PDA

Pokaż pełną wersję : Identyfikacja trzmieli pasożyt

laath
13-04-2008, 14:36
Witam.
Dziś na złowionym trzmielu, który przejawiał objawy osłabienia/choroby wykryłem znaczną ilość takich stworzeń (zdjęcie obrazu mikroskopowego - oświetlenie naturalne z góry, powiększenie okularowe - 5x, powiększenie obiektywowe - 4x):
http://img257.imageshack.us/img257/897/trzmielowe3nb8.jpg

Moje pytanie: Czy to są roztocza? (mam problemy z policzniem odnóży - nie wiem czy te wyrostki przy głowie to odnóża, czy przekształcone odnóża głowowe <<różnego rodzaju głaszczki, anteny>>) Jeśli to roztocza, to proszę powiedzieć, czy miały one wpływ na stan zdrowia trzmiela?
Jeśli by ktoś podjął się wyzwania zidentyfikowania co do gatunku, byłbym niezmiernie szczęśliwy.

Pozdrawiam, Maciej.

(jeśli ktoś odpowie na moje pytanie, proszę oprócz odpowiedzi na tym forum, wysłać mi maila - bardzo proszę, gdyż nie wiem, czy będę często zaglądał na tym forum - zajmuję się bardziej owadami, niż pajęczakami)

Mars
13-04-2008, 14:46
Hmm mi to wygląda na małego kleszcza, ale mogę się mylić.

laath
13-04-2008, 15:01
kleszcze (Ixodida - synonim Metastigmata) nalerzą do roztoczy (podrząd Notostigmata). Jest jeden problem - kleszcze są (według mojej mądrej książeczki) pasożytami kręgowców, do których trzmiel (nawet jakby sę postarał) nie należy...

Mars
13-04-2008, 15:09
Hmmm a bierzesz pod uwagę, że kleszcze wykorzystują różne owady żeby się przemieszczać? :) Wcale nie znaczy że musi żerować akurat na trzmielu.

laath
13-04-2008, 15:19
Biorę, lecz gdyby trzmiel był tylko pekaesem, to nie byłby taki osłabiony...

Argiope
14-04-2008, 01:12
Kleszcze żywią się krwią, ale inne roztocza nie koniecznie. Jest wiele gatunków roztoczy będących organizmami symbiotycznymi - odżywiających się martwą materią organiczną, jak też drapieżnych lub pasożytniczych (np. kleszcze). Do tych należą także gatunki, które żywią się płynami ustrojowymi bezkręgowców (istnieje zakrojona specjalizacja), jest wielce prawdopodobne że te roztocza były pasożytami trzmiela, jednak nie znając gatunku nie mogę nic więcej na ten temat powiedzieć.
Ułatwiłbyś sobie zadanie, gdybyś dowiedział się "w jaki sposób przebywały na trzmielu" - pasożytnicze roztocza najchętniej umiejscawiają się w nieosłoniętych grubym pancerzem zgięciach kończyn (łączeń stawów), w okolicach aparatów gębowych, otworu odbytowego

laath
14-04-2008, 08:51
Zaiste, byłoby wtedy łatwiej. Jednak sam fakt odnalezienia tych stworzeń był narodzony przez przypadek. Stworzenia te wyszły z trzmiela, gdy go umieściłem w octanie etylu... Nie wiem skąd wyszły, nie przyglądałem mu się zbytnio przed umieszczeniem go w zatruwaczce.