Pokaż pełną wersję : Dział zdjęcia.
Witam.
Od razu mówię, nie jest to żadna nowinka techniczna, żaden nowy super bajer, tylko pewne uzgodnienia Zespołu Arachnea. Od dziś w dziale Zdjęcia chcielibyśmy razem z użytkownikami Arachnea oprócz osobistych tematów z fotografiami tworzyć także "tematy rodzajów", np. jest jeden temat Poecilotheria spp. w którym każdy użytkownik może umieścić zdjęcie swojej Poecilotherii.
Serdecznie zachęcamy ;).
PS. Prosimy przed stworzeniem tematu sprawdzić czy już nie ma innego traktującego o tym samym rodzaju.
Niczym Arachnoboards :) Fajne :)
A nie lepszy byłby osobny dział np. o nazwie "Galeria" <użytkowników> a w tym dziale tematy wg rodzajów i adnotacja w regulaminie o zakazie komentowania? Bo juz sobie wyobrażam jak będzie wyglądać przeglądanie takich tematów: dwie fotki, 4 strony komentarzy "fajny", "ładny", "przepiękny" itd, znowu 2 fotki i znowu 3 strony komentarzy... ogólnie chodzi mi o to żeby było więcej zdjęć niż komentarzy. od komentowania imo jest dział zdjęcia i tam się każdy moze "pochwalić", a jak już tworzyć takie "molochy" to niech będą treściwe. Poza tym jakby ktoś chciał obejrzeć fotki danego pajączka to miałby wszystko jak na dłoni, dodatkowym argumentem jaki podam jest to, że wiele zdjęć które znajdą się w takich tematach było już umieszczone na forum i zostały one solennie skomentowane. No i wyobraźcie sobie poszukiwanie fotki P.metallica wśród 50 fotek ornaty, 60 regalisa i 300 niezbędnych komentarzy...
Cockroach
17-04-2008, 02:16
Popieram BigSmokea. Zakaz komentowania w tych wątkach powinien obowiązywać. Mogłyby one służyć tylko prezentacji zdjęć.
Choć z drugiej strony mamy galerię na stronie głównej, gdzie można ładować fotki i bez problemu je przeszukiwać.
Sam już nie wiem... kwestia do przedyskutowania.
Mmmm....przefajny pomysł :]
Pajeczakk
17-04-2008, 15:41
z jednym sie zgodze napewno zakaz komentowania co do działu no to sam nie wiem noi wkoncu jest przecież galeria na stronie hm... jakies argumenty ?
Nie jestem pewny czy chcielibyśmy wprowadzać tam zakaz komentowania, w końcu to dział w którym jest trochę więcej luzu. Co do tworzenia nowego działu to szczerze mówiąc mi się to nie podoba, jest podpięty temat ze spisem i to wystarczy, nie ma sensu tworzenie kolejnego działu ze zdjęciami.
Jeżeli ktoś tworzy jakiś temat rodzaju to proszę o PW z linkiem abym dopisał do podklejonego tematu.
Sebastian Ś.
17-04-2008, 18:11
Powinien być całkowity zakaz komentowania fotek w podklejonym temacie rodzaju.Od komentowania są "zwykłe" tematy w dziale zdjęcia.Będzie sie robił bałagan,2 zdjęcia,10 komentarzy,3 fotki,4 komentarze itd.
Zgadzam się z Sebastianem.
No i oczywiście przydało by się wprowadzenie tagu np. "Klucz gatunkowy".
I podklejanie takich "kluczy", bo nie nie będzie można później tego znaleźć.
I podklejanie takich "kluczy", bo nie nie będzie można później tego znaleźć.jest podpięty temat ze spisem
http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?t=17521
Tak samo jestem za zablokowaniem komentowania, aby uniknąć zaśmiecania tych tematów. Stronki stracą na przejrzystości i zrobi sie tylko niepotrzebny bałagan. Komenty w stylu "śliczna", "też taką chcę" są tu trochę nie na miejscu, bo z samej nazwy mają to być posty tylko z fotami określonych gatunków ptaszników i w zasadzie nikogo nie obchodzi jakiś mało konstruktywny komentarz, więc po co dawać okazję do nabijania licznika. Wchodząc w "tematy rodzajów" każdy chce pooglądać dobre fotki pięknych okazów, a nie przewijać 2 strony postów złożonych z max 3 słów, aby dojść do kolejnego zdjęcia. Ludzie mają już gdzie spamować, wiec te tematy niech zostawią w spokoju.
