Pokaż pełną wersję : stadko skorpionow
ile moge dac skorpionow do terarium o rozmiarach 100x40x40 ?? i czy wogule sie oplaca je tam dawac jak tak to powiedzcie mi ile ich tam moge dac i najlepiej jakie dla poczatkujacego i czy wogole mozna w stadach trzymac. Jak nie to jakie zwierzaki w takim terarium mi oferujecie najlepiej zyjace w stadach
devil1222
15-04-2008, 16:22
o skorpionach mało wiem ale jak chcesz coś w stadach żeby żyło to polecam mrówki po kilku przeróbkach tego twojego terra da sie zrobić fajne mieszkanko dla licznej koloni ... super wygląda jak mrówki zjadają sobie swierszcza :D
Razem żyć mogą np. (nadające się dla Ciebie) P. imperator, Euscorpius spp., czy Scorpio spp.
Pamiętaj, by terrarium było dosyć duże.
Dla P. imperator dla ok. 3 osobników, wym. terrarium powinno mieć wymiary jak podałeś, dla Euroscorpius spp., mniejsze, bo to małe skorpiony. Dla Scorpio spp., np. S. maurus, terrarium dla kilku osobników, terrarium powinno mieć duże wymiary.
P. imperator, wzajemnie się dobrze, tolerują nawet w bardzo dużych grupach (5-10).
Ogólnie, należy pamiętać, aby terrarium było dosyć przestronne, z dużą ilością kryjówek i obfitością pokarmu. Jeśli terrarium jest duże, możesz "zmieścić" w nim nawet 10 osobników.
O warunkach, karmieniu, hodowli, poczytaj najlepiej tu:
www.scorpionidae.pl
Pandinus imperator :
http://www.scorpionidae.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=33&Itemid=30
Scorpio maurus :
http://www.scorpionidae.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=34&Itemid=30
Euroscorpius carpathicus :
http://www.scorpionidae.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=24&Itemid=30
PS: Przed zakupem, dużej ilości i "wsadzeniem" ich do terra, proponuje dużo poczytać i najpierw zakupić 1-2 skorpiony, żeby "potrenować" i zdobywać doświadczenie.
Pozdrawiam.
ja bym do tak duzego terra to wladowal bym kilkanascie Euscorpiusow i mial bym maly ekosystem ;] ale to tylko marzenia ;P Tobie polecam haremik 2+1 Pandinus spp. lub Heterometrus spp. :)
strakofernon
15-04-2008, 19:14
do takiego terra można wrzucić kilka skorpionów ale to zależy od Ciebie jakie chcesz hodować....na początek polecam Ci Euroscorpius spp. są to małe skorpiony dorastające do 5-7cm, słabo jadowite, można trzymać w grupach:D. Do tego terra można wpuścić myślę....około 10 Euroscorpius. Pamiętaj tylko, dawaj dużo jeść i będzie cacy:D
100x40x40
Nie marnuj tego terra na skorpiony- kup weza :P. Albo haremik gekonow.
Ale zanim zabierzesz sie za takie zwierzeta- poczytaj. Nie dopasowuje sie zwierzat do terra ;).
Chociaz musze przyznac ze co najmniej interesujaco moze wygladac duuuze stadko skorpow jakie mozesz w nim trzymac.
Dla P. imperator dla ok. 3 osobników,
Wg. mnie spokojnie posiedzi w nim sobie haremik np. 5:1.
Tobie polecam haremik 2+1 Pandinus spp. lub Heterometrus spp.
Wiecej :P.
Do tego terra można wpuścić myślę....około 10 Euroscorpius.
Ja bym wpuscil z 50 xD.
Ja bym wpuscil z 50 xD.
W takim wypadku, nie upilnował byś wszystkich i zjadały by się na wzajem, bez twojej wiedzy, do tego połowy byś nie widział.
W takim wypadku, nie upilnował byś wszystkich i zjadały by się na wzajem, bez twojej wiedzy, do tego połowy byś nie widział.
Łoooo, serio??? Dzieki, w zyciu bym nie pomyslal!
Łoooo, serio??? Dzieki, w zyciu bym nie pomyslal!
Hehe, bardzo śmieszne.
no może nie 50, ale z 40 jakby porobił jeszcze na wysokościach kryjówki i łatwy do nich dostęp.
coś pewnie by się tam zjadło, ale od razu masz "skorpionowy ekosystem", z rozmnażaniem nie było by problemów i jakie ciekawe doświadczenie :)
a nad Euscorpiusami moim zdaniem nawet dziecko zapanuje....
no może nie 50, ale z 40
To 50 to rzucilem ot tak sobie, nawet nie chcialo mi sie zastanawiac, chcialem tylko oznajmic swiatu ze uwazam liczbe "10" za smieszna w tym przypadku xD.
A wg. mnie danie do tego terra skorpow to blad :P.
ja jeszcze bym proponował jakąś mała hodowlę grupową Avi...
strakofernon
17-04-2008, 14:36
A wg. mnie danie do tego terra skorpow to blad :P.
Czemu tak sądzisz?? Każdy robi co chce, Ty hodowałbyś w nim np. węża, a ktoś inny stado skorpów. Co w tym złego i jaki błąd w tym widzisz?
czaplin89
20-04-2008, 20:51
jeśli Cię interesują to gekony płaczące. Małe jaszczurki, żyją w stadach. Tam możesz ich wpuścić nawet z 15 jeśli byś fajne ścianki porobił. Co najciekawsze: rozmnażają się partenogenetycznie, czyli są same samice, samce nie występują, po prostu ich nie ma:P :D
pozdrawiam,
Artur
strakofernon
20-04-2008, 21:37
Skoro temat schodzi na jaszczurki to polecam także agamy brodate z tym, że w mniejszej ilości, ponieważ dorastają do 50cm ale jeśli zrobisz terra z poziomem wyższym to może z 4-5 tam się nie pozagryzają:D
PS. Daj znać jaką opcję wybrałeś
vBulletin - Arachnea.org