Pokaż pełną wersję : Roztocza, pleśń, itp coś białego na podłożu
Mam do Was pytanie, ostatnio chyba pojawi mi się pleśń w podłożu u geniculaty, co mam z tym zrobić? wymienić podłoże czy zmniejszyć wilgotność?
Jesli plesn wystepuje na malej powierzchni to mozesz tylko wymienic ten kawalek,ale jesli jest to spora czesc podloza wymien calosc.
Wymienić podłoże i dokładniej czyścić terrarium, polepszyć wentylację.
Veldrinn
12-04-2008, 16:27
Do tego wygotuj jeszcze terrarium i pająka w solance i wypraż w piekarniku :P * Najpierw ustal czy to na pewno pleśń, a nie osad, pajęczyna, odchody itp. Jeśli to pleśń możliwe, że np zapleśniały resztki pokarmu. Zbierz pleśń wraz z częścią podłoża w pobliżu. Sprawdź czy jest dobra wilgotność oraz wentylacja. Po paru dniach sprawdź czy pleśń nie powróciła. Często to wystarczy, aby pozbyć się pleśni
* - żart (czyt. Nie należy brać tego poważnie) ;)
gregorian76
13-04-2008, 11:04
Do tego wygotuj jeszcze terrarium i pająka w solance i wypraż w piekarniku :P
Nie doradzaj w ten sposób jeszcze to ktoś na serio weźmie :)
Dawid2006
13-04-2008, 11:34
albo może to z wody osadza się kamień ?
Było by nam łatwiej zidentyfikować ( to coś ) gdybyś dał jakąś fotke , nie zawsze gdy coś białego pojawi się na podłożu uznaje się za pleśń . Może to być np. osad z wody ( jeżeli nawadniasz torf wodą z kranu ) , odchody pajączka lub w ostateczności faktycznie pleśń wtedy pozostaje ci nic innego jak wyciągnąć pajączka i umyć dokładnie pojemnik i wymienić podłoże .
jeżeli masz usunąć pleśń to weź wywal spory kawałek dookoła niej, gdyż grzyb penetruje podłoże dosyć głęboko i szeroko.
Pilnuj wilgotności, a nawet jeśli masz sporą to dobra wentylacja powinna pomóc. No i oczywiście sprzątaj w terra i pamiętaj, że mała "chmurka" pleśni pająka Ci nie zabije :)
vBulletin - Arachnea.org