PDA

Pokaż pełną wersję : [Posty] Do modów (i nie tylko)

budruC
14-03-2007, 01:19
Powiem to tak, jest sporo modów ale jakoś nie spełniają do końca swojej roli. Chodzi mianowicie o spamowanie nic nie wnoszącymi postami. Ktoś pisze odpowiedź na jakiś topic to zaraz kilkanaście osób po nim pisze to samo lub tekst który doprowadza mnie już do bólu: "Jak wyżej"/"Jak poprzednik". Post pisze się gdy chcemy dodać coś nowego do tematu, albo ewentualnie poprawić poprzednika/ma się odmienne zdanie. Zdarzają się sytuacje, że ktoś może napisać posta w tym samym czasie ale nie 10 osób.. Modzi powinni usuwać takie posty bo powoli z forum robi się śmietnik, a tego chyba nikt nie chce.

sajdak
14-03-2007, 01:22
Jak poprzednik, mam dokładnie takie samo zdanie XD

PS
Można usunąć, poprostu nie mogłem sie oprzeć :P

Sad_Mad
14-03-2007, 01:25
Wiesz, jesli ktos pyta np. o plec, to raczej nic nowego nie da sie wymyslic, a im wiecej osob powie to samo, tym lepiej (chyba ze to trolle).

Tak samo, jesli ktos sie pyta "czy dobrze zrobie, jesli..." itp., to im wiecej osob odpowie, chocby to samo, to pytajacy zyskuje potwierdzenie.

Oczywiscie, ze zdarzaja sie posty naprawde bez sensu, ale tego nie da sie uniknac.

A modowie to wyizolowane grupa spolecznosci forumowej, o ktorej slyszy sie, ze cos robi, ale nikt nie potrafi tego udowodnic ;P.

budruC
14-03-2007, 01:31
Jeżeli chodzi o sexowanie to akurat wiadomo że wtedy liczy się ilość głosów. Ale chodzi mi głównie o dział "Od zaciekawienia do pasji" bo tam to się zdarza nagminnie.

Tak samo, jesli ktos sie pyta "czy dobrze zrobie, jesli..." itp., to im wiecej osob odpowie, chocby to samo, to pytajacy zyskuje potwierdzenie.

No ale nie żeby jeden temat wałkować przez 5 dni.. Myślę że ok 5 odpowiedzi wystarczy a nie jak w tematach typu: "Jaki pierwszy nadrzewny" gdzie mimo tego że z 20 osób wymieni jeden gatunek to dalej jeszcze piszą (zresztą mimo to że istnieje z 50 podobnych tematów- tylko nie chce sie używać opcji "szukaj").

Oczywiscie, ze zdarzaja sie posty naprawde bez sensu, ale tego nie da sie uniknac.

Da się USUNĄĆ

Tecłav
14-03-2007, 01:32
Sad_Mad nie chodzi tu o seksowanie (chociaz 15 post samica jest już przegięciem) tylko o na przykład temat "ptasznik nadrzewny, jakiego polecacie" przeczytasz tam 100 razy psalmo 200 avi i 300 tapinauchenius i tak w kółko
pozatym zauważyłem że nie jest przestrzegany jeden z punktór regulaminu dotyczący tematów typu jaki pierwszy nadrzewny, jaki drugi naziemny itd które powinny znaleźć się w HP

pozatym tematy: czemu nie je?? łojoj!!!! powtarzają się naokrągło
można by przykleić temat o tytule NIE JE?? NIEMOŻLIWE!!!! wyjaśniajęcy dlaczego nie je
kolejna sprawa NIE LINIEJE!!! czemu?? kara boska?? koniec świata??
aaa!! ile razy można o to pytać??

EDIT: ehh burduc pierwszy... wyszło na to że powtarzam :D

budruC
14-03-2007, 01:36
Tecłav- dałeś tylko doskonały przykład że zdarza się napisać posty w tym samym czasie, a wtedy to się usprawiedliwia :) I drugi przykład: OPCJA EDIT, a nie jak niektórzy, że piszą 2 posty pod kolej.

Sad_Mad
14-03-2007, 01:39
Zgadzam sie, ale jesli ktos w "pierwszym nadrzewnym" poleci np. Strome, to chyba lepiej bedzie, jak 1200 osob poleci Psalmo, czy Wam to jakos osobiscie przeszkadza? Bo mnie osobiscie zwisa ile razy ktos poleca cambriego... :roll:

I forum nie nabralo jeszcze swojego ostatecznego ksztaltu, a co najwazniejsze, nie ma Strony Glownej, czyli tym samym nie ma porzadnego FAQ i rozpiski artykulow. Zalozy gosciu temat, dostanie odpowiedz/link i w ten sposob owca bedzie cala, a wilki za bardzo sie nie namecza.

