PDA

Pokaż pełną wersję : Karaczany argentyńskie (blaptica dubia) - ciekawostka

strzala
15-04-2008, 00:34
Jo Jo Jo Witam itd itp
Zacznę od początku. Zakupiłem sobie dwa karaczany argentyńskie, jeden uskrzydlony (samiec), drugi nieuskrzydlony (samica). Czekam czekam czekam, czekam czekam no i wreszcie są młode. Tak więc skoro samiec spełnił swą powinność to go skarmiłem. Samica została bo nie była do niczego potrzebna i tak sobie żyła spokojnie z młodymi. Po jakimś czasie (pewnego dnia) patrzę a ta samica przeszła wylinkę i normalnie dostała pięknych dużych skrzydeł. Jakim prawem i w ogóle what tha ******* man??! Ktoś coś wie na ten temat? Bo co najmniej dziwne to..

\\Proszę nie używać wulgaryzmów na tym forum - Adsy

dasiu21
15-04-2008, 14:38
Samice karaczanów mogą zmieniać płeć na męską, ale nigdy odwrotnie. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale jest to możliwe.

jakub350
15-04-2008, 18:57
Masz jskieś zdjęcia tej samicy(przed zmianą na samca)?

strzala
15-04-2008, 21:23
nie mam ale jak porównywałem ze zdjęciami samic w internecie to kropka w kropkę identiko.

Drach
16-04-2008, 02:22
Faktycznie czytałem już o czymś takim ale nie wiedziałem, że dotyczy to karaczanów. Może ktoś poda jakieś naukowe opracowanie tego zagadnienia... chętnie poczytam.

Co do tego dlaczego tak się dzieje - można to logicznie wytłumaczyć. Samiec zginął powstały młode które w zależności od warunków będą dojrzewać... samica zamieniła się w samca być może (mało prawdopodobne) doczeka dojrzałości swoich potomków by je zapłodnić. Ale zaznaczam, że to moja prywatna teoria ;)

Druga część teorii:
Kiedy rozrasta się "stado" karaczanów i zaczyna brakować (lub całkowicie zabraknie samców) samice zmieniają płeć aby móc dalej się rozmnażać...

strzala
16-04-2008, 18:52
Co do pierwszej teorii to nadmieniam, że samica była sama, nie licząc trupków młodych, spowodowanych zaniedbaniem z mojej strony (miały tylko suche żarcie, nie dawałem im żadnych owoców ani nic czym mogły by uzupełnić płyny, my bad)
A swoją drogą - mi się wydaje, czy wątek zaczyna robić się ciekawy? Może by tak podciągnąć do VIP? ;)

PanzerIII
17-04-2008, 10:53
... w ogóle what tha fuck shit man??! ..

Faktycznie

\\Jeszcze raz taki spamik się pojawi, w którymś z wątków i dostaniesz ostrzeżenie - Adsy

Po edycji - to nie spam tylko zwracam uwagę na wulgaryzm. Czy tego Moderator nie widzi?
Czy nie zabrania tego regulamin?

\\Istnieje taka funkcja na tym forum zwana RAPORTUJ POST - Adsy

strzala
17-04-2008, 23:34
... w ogóle what tha fuck shit man??! ..

Faktycznie

Nabijamy pościki widzę yeah zaszalejmy ŁOooU!!

\\Ty też nie spamuj - Adsy

Adsy
18-04-2008, 00:26
Spotkałem się z tą sytuacją u mieczyków Hellera (Xiphophorus helleri). Ciekawe :)