PDA

Pokaż pełną wersję : Lasiodora Nie chce jeść.

kamil.wariat
13-04-2008, 02:53
Mam Lasiodorę parahybanę od dwóch miesięcy i nie chce jeść. W sumie to wiem, że pająki robią głodówki ale wydaje mi sie, ze dwa miesiące to lekka przesada. Tym bardziej, że świerszczyki biagają po terrarium... Próbowałem dać jej jakieś inne robaczki ale ich też nie chciał jeść. Dodam, że jest po 9 wylince. I tutaj pojawiają się pytania: co się z nim dzieje i co mam zrobić? A tak przy okazji, troszkę mu odwłok wyłysiał...:confused:

megablaster
13-04-2008, 03:04
To nic niepokojącego. Skoro się sam wyczesuje, to pewnie zbliża mu się wylinka ;-) Jak juz mu dawałeś kilka różnych rodzajów pokarmu i nic nie chce jeść to na razie go zostaw. Zadbaj tylko o właściwą wilgoć w terrarium i powyciągaj świerszcze.
Niedługo przed wylinką ta "łysinka" mu pociemnieje :)

kamil.wariat
13-04-2008, 03:07
Dzięki za odpowiedź. Troszkę mnie pocieszyłeś.

Jedzenie powyciągałem i teraz sobie biega po terrarium. Temp. ok 22 stopnie w nocy, wilgotność odpowiednia. Czyli czekać i nic nie robić? W sumie 2 miesiące bez jedzenia to sporo i się troszkę martwię...

megablaster
13-04-2008, 03:17
To naprawde nie jest długi okres czasu, szczególnie u pająka po 9 wylince.
O ile ta parahybana nie jest strasznie chuda to jedyne co pozostaje zrobić to czekać. No i jeżeli zależy ci, żeby szybciej tą wylinkę zrzuciła to możesz odrobinę zwiększyć temp. do ok. 25°C.

M4S73R
13-04-2008, 03:18
Możliwe że jest przed wylinką. Nic innego Ci nie pozostało - tylko czekać. Nawet gdy pająk robi sobie kilku miesięczną głodówkę i nic nie je, to nie ma się czym martwić - on wie że nie jest głodny i nie potrzebuje pokarmu.

Mars
13-04-2008, 03:52
Jak możesz to wrzuć tu fotke pajączka, zobaczymy może coś prędzej poradzimy bo będziemy mogli ocenić czy pajączek zbliża się do wylinki, lub czy jest napchany.

kamil.wariat
13-04-2008, 12:13
Zrzuce je z telefonu i postaram sie wrzucić...

info-0
13-04-2008, 12:57
Wszystko już zostało powiedziane, a ja przytoczę ciekawostkę: 2 miesiące to krótki urlop ;). Niektóre pająki robią głodówki 8 miesięczne, a G. rosea raz zrobiła sobie... 2 letnią :). To był dopiero szok.

Twardy
13-04-2008, 13:45
spoko spoko, mam tylko jedna uwagę :)
napisałeś, że świerszczyki biegają sobie po terrarium. Wyjmij je, bo mogą uszkodzić pająka jak będzie liniał. Zasadniczo zostawia się karmówkę na 24 godziny i jak nie zostaje zjedzona to się ją wyjmuje i próbę podania powtarza się za jakieś 2-3 dni :)

kamil.wariat
15-04-2008, 00:20
Wyjełem je juz wcześniej. Teraz sobie biega po terrarium. Z fotkami chwilowo bedzie problem ale postaram się je ogarnać i zamieścić...

kamil.wariat
27-05-2008, 13:21
Troszke sie martwie bo nadal nie ma ochoty na jedzenie. Nie wiem co jest nie tak. Zarcie samo na niego wchodzi a on ucieka do norki (bo sobie wykopal). Może cos z nim jest nie tak? Poza tym zauwazylem, że jak wczesniej miał łysy odwłok koloru różowo beżowego to teraz mu się robi czarny. A tak przy okazji, od tego czasu co pisalem nie było wylinki. Powiedzcie mi co z tym pająkiem jest nie tak??

//Ortografia - Glaurung << pisałem w racy, więc miałem mało czasu, żeby to napisać.

Lorens
27-05-2008, 13:56
Pozatym zauwazylem, że jak wczesniej miał łysy odwłok koloru różowo beżowego to teraz mu się robi czarny.

Bankowa wylinka niedługo.
Pająki nie linieją regularnie co miesiąc tylko w odstępach takich jak im pasuje i kiedy mają odpowiadające im warunki. Nie masz się czym martwić, a że pająk jest już L9 to nic strasznego , że tak długo nie linieje. Mojego brata smithka na L6 (Tobie na L10) wyliniała po 6 miesiącach, więc naprawde nie ma powodu do obaw. :)

Dawid2006
27-05-2008, 14:07
moja Lasiodora L8 na L9 nie jadła 1 miesiąc i odwłok na początku tez był beżowy tak jak mówisz a póżniej zrobił sie cos takiego jak niebieski czy fioletowy i wyliniała
wiec twój teraz bedzie liniał na L10 to dłużej bedzie to trwało i nic nie nie dzieje niepokojącego :)

//Ortografia || Nazwy rodzajów piszemy z wielkiej litery. Np. Brachypelma smithi (Brachypelma - rodzaj [Litera wielka], smithi - gatunek [litera mała] - Glaurung

Kostia
27-05-2008, 14:29
na 100%wylinka...

Mustang
27-05-2008, 14:36
Oczywiście, że to wylinka, klasyczne objawy... jeśli nie wiesz takich podstawowych rzeczy to koniecznie zapisz się do Programu Mecenat (http://www.arachnea.org/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=50) tam uzyskasz profesjonalną pomoc i odpowiedzi na wszystkie swoje pytania :)

kamil.wariat
28-05-2008, 02:46
Domyśliłem się, że będzie lniał (przez tą zewnetrzną "skórę" widać mu tą nową pod spodem), jednak troszke mnie niepokoi to, że nie ma zamiaru jeść. Od mojego pierwszego postu, nie zjadł nic. A dostawał i świerszcze, i karaczany, i szarańcze. Nic, nawet nie tknął. Troche mnie ta głodówka martwi...

Remigius
28-05-2008, 04:52
jeżeli pajączek szykuje się do wylinki - zazwyczaj nie je. Są czasem wyjątki, ale Twój mi na takowy nie wygląda. Dopóki nie wylinieje i nie zaschnie - nie zje.

PS - Jeżeli jego odwłok się nie skurczył do niepokojących rozmiarów - nie masz się o co martwić. Pająk może i 6 miesięcy nie zjeść, ale dopóki ma normalny, niepomarszczony odwłok, to wszystko powinno być ok.

kamil.wariat
28-05-2008, 11:53
Już nie jje 5 miesięcy, ale odwłok jest ok. Nie jest pomarszczony. Więc poczekam do wylinki ;)

PS. Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Raphael
28-05-2008, 16:19
Pająk będzie liniał na 100%. Zamykam.