A co do "Szukaj", to korzystanie z tej opcji na tym forum graniczy z masochizmem :).

budruC
14-03-2007, 01:41
Zgadzam sie, ale jesli ktos w "pierwszym nadrzewnym" poleci np. Strome, to chyba lepiej bedzie, jak 1200 osob poleci Psalmo

Nie, wtedy będzie lepiej jak ktoś go poprawi i da przykład dlaczego nie powinien brać tego pająka (bo fakt, niektórym dziwne pomysły czasami do głowy przychodzą).

Tecłav
14-03-2007, 01:49
Zgadzam sie, ale jesli ktos w "pierwszym nadrzewnym" poleci np. Strome, to chyba lepiej bedzie, jak 1200 osob poleci Psalmo

Nie, wtedy będzie lepiej jak ktoś go poprawi i da przykład dlaczego nie powinien brać tego pająka (bo fakt, niektórym dziwne pomysły czasami do głowy przychodzą).

pozatym raz jeszcze dodam że od tego jest HP. mówi o tym jasno regulamin a każdy ma to w d....alekim poważaniu

Sad_Mad
14-03-2007, 01:50
Ja zawsze wolalem, jak odpowiedzi udziela mi wiecej niz 1 osoba. Chyba ze jestem na jakims forum dluzej i mam ogolne rozeznanie w tym, kto sie na czym zna. Ale jesli juz cos o forum wiem, to chyba nie zakladam roznych dziwnych tematow. Tak wiec dla nowego duzo lepiej jest, jak dostanie wiecej odpowiedzi, chocby identycznych.

Glupi temat jak na podforum "Uwagi"...

budruC
14-03-2007, 01:55
Glupi temat jak na podforum "Uwagi"...

A Twoim zdaniem gdzie to powinno być, chyba to jest właśnie UWAGA dotycząca działania forum...

Ja zawsze wolalem, jak odpowiedzi udziela mi wiecej niz 1 osoba. Chyba ze jestem na jakims forum dluzej i mam ogolne rozeznanie w tym, kto sie na czym zna. Ale jesli juz cos o forum wiem, to chyba nie zakladam roznych dziwnych tematow. Tak wiec dla nowego duzo lepiej jest, jak dostanie wiecej odpowiedzi, chocby identycznych.

Tak, tylko czy sensowne jest zakładanie 50 takich samych tematów? No i sory ale jak jest takich samych odpowiedzi na 5 stron to chyba stanowczo za dużo..

Tecłav
14-03-2007, 02:00
http://arachnea.org/viewtopic.php?t=4398 mój ulubiony. autor w pierwszym poście na drugiej stronie daje do zrozumienia że wystarczy mu rad i że się zastanowi(chyba 16 post). reakcja?? dodatkowych 20 postów ( w tym jeden mój :) )

Sad_Mad
14-03-2007, 02:07
Moze Ty wiesz, ze bylo pelno takich tematow, ale osoba z pilnym problemem nieliniejacego kedziora moze tego nie wiedziec :). A brak sensownego "Szukania" raczej nie ulatwia sprawy.

A teraz nawiaze do przykladu podanego przez Teclava... Powiedz mi, prosze, co w tym widzisz zlego? Ludzie z wlasnej woli odpowiedzieli, gosciu dostal pomoc przy zastanawianiu.

Michallewczuk
14-03-2007, 02:07
Nie można zakazać ludziom pisania. Szczególnie tym początkującym takie potwierdzenie o którym piszecie jest tak cenne. Oczywiście za nagminne spamowanie są upomnienia a jak nie skutkuje to kary. Tematów też nie można zamykać mimo udzielenia kilku odpowiedzi do czasu aż założyciel nie stwierdzi że już można zamknąć.

Mnie osobiście też to wkurza ale ja tu tylko pracuje ;]

Tecłav
14-03-2007, 02:11
Moze Ty wiesz, ze bylo pelno takich tematow, ale osoba z pilnym problemem nieliniejacego kedziora moze tego nie wiedziec :). A brak sensownego "Szukania" raczej nie ulatwia sprawy.

A teraz nawiaze do przykladu podanego przez Teclava... Powiedz mi, prosze, co w tym widzisz zlego? Ludzie z wlasnej woli odpowiedzieli, gosciu dostal pomoc przy zastanawianiu.

