PDA

Pokaż pełną wersję : Phormictopus [Phormictopus platus] dziwne zachowanie

Hubertuse
12-04-2008, 22:02
Otoz juz wczoraj zaobserwowalem dziwne zachowanie jednego z moich platus_ow (L5/6) gdy otwieram szafe i przeprowadzam "rutynowa kontrole" to gdy dochodze do tego pajaczka on "wisi" na gornej czesci swojego pomieszczenia (jest to okragle niskie pudelko po swierszczach z 2-5mm otworami na powietrze w gornej czesci ) wyglada to tak jakby lezal na plecach jednak w powietrzu a przytrzymuje sie odnozami wychylajac je za otwory wentylacyjne, zwykle jest to miejsce przy bocznej czesci. Pajak nie przygotowuje sie do wylinki, jest ruchliwy nawet " i w powietrzu". Gdy lekko otworze pudelko on wraca spowrotem na nogi. Zdjec nie niestety narazie nie moge umiescic. Czym to moze byc spowodowane?

taliban27
12-04-2008, 22:07
Może pojemnik jest za mały, pająk się w nim czuje niekomfortowo i chce się z niego wydostać, w celu poszukiwania kryjówki?!
Jest też opcja, że po prostu się tam dobrze czuje:).

M4S73R
12-04-2008, 22:46
Pająk po prostu ma taki kaprys lub próbuje się wydostać ... u siebie też zaobserwowałem takie sytuacje jak np. u Lasiodory:

http://www.bankfotek.pl/image/59930.jpeg

:p

BakuBak
12-04-2008, 22:59
twój pająk to nie platus

\\Skąd ta pewność?? - Adsy

taliban27
12-04-2008, 23:05
twój pająk to nie platus
Po czym tak wnioskujesz? Autor nie dał zdjęcia pająka.

PS: Chyba, że chodzi Ci o zdjęcie M4S73Ra (jak napisał to Lasiodora).

Hubertuse
12-04-2008, 23:45
to jest w 100% platus. wczesniej nic takiego nie zaobserwowalem, a i pozostale pajaki zachowuja sie normalnie. przed chwila ponownie zajrzalem i zauwazylem ze przednie odnoze wystaje za otwor ( pewnie to przez to ze sa one stosunkowo szerokie - oczywiscie uciec nie moze ) pozostale pajaki takich otworow nie maja wiec pewnie to jest to. dzieki za odpowiedzi

Krzyżaku
14-04-2008, 18:50
Baku jak zawsze ma racje. To co w Europie sprzedaje sie jako platus to w rzeczywistości P.auratus. Przynajmniej z tego co wiem.

norbert
15-04-2008, 13:35
Tylko że BakuBak napisał to jako stwierdzenie a nie hipotezę, zresztą już nie pierwszy raz. I taki mały kamyczek do ogródka: Phormictopus platus 0, 2, 0 takie liczby widnieją u Baku na TCP w opisie posiadanych gatunków, czemu Hubertuse nie może mieć platusa? Chyba że należy traktować ten spis z przymrużeniem oka wiele by na to mogło wskazywać:) Proszę nie traktować tego postu jako ataku na kogokolwiek nie taki był zamiar wręcz odwrotnie :)

Krzyżaku
15-04-2008, 17:59
No niech będzie baku powinien "przypuścić" ale i tak zapewne jeśli Hubertuse kupował w polsce ma auratusa.

A tak propo tematu... to pająk prawdopodobnie chce pozwiedzać twój dom. No albo masz wilgotnosć spppooooro za dużą :)

Hubertuse
15-04-2008, 18:03
watpie zeby, exoticworld (bo od niego kupilem P.p.) sprzedawal jakies "buble"

Twardy
15-04-2008, 21:05
nie buble, tylko pod inną nazwą...
też obstawiam że masz auratusa :)
poza tym Baku jak coś pisze to zawsze to 100% prawdy, a to chyba najbardziej doświadczony i wiarygodny człowiek na forum...

a zachowanie to może być spowodowane albo zbyt małą przestrzenią życiową, albo po prostu pająk tak chce i już z powodów nam bliżej nieokreślonych

Palon
16-04-2008, 22:03
A może z podłożem cos nie tak ?

AMSTERDAM
17-04-2008, 23:32
A może tak?http://www.arachnea.org/index.php?option=com_content&task=view&id=338:o

BakuBak
19-04-2008, 22:59
informacja w tym artukule jest też błędna . platus jest ciągle obowiązujacym gatunkiem tyle ze nigdy ( najprawdopodobniej ) nie został przywieziony do europy ,,,

Adsy , jak chcesz sie o coś zapytać to napisz posta a nie edytuj moje dobrze ?

ort-Muncial

Hubertuse
20-04-2008, 13:02
acha no to trudno :P dzieki za odpowiedzi :)

BakuBak
20-04-2008, 16:18
Tylko że BakuBak napisał to jako stwierdzenie a nie hipotezę, zresztą już nie pierwszy raz. I taki mały kamyczek do ogródka: Phormictopus platus 0, 2, 0 takie liczby widnieją u Baku na TCP w opisie posiadanych gatunków, czemu Hubertuse nie może mieć platusa? Chyba że należy traktować ten spis z przymrużeniem oka wiele by na to mogło wskazywać:) Proszę nie traktować tego postu jako ataku na kogokolwiek nie taki był zamiar wręcz odwrotnie :)

mój profil pamieta jeszcze epoke kamienia łupanego ,, nie aktualizuje go .... i nierozumie na co dowodem jest czyjś profil ?

profile to zabawka dla forumowiczów a wiedza jest wiedza i faktow nie mozna podwazać profilami

norbert
21-04-2008, 13:55
Tym profilem Ty sam podważasz te fakty. Pozdro

BakuBak
22-04-2008, 13:50
LOL

jak byś był troche dłuzej w tym hobby to moze bys wiedzial zkąd sie wzieły takie nazwy w moim profilu , ale skoro nie wiesz to i ja nic ci udowadniać nie zamierzam

norbert
23-04-2008, 11:31
Ależ oświeć nas: "ciemnych, prostych zjadaczy chleba". Bo teksty typu: "czego byś nie miał to nie będzie platus" jakoś do mnie nie przemawiają.

BakuBak
23-04-2008, 11:53
odpisałem ci na pw i tam zawarłem info o tym czemu platus to nie platus a jeśli chodzi ci o moje opisy to pochodza one z czasów pierwszego projektu ustawy o zakazie trzymania gat niebezpiecznych gdzie lista gat byla dośc załosna ... z paroma osobami organizowalismy wtedy petycje w tejsprawie a mój profil był ( i wsumie ciągle jest ) oznaką cichego bojkotu tej ustawy jako debilnego prawa niemającego racji bytu ....

norbert
23-04-2008, 14:19
Dziękuję za poświęcony czas i wyczerpującą odpowiedz.
P.S.
Bardzo ucieszyła mnie twoja postawa.
Pozdrawiam norbert