PDA

Pokaż pełną wersję : [Skorpion] Art. dla początkujących i nie tylko

Popos
12-04-2008, 18:50
Dziś przeglądając dział Skorpiony na forum arachnea, doszedłem do wniosku że ludzie którzy zaczynają przygodę ze skorpionami mają zazwyczaj znikomą wiedzę. Oczywiście zawsze znajdzie się ktoś kto pomoże laikowi lub odeśle go do partnerskiego serwisu Scorpionidae.pl.
I tu jest problem, ponieważ znikomy procent ludzi odsyłanych do wyżej wymienionego serwisu, rejestruje się tam. Dlaczego? Nie mam bladego pojęcia ale to wszystko skłoniło mnie do napisania tego artykułu, w którym zawarte są podstawowe informacje i porady związane ze światem skorpionów.

W moim przypadku najpierw miałem ptaszniki, a dopiero potem przyszło zainteresowanie skorpionami i tu już jest pierwszy błąd, który popełniają ludzie. Bardzo często spotykam się z postami typu:
"hoduję szybkie i jadowite ptaszniki, mogę sobie kupic A.australis?"

Otóż k...a nie! Nie można porównywac hodowli ptaszników do hodowli skorpionów bo to wygląda całkiem inaczej. Co prawda to że ktoś hoduje ptaszniki pomaga bo jesteśmy wtedy że tak powiem obeznani trochę z tematem, ale porównywanie szybkości, agresywności, czy siły jadu jest totalnie bez sensu.

Następnym problemem ,który zaobserwowałem to problem przy doborze pierwszego skorpiona.Bardzo często ludziom marzy się po szeregu tropikalnych ptaszników jakiś pustynny skorpion,niestety większośc pustynnych skorpów to niezłe jadusy, dlatego wtedy poleca się Scorpio maurus zwłaszcza odmianę palmatus, nie jest to skorp typowo pustynny ale mozna mu urzadzic ładne stepowe terrarium.Osobiście zacząłem od P.imperator, ale początkującym mogę polecic następujące gatunki:
Pandinus spp.
Heterometrus spp.
Euscorpius spp.
Hadogenes spp.
Scorpio maurus
Iomachus politus
Opisthacanthus validus
Liocheles australasiae

Lub już takie troszkę "żwawsze":
Caraboctonus keyserlingi
Bothriurus coriaceus
Hadrurus arizonesis

Zaczynamy hodowlę, dobieramy odpowiednie terrarium bądź pojemnik, i nagle pojawia się pytanie:"czym mam karmic mojego skorpiona?". Skorpiony żywią się bezkręgowcami, nie podaje im się myszy czy innych kręgowców tak jak ptasznikom, bo wszystkie wartości odżywcze skorpiony pobierają z upolowanych bezkręgowców. Niektóre skorpiony są bardzo ale to bardzo małe za młodu(np. Euscorpius spp.) , takie maleństwa karmimy muszkami owocowymi, wylęgiem świerszcza itp, większym skorpionom dobieramy pokarm tak żeby nie był za duży, mogą to byc pinki, świerszcze,drewnojady itp. Młode karmimy dosyc często co 2-3 dni, podrośnięte i dorosłe rzadziej.

Następne ważne zagadnienie to pytanie typu "mój skorpion nie je a puchnie!".
Skorpion przed wylinką nie przyjmuje pokarmu i tyje by w koncu zrzucic starą chitynę. Skorpiony przechodzą przeciętnie 7 wylinek ale zdarza się że będzie to 6 lub 8 wylinek, z racji że skorpion przechodzi niewielką liczbę wylinek okres między nimi jest dosyc długi ale i przyrost po wylince jest imponujący. Oczywiście są skorpiony które dojrzewają szybko ale są to gatunki silnie jadowite. Skorpiony linieją w pozycji stojącej czyli tak jak stoji to tak zrzuci skórkę, wyjątkiem są tzw bark scorpions, które potrzebują pionowej powierzchni do wylinki. Ale z racji tego że bark scorpions to mocno jadowite skorpiony początkujący hodowca nie będzie musiał się o to martwic.