Co złego?? to, że kolejne posty nic nie wnoszą, sa prawie identyczne jak poprzednie. To tak jakby 36 osób napisało samica. jak napisze to 10 osób to juz jest pewność no nie??
Z drugiej strony nic by mnie nie drażniło w tylm temacie gdyby był umieszczony w dziale HP bo jeszcze raz powtarzam (jak kononowicz prawie) że tam powinien ten temat się znaleźć się. I tyle :)

Sad_Mad
14-03-2007, 02:21
No powinny byc w HP... No i co? Czy to cos zmienia?

36 razy "tak", to wiecej niz 10 razy "tak". Demokracja.

A zreszta po mojej stronie stoi moderator, wiec i tak jestem gora w tej dyskusji :P.

Hanged
14-03-2007, 03:19
36 razy "tak", to wiecej niz 10 razy "tak". Demokracja.
..moze i racja, ale biorac pod uwage lenistwo uzytkownikow: wchodze na forum(specjalnie nie zakladam nowego tematu-szukam po starych) potrzebna mi odpowiedz na temat nie linienia, dziwnych centek na odwloku, glodowki czy co tam jeszcze innego... znajduje podobny temat, patrze- a tu 10 stron=) lece pierwsza, druga wszystkie praktycznie takie same conie? a ile razy zdarza sie, ze dopiero po 5-6 godzinach na forum trafia tzw VIP majacy 6 razy wieksza wiedze na temat ptasznikow niz przecietny spamer?! przez ten czas ludzie zasypuja temat tymi samymi odpowiedziami co pierwszy user i w ten sposob wprowadzaja mnie teoretycznie w blad poniewaz osoba ktora moze naprawde wiedziec o co chodzi pojawia sie dopiero na 7 stronie tematu do ktorej zwyczajnie niechce mi sie dojsc... wedlug mnie powinno sie nakladac pewne ograniczenia co do wypowiedzi...
wiadomo jest z tym troche roboty- ale jesli juz powstal taki temat pozwole sie sobie pod nim podpisac!

Michallewczuk
14-03-2007, 03:40
Hanged, coś w tym jest co napisałeś. Pracownicy starają się to jakoś kontrolować i wszelaki bzdury są albo usuwane albo od razu kontrowane przez tych co wiedzą więcej ;)
Nikt nie jest maszyną by siedzieć 24h na dobę na forum i kontrolować całość na bieżąco. Zakazu pisania nie można wprowadzić. Swego czasu była podobna nagonka i tematy na które były konkretne odpowiedzi (w uznaniu przez moderatora) były zamykane. Junior moderatorzy mają "zakaz" zamykania tematów a ze "starszyzny" nikt nie będzie siedział ciągle bo każdy ma też inne sprawy, nie tylko forum.

