PDA

Pokaż pełną wersję : Lasiodora Pajęczynowanie

niedzwiedz86
13-04-2008, 00:23
Witam!
Zaobserwowałem dziś trochę dziwne zachowanie u mojej parahybany (L14). Otóż rano miała ładnie opajęczynowaną ścianę z terra. W południe cały oprząd leżał zwinięty w kłąb na środku terra i wymieszany z włóknem kokosowym (taka brzydka szmata się zrobiła:)). A wieczorem cały ten kołtun został wrzucony do poidełka. Pytanie jest takie: czy one w ten sposób chce mi zamanifestować jakąś swoją potrzebę czy tylko jest bardzo kreatywna:)?

Pytanie bonus: Nie przyjmuje pokarmu od jakichś dwóch miesięcy, karmię świerszczami. Po ilu miesiącach powinienem się zacząć niepokoić:p?

EDIT:

vagans (L15) też mi tak kiedyś zrobił (tylko bez tego poidełka, bo nie miał)

taliban27
13-04-2008, 00:27
Raczej nie powinno Cię to niepokoić, taki kaprys miała i nic na to nie poradzisz.
Pytanie bonus: Nie przyjmuje pokarmu od jakichś dwóch miesięcy, karmię świerszczami. Po ilu miesiącach powinienem się zacząć niepokoić?
Przy takiej wielkości może nie jeść długo. Dokładnie Ci nikt nie powie, ale zdarza się że pająki nawet rok nie jedzą i żyją.

M4S73R
13-04-2008, 00:32
Po prostu ma taki kaprys - moja Lasio. (9.5 DC) też tak robi.

A to że nie przyjmuje pokarmu 2 miesiące to nic strasznego i nie powinieneś się obawiać. Moja Lasio. nie jadła jakieś 7 miesięcy.

axon666
13-04-2008, 21:06
Ja takie zwijanie widziałem u swojego kędziora. Co prawda nie widziałem żeby pajęczynowała ale moment zwijania tak. Myśle, że może sobie w ten sposób pająki sprzątają terra ale to są tylko moje domysły.

Araziel
13-04-2008, 22:41
Samiec czy samica ?
A może się napełniał ? Skoro zapajenczynował ściane ?

niedzwiedz86
13-04-2008, 23:21
Seksowana przez fachowca nie była ale wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że to samica (przy L14 brak haków i bulbusów, z podwozia też raczej samica). Teraz właśnie zaczęła pleść pajęczynę na tym kołtunie. Dodam, że nie jest to jakiś szczególnie gęsty i obfity oprząd. Nie, żeby mnie to jakoś szczególnie zaniepokoiło, zwykła ludzka ciekawość:)

corey_taylor
13-04-2008, 23:26
Pająki często robią dziwne i niezrozumiałe dla nas rzeczy. Moja smithi jak jej naleję świeżej wody do miski, to od razu napcha tam torfu i innych śmieci. Raczej wątpię, abyś poznał odpowiedź na to pytanie.;)

zadro
14-04-2008, 00:37
moja Lasiodorka też tak robi. Zwinie pajęczynę i do wody wrzuci. A co do pokarmu to właśnie nie je jakiś 8 miesiąć. Więc wszystko jest normalne u twojego pajączka.

niedzwiedz86
14-04-2008, 23:26
No spoko, dziękuję Wam za wszystkie sugestie:) poidełka już nie ma, zakopała je, dalej pajęczynuje jak głupia:) już jej nawet nie będę próbował odgruzowywać tego poidełka, niech robi co chce... w końcu to jej:)
Można zamknąć.