PDA

Pokaż pełną wersję : Avicularia versicolor pytanie

axon666
10-04-2008, 23:22
Witam
Chcę kupić sobie A. versicolor ale najpierw chciałbym się zapytać o jakieś wskazóki itp.
Wiem ze młode Avi często padają, są delikatne na gwałtowne zmiany temp.(gdzieś kiedyś tu czytałem), tak więc doradźcie co jak i gdzie.
Dodam, że myśle nad L1 albo L2 zależy co sie trafi>

venomous
10-04-2008, 23:24
Ja powiem w ten sposób. Zdarzają się "trafne" kokony , z których początkowo Avi są padliwe, jednak to niewielki odsetek.
Avi to ptaszniki wrażliwe szczególnie na pleśń. Dlatego proponuje trzymać je w odpowiednio większych pojemnikach z dobrą wentylacją i nie robić jakiś bardzo dużych skoków temperatury i będzie wszystko dobrze.
pozdrawiam
jutro dopuszczam samca do mojej A. versicolor :)

axon666
10-04-2008, 23:27
dobrze wiedzieć bo mam trefny torf łapie pleśń jak glupi :/
A jak coś wyjdzie z kopulacji można liczyć na malucha

Othis
10-04-2008, 23:28
Plecie spore ilości pajęczyny, zazwyczaj tuż pod zakrętką/przykrywką. Później dosyć szybka. Może niespodziewanie wystrzelic, a czasem nawet skoczyć. Raczej niezbyt agresywna, aczkolwiek może wyczesac włoski, co robi raczej bardzo rzadko ;]

Remigius
11-04-2008, 00:59
Słyszałem super opowieści o ludziach bawiących się z Avi w skakanie między rękami/palcami.
Generalnie - nie mogę się doczekać, aż sobie sprawię tego pająka. Dałem sobie rok hodowania naziemnych i kupuję nadrzewniaki :)

epidemya
11-04-2008, 15:41
pająki to nie zabawki... :mad::(

klapi
11-04-2008, 15:49
pająki to nie zabawki...

ja też sie pod tym podpisuje , nie radził bym sie tak zabawiać z pajączkiem gdyż będziesz go stresował a co może doprowadzić do śmierci :(

Lorens
11-04-2008, 17:55
Słyszałem super opowieści o ludziach bawiących się z Avi w skakanie między rękami/palcami.
Generalnie - nie mogę się doczekać, aż sobie sprawię tego pająka. Dałem sobie rok hodowania naziemnych i kupuję nadrzewniaki :)

Niczym mądrym się nie popisałeś...
Ja jestem przeciwnikiem brania nawet kędziorka na rękę...przecież jemu temu może coś "odbić" Pająki to nieprzewidywalne zwierzęta i każdy kto zakupuje to zwierze uważam, że powinien się dobrze zastanowić.

Wracając do tematu to tak jak Othis tylko wydawało mi się, że jest dość agressive (starsze osobniki)

Kopik
11-04-2008, 20:44
Ja mam geroldi L4, ale to prawie to samo :) A więc jak to już ktoś wyżej napisał plecie sobie pajęczynę pod samą zakrętką. Nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby wystrzeliła mi jak z procy, ale jak manipuluję przy niej pensetą to jestem ostrożny :P Miałem wcześniej jeszcze jedną Avi tego samego gatunku (obie były kupione w tym samym czasie, z jednego kokonu i jako L1), ale mi niestety padła. Warunki u obu były takie same, nienaganne, ale i nie wzorowe. Powiedziałbym, że w sam raz. Według mnie to zależy od wytrzymałości poszczególnych osobników czy przeżyją okres od L1 do L3... Jeśli stworzyłbyś jej odpowiednie warunki, to nie widzę przeszkód, dla których mógłbyś jej nie mieć... Wystarczy trochę więcej zainteresowania i ostrożności i będzie wszystko ok. Pozdrawiam.

Remigius
11-04-2008, 22:15
pająki to nie zabawki...

ja też sie pod tym podpisuje , nie radził bym sie tak zabawiać z pajączkiem gdyż będziesz go stresował a co może doprowadzić do śmierci :(

przecież nie mówię, żeby to robić. Sam nie biorę pająków na rękę. Chodziło mi o charakter tego pająka. Jak już wspomniałem - przymierzam się do nadrzewnych i dałem sobie prikaz hodowania naziemnych przez rok. Po czym właśnie Avicularię chciałbym sobie kupić. Skłoniły mnie do tego wyboru właśnie te opowieści. Wydaj e się, że z nadrzewnych Avici są najbardziej "przystępne". Oczywiście bardziej wymagające, jednak z tym mogę sobie poradzić. Z pająkiem szybkim i do tego agresywnym - nie mogę mieć pojęcia, jak zareaguję. Jeżeli diabeł tak straszny, jak go malują...

Ludzie, którzy o tym pisali nie robili tego codziennie ;) Raczej przy transporcie, albo wyciągając do zdjęcia. Jeżeli miałem to zaznaczyć - sorry. Poprawię się :p

axon666
11-04-2008, 23:01
Dzięki za info
a jeszcze jedno pytanie jak jest z karmieniem? czy są niejadkami czy wszamają co się rusza?

BoBaZ
11-04-2008, 23:06
Cecha osobnicza, jeden osobnik wszystko będzie jadł, drugi nie.

Krzyżaku
11-04-2008, 23:30
Zdarzają się "trafne" kokony , z których początkowo Avi są padliwe, jednak to niewielki odsetek.

Zwalanie na genetykę.... Biorąc pod uwagę w jakim biotopie żyją młode avi to w terra powinno być wilgotno, a zarazem wentylacja musi być baaaardzo dobra ;)
No i w terra musi być czysto - zresztą jak u każdego pająka.

Jako podłoże stosuj w.kokosowe prawie nie pleśnieje - w przeciwieństwie do torfu.