Pokaż pełną wersję : Lasiodora chore??
devil1222
10-04-2008, 22:37
2 marca kupiłem lasiodore na tej aukcji http://allegro.pl/item322307733_lasiodora_parahybana_l3_4.html kupiłem jednego ale dostałem 2 to sie nawet ucieszyłem. jednego pajaka dałem koledze. przedwczoraj stało się cos dziwnego.... obydwa pająki padły w tym samym dniu... czy nie wydaje sie wam to dziwne?? co mogło spowodowac śmierć tych pająków?? czy kupował ktos też te pajaki u tego gościa??
//Proszę stosować prefixy - Maxtor
Revelict
10-04-2008, 22:41
Podaj warunki w jakich je trzymałes(temp i wilgotność).
Tak same z siebie i jeszcze w tym samym dniu;/ przykre.
Może miały roztocza, albo jakieś inne pasożyty.
Wodzę, że pająki mieliście już miesiąc u siebie, może zgineły z waszej winy??
devil1222
10-04-2008, 22:47
to był pierwszy pajak mojego kolegi a mój trzeci.... zostało mi 2 które juz mam prawie pół roku.... temp wszystkie pająki miały taką samą gdyz trzymam je w większym terrarium które ogrzewam.... pleśni ani nieczego nie było.... wilgotność była w normie...
Jeśli wszystko ok było to może miały roztocza lub pasożyty.
devil1222
10-04-2008, 23:04
no ale jakby były pasożyt u jednego to mogły by się przenieśc na inne pająki a tu nic.... pojemnik był czysty
być może roztocza alo coś innego. może zła wętylacja można tylko gdybać pogadaj z ludzmi którzy też kupowali na tej aukcji i dowiedz się o stan ich pająków. Równie dobrze mógł to być perfidny przypadek że padły wam w tym samym dniu.
devil1222
10-04-2008, 23:06
no właśnie... jest ktoś kto kupował pająki z tej aukcji??
Może po prostu sprzedający źle je hodował czy cuś :p Nie wiem dlaczego padły w tym samym dniu ale mogły też być jakieś chore... Nie mam innego wytłumaczenia :D
Flecik, czytając twoje posty uznaje że powinieneś dostać bana. Ile ty masz lat jeśli mogę wiedzieć? jeżeli masz się wypowiadać bez sensu to idź pograć w Tibie...
a wracając do tematu
Nawiąż kontakt z innymi hodowcami, ja obstawiam jednak nieszczęśliwy przypadek. Chociaż olbrzymi to jeden z pająków należących do czołgów. Mówisz, że masz jeszcze inne pająki. Czy zachowanie parachybanki odbiegało od pajęczej normy????
devil1222
11-04-2008, 00:15
właśnie nic nadzwyczajnego się z nią nie działo. była bardzo ruchliwa i tak z dnia na dzień patrze a ona leży z podkulonymi nogami... dodam jeszcze że mój pająk przeszedł wylinke jakis tydzien wcześniej a kolegi póltora tgodnia wcześniej....
Moze poprostu zle sie nimi opiekowales lub byl to poprostu przypadek ze padly w tym samym dniu lub jak koledzy mowili ze byly to jakies pasozyty czy cos nie mam innego wyjasnienia ;/
devil1222
11-04-2008, 16:00
jak sie mogłem źle opiekowac jak moje inne pająki maja się dobrze
brian900
12-04-2008, 13:03
niewiem ile już pajaczki miałes w domu ale może cos z przesyłka było nie dobrze jak były zapakowane
niewiem ile już pajaczki miałes w domu ale może cos z przesyłka było nie dobrze jak były zapakowane
Chłopie naucz się czytać. Pająki były u niego już ponad miesiąc, co ma wysyłka do tego skoro pająki nawet wyliniały?
Wracając do tematu to o jakich pasożytach Wy mówicie? Jakie roztocza? Czy te pająki były karmione pokarmem z niewiadomego źródła? Od jakiegoś czasu wszystkie przypadki zgonów ptaszników tłumaczy się roztoczami lub pasożytami.
Ja sądzę, że były to najzwyczajniej słabe osobniki, które mogły paść bez winy sprzedawcy ani Twojej.
zgadzam się z Raphem, bo w sumie trudno jest zajechać Lasiodore :)
i teraz pasożyty są dżezi i trendy, DS wyszedł z mody :D
devil1222
12-04-2008, 16:27
właśnie przeczytałem komentarz od jedenj osoby i napisał że kupił 5 pająków i żaden nie doszedł do niego żywy czyli możliwe że miały jakąś wade genetyczną
Z tego może wynikać fakt, że rodzice tych młodych pajączków byli zbyt mocno spokrewnieni genetycznie, ale nie upieram się zbytnio przy tej teorii - jak narazie jest nie do potwierdzenia.
Dowiaduj się więcej.
devil1222
13-04-2008, 00:34
przed chwilą wysłałem e-maile do gości którzy kupowali na tej aukcji co ja. zobaczymy co z tego wyniknie.
tamte pająki padły bo szły długo pocztą...
devil1222
13-04-2008, 12:43
dzisiaj dostałem odpowiedz na jednego z mojego e-mail i dowiedziałem sie ze gościu dostał 7 pająków z czego 3 juz mu padło....
obstawiam "zaczarowany świat genów" :), albo nieszczęśliwy przypadek
vBulletin - Arachnea.org