktywność pająka. Nie pierwszy raz spotykam się z opinią, że lepiej pająka trzymać w ciemnościach.
Remigius
11-04-2008, 03:45
Nie ma czegoś takiego ja "lepsza" karmówka, ja karmie tylko mącznikami i jest dobrze.
W teorii mączniaki mają za dużo tłuszczu i stosunkowo mało protein. W praktyce - kogo to obchodzi?! ;)
W teorii mączniaki mają za dużo tłuszczu i stosunkowo mało protein. W praktyce - kogo to obchodzi?! ;)
Mnie to nie obchodzi:p, a tym bardziej niewybrednego pająka.
vBulletin - Arachnea.org