Z racji tego że skorpiony stają się popularne,coraz więcej ich pojawia sie w ofertach sprzedawców, na giełdach itd. przedstawię teraz kilka skorpionów których początkujący hodowca powinien unika jak ognia:
Androctonus australis
Androctonus bicolor
Androctonus crassicauda
Hottentotta hottentotta
Hottentotta polysticus
Tityus stigmurus
Tityus serrulatus
Buthus occitanus tunetanus
Leiurus quinquestriatus
Parabuthus leiosoma
Mesobuthus gibbosus

Wyżej wymienione gatunki nie są u nas trudno dostępne więc przestrzegam laików żeby ich nie kupowali jak i wielu innych których tu nie wymieniłem, a jeśli już musicie sobie takiego kupic to dluga penseta i wiele rozwagi!
Razi a mnie nawet boli to że dużo jest odławianych jadusów które sprzedaje się po 40-50 zł...

Mam nadzieję że komuś się to przyda, za błędy przepraszam. Krytyka mile widziana.

Dziękuję za przeczytanie i zapraszam do serwisu Scorpionidae.pl

Popos

BoBaZ
12-04-2008, 19:12
Dobry art. PRZYDATNY.

Warto podkleić.

berni
13-04-2008, 13:28
No no napewno przydatne, fajnie sie czyta...:D
PzdR

*ToMeK*brd
13-04-2008, 14:26
Duży + ! Przydatny, potrzebny i ładnie napisany.

strakofernon
13-04-2008, 14:44
Bardzo fajny poradnik i "miły" w czytaniu warto podkleić, na pewno przydatne dla wielu osób.

Popos
13-04-2008, 20:10
heh dzieki wielkie:) nie sadzilem ze ten artukul zostanie tak pozytywnie przyjety :D a to ze zostal podklejony to wogole hm.. wielkie wyroznienie dla mnie :)

Sad_Mad
13-04-2008, 21:03
Skromnie, wg. mnie szybciej (i lepiej?) by wyszlo podajac link do FAQ na scorpionidae.pl.

Moim skromnym zdaniem jeszcze nie nadaje sie do podklejenia, ale coz. ;)

ble
14-04-2008, 16:16
Dobry art, ale IMO lista skorpów, których niepolecasz, powinna wyglądać nieco inaczej. Zamiast umieszczania poszczególnych gatunków umieściłbym całe rodzaje:
Androctonus spp. (u Ciebie brakowało mi przede wszystkim A.Mauritanicus, inne Androctonusy również mają jad mogący zagrazić życiu człowieka).
Hottentotta spp. (jak wyżej)
Mesobuthus spp. (np. M. martensii ma jad silniejszy od gibbosusa, głowy nie daję ale M. tamulus chyba też).
Tityus spp. (może nie wszystkie Tityusy mają tak ekstremalnie silny jad ale lepiej dmuchać na zimne)
Leiurus spp. (mimo że w handlu jest tylko jeden, to w naturze są jeszcze inne, które kiedyś mogą się pojawić w ofertach)
Parabuthus spp. (piszesz o leiosomie a pomijasz np. transvaalicusa, znacznie niebezpieczniejszego z uwagi na strzelanie jadem na znacznie odległości, bardzo silnym jadem..)
Buthus spp. (tu może i tylko B.occitanus jest jakiś wyróżniający się, ale itak umieściłbym cały rodzaj)
no i zapomniałeś o Centruroidesach, które również odpowiadają za trochę zgonów :).

Popos
14-04-2008, 16:33
poniekad masz racje, umiescilem jednak te ktroe sa najczesciej dostepne w handlu i do ktorych bez wiekszego problemu obecnie moze miec dostep kazdy

ble
14-04-2008, 16:56
Ale zauważ ze np. różne Centruroidesy są ostatnio stale dostępne, Tityusy tak samo, i o dziwo rzadziej spotyka się ostatnio T. stigmurus czy serrulatus niż asthenes czy falconensis.
Dużo częściej też widzę A.mauritanicus niż A.crassicauda, podobnie A.amoreuxi. Tak samo z Parabuthusami. Ostatnio sez i wh6fxe mieli w ofercie P.transvaalicus, a leiosomy już dawno nie widziałem. Hottentotty? Teraz bez trudu można dostać naprawdę wiele gatunków.