Pokaż pełną wersję : [Rozmnażanie] Hysterocrates spp.
PandaFaka
13-03-2007, 19:05
Zakupiłem kiedyś pająka, podpisanego jako "Hysterocrates hercules", jednak jak wszyscy wiemy... może to być gigas, crassipes, lub ich krzyżówka. "Egzemplarz" ten okazał się być samcem.
Teraz mam 2 problemy:
1. Pająk stracił jedno tylne odnóże jakiś czas temu, mimo wszystko ma się dobrze, jest w miare żywotny i dobrze się czuje. Widać już u niego bulbusy, więc nie spodziewam się kolejnej wylinki. Przejde jednak do sedna: Czy brak jednego tylniego odnóża będzie mu w jakiś sposób przeszkadzał w kopulacji?
2. Pająk ten to Hysterocrates sp."hercules". Tutaj więc nasuwa się pytanie, z czym go sparzyć? Z gigasem? Z crassipesem? Czy także z pająkiem kupionym jako "hercules" ?
Bardzo prosze o rady, bo nie wiem co zrobić. Z góry dziękuje ;)
Może jakbyś dał fotki pająka to można by było określić z czym go sparować. MOże ktoś ma właśnie gigasa który jest identyczny albo gigasa który różni się czymś od Twojego.
PandaFaka
13-03-2007, 19:31
Mam tylko takie zdjęcia, niestety baRRRdzo marne :\
http://i18.tinypic.com/2nscd4i.jpg
http://i15.tinypic.com/3y6twdl.jpg
http://i13.tinypic.com/2wdok78.jpg
http://i15.tinypic.com/30xd6rc.jpg
PS: co w sprawie odnóża?
pająk ma haki na przednich odnóżach więc nie ma problemu. Bez jednego odnóża też będzie w stanie przegiąć samicę więc miom zdaniem nie będzie żadnych problemów.
EDIT a jak niedajboże samica będzie miała inne zamiary wobec samca niż kopulacja to i tak go zje z odnóżem czy bez (czego nie życzę)
PandaFaka
13-03-2007, 19:56
Mam nadzieje, że nie zostanie pożarty.
Pozostało teraz pytanie, z czym sparzyć?
ile tam amsz torfu cm? bo wygląda na to że mało jak na podziemniaka.
Twój pająk to może być hybryda i takie też wyjda jak dopuscisz go do czegos. Ktoś kiedyś pisał z pająka sie po foto nie rozpozna na 100%
Twój pająk to może być hybryda i takie też wyjda jak dopuscisz go do czegos. Ktoś kiedyś pisał z pająka sie po foto nie rozpozna na 100%
Tak to prawda ale lepsze 90% niż 50% :)
Ja nie jestem w stanie rozpoznać.
PandaFaka
13-03-2007, 20:12
10-12 cm, a drugiej części terra jest 5-8.
On się niestety nie zakopywał odkąd go mam, nawet jak miał niewiadomo ile torfu to kopał tylko małe rowki... nawet jak JA SAM mu wykopałem głębszy rów, to on nie kopał dalej dziwny pająk.
Ale wracam do sedna. Pisane było wyżej, że to prawdopodobnie krzyżówka, więc obojętne, czy sparze go z samicą gigasa, crassipesa, czy inna krzyżówką?
nie napsiałem nigdzie ze to prawdopodobnie hybryda tylko napisałem że to może być hybryda :]
ile wylinek go masz?? pewnie nie dużo skoro nie kopał a juz jest dorosły .
mój jak dorósł i mu rozkopałem nore to już wiecej jej nie wykopał tylko pajęczyny sporo narobił.
PandaFaka
13-03-2007, 21:40
Zrzucił prawdopodobnie tlyko jedną wylinke, której nie widziałem. Domyślam się, że została zniszczona. Mam go około roku ;)
Więc powie mi ktoś z czym najlepiej sparzyć tego pajaka?
Teoretycznie skoro jest to krzyżówka to bez różnicy z którym (gigasaem czy crassipesem) sparzysz.. teoretycznie.
Nie rozumiem czemu bardziej doświadczeni użytkownicy forum nie chcą zabrać głosu. Może któryś z nich dałby Ci jakieś wskazówki jak rozpoznać jednego od drugiego albo rozpoznać hybrydę jakiś klucz albo coś w tym stylu....