LoRd
14-03-2007, 06:38
No to może coś Wam wyjaśnię :)
zauważyłem że nie jest przestrzegany jeden z punkt regulaminu dotyczący tematów typu jaki pierwszy nadrzewny, jaki drugi naziemny itd które powinny znaleźć się w HP
Jeżeli przeczytasz ze zrozumieniem ten punkt, to dowiesz się że chodzi o tematy "Jakiego mam teraz sobie kupić". Prośba o pomoc w wyborze szybszego ptasznika (nadrzewnego w tym wypadku) jest całkowicie zrozumiała, dobrze że ludzie o to pytają i mieści się to w zasadach regulaminu oraz działu.
Przede wszystkim panuje tu zasada, że każda osoba może zadać pytanie dotyczące ptaszników! Mamy świadomość, że ich hodowla nie jest łatwą sprawą zwłaszcza dla osób, które z tym spotykają się po raz pierwszy. Moim zdaniem lepiej jest po raz setny zapytać, co zrobić z pająkiem niż raz go stracić.
Mam zatem gorącą prośbę do wszystkich użytkowników tego forum - nie skąpcie swojej wiedzy i z cierpliwością oraz taktem wyjaśniajcie początkującym hodowcom, co mają począć z ich ptasznikami.
Co za tym idzie, i regulamin i opis działu jest jasny. Jeżeli kogoś drażnią tematy dla niego banalne, to przecież nikt nie karze mu ich odwiedzać. Dział Arachnea poświęcony jest właśnie między innymi takim banalnym pytaniom i to się nie zmieni.
Zakaz zamykania tematów w tym dziale Arachnea (i tylko w tym) nie jest oficjalny. Osobiście nie zamykam ich w trosce o autorów, bo może będą mieli jeszcze jakieś wątpliwości, uwagi, czegoś nie zrozumieją. Posty nie obciążają tak bardzo bazy danych jak nowe tematy więc nie musicie się martwić ich ilością.
Co do jakości w seksowaniu - ilość na pewno nie idzie w jakość, uwierzcie mi na słowo :)
Tak, tylko czy sensowne jest zakładanie 50 takich samych tematów? No i sory ale jak jest takich samych odpowiedzi na 5 stron to chyba stanowczo za dużo..
Nie jest sensowne. Nie zabronimy jednak ludziom pisać, bo po to jest forum. Z naszej wiedzy nie korzystają jedynie dorośli ludzie, ale także 13-letnie dzieci i może też młodsze. Tacy użytkownicy nie mają jeszcze doświadczenia w korzystaniu z internetu (zdarzają się wyjątki) i nie będziemy od nich wymagać nauczenia się netykiety w kilka minut. Myślę że o wiele łatwiej po porostu olać Wam całe zagadnienie, niż takiemu dziecku przeszukać kilka stron forum i dojść do wniosku że konkretnie o B. albiceps jeszcze nikt nie zapytał i założyć nowy temat. Wydaje mi się że tematy nie powstają "od tak sobie". Autorzy kierują się troską o zdrowie swojego zwierzęcia. Ptasznik to nie chomik czy pies, o którym każdy wie że codziennie je, pije i wydala. Jest to zwierze egzotyczne, o którym nie ma za dużo pozycji książkowych, w sklepach mało się znają, nie uczą tego w szkołach i co za tym idzie, wiedza o nich nie jest prosto dostępna. Internet daje szansę dostępu do szybkiej i w miarę rzetelnej informacji, nie możemy zabronić ludziom z niej korzystać. Nie wszyscy radzą sobie z szukaniem, nie dla wszystkich od razu normalnym jest to że pająki potrafią nie jeść przez rok, że nie linieją równo co miesiąc itp.
Pamiętajcie że nikt nie jest idealny.. :-)
To forum nie ma oduczać lenistwa, ma ważniejsze priorytety.
No i na koniec.. nie wiem jak to się ma do osób piszących w tym temacie, ale pamiętam jak całkiem niedawno temu byłem takim samym laikiem w sprawach hodowli ptaszników co ludzie rejestrujący się dziś, borykający się z najróżniejszymi wątpliwościami, pytaniami, i pomyślami. Nikt mnie wtedy nie ochrzanił i ja też tego nie robię.

PS. Dalsza dyskusja nie ma sensu :D

Maxtor
14-03-2007, 11:39
Tematów też nie można zamykać mimo udzielenia kilku odpowiedzi do czasu aż założyciel nie stwierdzi że już można zamknąć.

Dokładnie tak. Zalożyciej tematu jeśli uważa, że otrzymał odpowieć może poprośic o zamknięcie tamatu i jakiś mod to zrobi. A pisania nie można zabronić. Każdy chce coś napisać i troche zrozumienia dla innych. Dla osoby która dopiero zaczyna sie hodowlą pajączków napisanie posta na forum sprawia dużą satysfakcje, nawet jesli przepisze od kogoś innego. Tak było i jeszcze długo pewnie będzie. Znowu trzeba sie zastanowić nad tym, że jesli byśmy chcieli upominać za powtarzające się posty mogłoby to doprowadzić, że początkujący użytkownicy bali by się pisać.

Dawid_nh
14-03-2007, 12:02
Zgadzam sie z Lordem

dodam tylko to że kiedy moderatorzy moderują ostro to po dniu takiego moderowania od razu są głosy jacy to modzi są źli bo kasują "mi" posty a jak moderują z przymknięciem oka to tez jest źle. Wprowadźmy limit 10 postów dziennie na usera :D oczywiście joke :)

Maxtor
14-03-2007, 13:56
Dawid_nh no właśnie. Wcześniej ile było pisania, że są nie regulaminowe posty a moderatorzy nic nie robią, teraz jak jestes junior modem sam widze że to nie jest taka łatwa sprawa przeczytać wszystko co inni piszą a na dodatek wypatrzeć wszystkie błędy i kasować powtarzające sie posty. Mogę się założyć że po wiekszej selekcji postów wiele osób by powiedziało że "usuneli mi post" a był regulaminowy.

budruC
14-03-2007, 22:45
Niech piszą posty, ale nie do przesady. Np. temat który na samym początku zapodał Tecłav. Autor napisał że się już namyślił, a i tak padły jeszcze dwie strony odpowiedzi... Najlepiej usuńcie licznik postów, wtedy zobaczymy czy inni będą się tak chętnie wypowiadać.. No to chyba temat do zamknięcia.