Pokaż pełną wersję : Grammostola nie dojada do końca upolowanego pokarmu
Moja Grammostola actaeon (L8) samica łapie karaczany niby je zjada, a potem okazuje się rano że zwłoki owadów są niedojedzone. Odwłok pająka nie jest za duży więc sobie myślę, czy coś jest nie tak z nią ? Zachowuje się tak od dłuższego czasu ( 2 msc) i jeszcze nie zdarzyło się by zjadła w całości. W sumie jest zdrowa i nie ma innych objawów. Czy też się z czymś takim spotkaliście że pająk nie dojada upolowanego pokarmu ? Czy może te owady są za mało wodniste ? Karmię ją karaczanami szarymi i brazylijskimi.
taliban27
12-04-2008, 09:43
Moja G.rosea też tak robi, nie za każdym razem, ale się jej zdarza.
Nie ma się czym martwić, Grammostole to straszne niejadki:).
Nie ma się czym martwić poprostu je tyle ile jej się podoba
xCzopekx
12-04-2008, 10:23
Karm ją mącznikami, powinna wszystko zjeść :)
Witam!
Wydaje mi się jednak, że ptasznik nie zjada całego karaczana, ze względu na to, iż posiadają one pancerzyk hitynowy, który nie jest trawiony przez Twojego pupilka (jak i reszte ptaszników). Spróbuj wrzucic świerszcza powinna zjeśc całego, a jeżeli zostanie z niego ta ''górna częsc'' to tak jak w przypadku karaczana, jest to pancerzyk hitynowy. Ja się z tym często spotykam, mam dośc liczną hodowle ptaszników. Uważam, że jest to właśnie ten pancerzyk, który zostaje niestrawiony z karaczana/świerszcza.
Pozdrawiam!
Pająki prawie zawsze zostawiają "kulkę" niestrawionego pokarmu. To normalne.:)
taliban27
12-04-2008, 14:36
Ale koledze chyba nie chodzi o kulkę (jakieś resztki zawsze są), tylko o większą ilość pokarmu.
Może tyle ile je do jej starcza. Tak jak wyżej Grammostole są strasznymi niejadkami.
Zjada tyle, na ile ma ochotę. To, że nie zje do końca to nie problem. Pomyśl, że niektóre pająki nie jedzą przez kilka miesięcy. pzdr
Betonowe_Buciki
13-04-2008, 02:34
Mój H.gigas robi tak samo ale ja sie tym nie przejmuje.Zjada tyle ile mu potrzeba
vBulletin - Arachnea.org