PandaFaka
13-03-2007, 22:22
Ja również nie wiem. zobaczymy, może ktoś coś jeszcze doradzi, a jak nie, to pokieruje sią Twoją rada i po prostu sparze z tym, co mi wpadnie w ręce. Czy to będzie crassipes, czy gigas ;)
wstaw temat do działu opinie o sprzedawcach :) jakiś mod będzie musiał go przenieść a żeby upewnić się czy musi będzie musiał przeczytać :) to daje szanse na jakąś opinię :D
PandaFaka
13-03-2007, 22:38
Hahah :p Nie będe tak cudował... poczekam z nadzieja, że ktoś tutaj zajrzy. Chociaż z drugiej strony z taką jakością fotek dużo nie pomogą, jedyne co mogą zrobić, to tak jak powiedziałeś... podpowiedzieć, jak rozpoznać. Licze na pomoc ;)
Michał Michlewicz
13-03-2007, 23:27
pająk ma haki na przednich odnóżach
Hysterocrates spp. nie mają haków.
PandaFaka
13-03-2007, 23:35
Hmm... jednak dobrze myslałem, że nie, bo coś ich widać nie było :]
W takim razie, czy brak jednego tylniego odnóża nie przeszkodzi w kopulacji?
Wyżej było pisane, że pająk poradzi sobie dzieki hakom, ale skoro ich nie ma, to bez odnóża chyba może być ciężko. Myle się?
pająk ma haki na przednich odnóżach
mój błąd. forgiwmi
EDIT: moim zdaniem to że nie ma haków niewiele zmienia.... zamiast 4 odnóży przegnie samicę trzema :)
Michallewczuk
13-03-2007, 23:37
W takim razie, czy brak jednego tylniego odnóża nie przeszkodzi w kopulacji?
Wyżej było pisane, że pająk poradzi sobie dzieki hakom, ale skoro ich nie ma, to bez odnóża chyba może być ciężko. Myle się?
Mylisz się. Dla pająka to nie robi żadnego problemu.
PandaFaka
13-03-2007, 23:49
Mylisz się. Dla pająka to nie robi żadnego problemu.
W takim razie w porządku, dzięki ;)
włóz do lodówki na godzinke , połóz na kartonik , przypnij szpilkami , ususz i wsadź w gablotke zeby nie kusił :]
włuz do lodówki na godzinke , połuz na kartonik , przypnij szpilkami , ususz i wsa dź w gablotke zeby nie kusił :]
nie rozumiem tego żartu. ktos mi może wytłumaczy?? będe wdzięczny
EDIT: dzięki Michale.
Michallewczuk
13-03-2007, 23:55
włuz do lodówki na godzinke , połuz na kartonik , przypnij szpilkami , ususz i wsa dź w gablotke zeby nie kusił :]
nie rozumiem tego żartu. ktos mi może wytłumaczy?? będe wdzięczny
To nie żart. Dosyć kundli wśród pająków. Nie wiadomo co to jest i po co tworzyć kolejne pokolenie mieszańców robiąc jeszcze większy bajzel w Hysterocrates spp
PandaFaka
14-03-2007, 00:08
To nie żart. Dosyć kundli wśród pająków. Nie wiadomo co to jest i po co tworzyć kolejne pokolenie mieszańców robiąc jeszcze większy bajzel w Hysterocrates spp
Dokładnie, dlatego chciałem się dowiedzieć z czym parzyć tego pająka, o ile w ogóle jest sens. skoro nie wiadomo co to jest, a sparze z powiedzmy... czystym gigasem, to małe się rozejdą. Kolejne krzyżówki będą...
Mnie także denerwuje fakt, że nei wiem tak naprawde co siedzi w moim terra :\
Z drugiej strony jednak, szkodaby mi było go wsadzać do lodówki... Naprawde skzoda, mimo iż wiem, że napełniony samiec długo nie pociągnie.
Ale jeśli miałbym tak zrobić, lub gdy on padnie, to czy samo suszenie wystarczy? Nie trzeba "wybebeszać" odwłoka, lub moczyć pająka w czymś?
Pytam, bo podobno z preparowaniem samców jest inaczej.
Michallewczuk
14-03-2007, 00:10
Wystarczy zasuszyć.
PandaFaka
14-03-2007, 00:18
I nie grozi mu żadne "popsucie się" ? Ot tak, położyć na oknie powiedzmy i niech się suszy?
I druga sprawa, czy jest sens czekać aż on padnie, czy faktycznie lepiej wybrac dla niego lodówke? Ile czasu mu mniej więcej zostało, skoro napełnił się powiedzmy 2 tygodnie temu, może dalej?
Wez go wsadz do lodowki jak juz bedzie z nim gorzej poki jest zywotny to nie ma sensu;] a potem tylko na slonce i nic sie z nim nie stanie.
Co do dopuszczania to wszystko co kupisz bedzie Hysterocratesem sp. bo w tym rodzaju panuje olbrzymi balagan.Moim zdaniem mozna sobie rozmnazac te pajaki ale nalezy je podpisac H.sp. ale to juz osobny temat;] ale Ty podpiszesz a 10 innych nie.Wiec moze faktycznie nie warto ich rozprzestrzeniac, ale to juz decyzja inywidualna.
vBulletin - Arachnea.org