Pokaż pełną wersję : Citharischius [co powiecie na temat jego zachowania] itp??
kimak164
12-04-2008, 23:06
Witam jestem posiadaczem Citharischius crawshayi L7 i widziałem opisy pająka i piszą o nim same rzeczy "agresywność". A chciałbym wiedzieć np. coś na teamt wylinek jak często je przechodzi??
taliban27
12-04-2008, 23:08
Pająk ten rośnie wolno.
Co do wylinek, to cecha osobnicza, więc jeden będzie liniał szybciej, drugi wolniej (dokładnie Ci nikt nie powie).
Również zależy od czynników, które panują np. temperatura itd.
wiadomo im wyższa temperatura tym pają rośnie szybciej a jak wiadomo Citharischius crawshayi pochodzi z afryki więc temperatura w terra powinna wynosić 27*-28*
venomous
13-04-2008, 00:17
A więc tak, rośnie stosunkowo wolno chociaż przy obfitym karmieniu i dobrych warunkach wylinki początkowe nie odbiegają (zwykle) wiele od pozostałych.
Zdarzają się dość częste głodówki i przygotowania do wylinek mogą trwać dość długo.
Jeżeli chodzi o agresywność - cecha osobnicza, jednak oczywiście nie należy go lekceważyć gdyż jak wiadomo jad jest dość silny , a rozmiary dorosłego ptasznika imponujące.
Co do szybkości - również jest to oczywiście cecha osobnicza chociaż z moich obserwacji wynika, że nie jest to bardzo szybki pająk.
Porównał bym go do Hysterocrates spp., dość szybki, agresywny, silnie jadowity.
Co do wylinek, zależy od warunków.
Mój wyliniał z L7 na L8 po 6 miesiącach, natomiast z L8 na L9 po 10 miesiącach. No ale wszystko zależy od osobnika... Ogólnie fajny pająk, bardziej aktywny (w sensie częściej go widać na powierzchni) niż H.gigas.
johnson19
13-04-2008, 17:27
Szybki, agresywny, dosyć szybki, bardzo aktywny, robi fajne tunele. Niestety baaardzo wolno rośnie.
vBulletin - Arachnea.org