BadBekon
17-04-2008, 20:33
Ja już raportowałem jedną kwestię, bo pewien osobnik zaspamował już każdy temat.
Pomysł dobry, blokowanie komentowania - jak najbardziej.
Jeszcze regulamin tego nie zabrania, więc nie ma sensu raportować.
venomous
17-04-2008, 21:10
wg. mnie strasznie zaśmieciło to forum.
Uważam, że powinien być podklejony temat,w którym dopiero byłby wyodrębniony podział na gatunki. Tak jak jest teraz to ciężko się doszukać moim zdaniem.
Uważam, że powinien być podklejony temat,w którym dopiero byłby wyodrębniony podział na gatunki. Tak jak jest teraz to ciężko się doszukać moim zdaniem.
Tak i stwórzmy setki tematów z odsyłaczami do innych. Arachnoboards to o wiele większe forum i tam nie mają problemów ani z komentarzami ani z odnalezieniem niczego.
Panowie komentowanie fot w tym dziale jest normalne i nie mam zamiaru tego zabraniać, nie spinajcie się tak ;)
Mi to dynda i powiewa, ale jak będzie dużo komentarzy pomiędzy fotkami to będzie mniej efektownie wyglądać. To chyba nie jest wystarczający powód do zakazu komentowania.
Jeśli sami nie będziemy pisać komentarzy, to prawdopodobnie nieliczni pójdą za nami... Można by na to liczyć... Albo umieśćcie pod swoim zdjęciem "Proszę o nie komentowanie moich zdjęć w tym temacie." i może też się spisze ;) Po co od razu blokować :)
Moim skromnym zdaniem powinien byc zakaz komentowania...tylko i wylacznie powinno byc mozna dodawac nowe zdjecia danego gatunku,ewentulanie z jakims swoim dopiskiem,ale tylko i wylacznie autora. Wszelkie komentarze strszanie komplikuja idee zalozenia takich watkow. Przynajmniej ja tak uwazam...
Może by się wybrało parę osób, które by pilnowały tematów i kasowały posty "bez sensu"? :)
Ja też jestem za tym żeby był zakaz komentowania, liczba ludzi nabijających posty na pewno wzrośnie i to nie mało, a przez to dział stanie się malo wyrazisty. Moim zdniem zrobić nowy dział np. " Zdjęcia gatunkowe uzytkowników - zakaz komentowania" lub coś w tym stylu. Użytkownicy którzy bedą chcieli przeczytać posty typu " jaki fajny", "jaki super pajak" umieszczą go w starym dziale "Zdjęcia i filmy uzytkowników", a Ci którzy tylko chcą pokazać swojego pupila jak wygląda np. L6 umieszczą go w nowym dziale.
rafupafu
18-04-2008, 19:55
Jestem za wprowadzeniem zakazu komentowania w tych "tematach rodzaju" i za zebraniem linków do nich w jednym podklejonym temacie, tak jak to venomous wydumał.
Może jest możliwość utworzenia galerii rodzajów? Na zdjęcia poddawać selekcji i najlepsze zostaną dodanie do galerii?
Moim zdaniem to kazdy kto ma osobnika danego gatunku i chce umiescic jego zdjecie to powinien moc to zrobic. Tylko bez komentarzy. Jesli nikt nie chce sie tym zajac to jesli dostane od was odpowiednie prawa to podejmuje sie kasowania postow bez zdjec. pozdrawiam
Pajeczakk
19-04-2008, 10:26
chyba zarząd nie ma wyboru i bedzie musiał to wprowadzić druga rzecz beznadziejnie to wygląda wchodząc w dział zdjecia około 20 tematów w których najmniej widać rodzaj a najwiecej ten denny napis temat rodzaju mało widoczne są te prefixy mogli byście w temacie dopisac jeszcze rodzaj
Na forum Zespołu została założona 3 dniowa sonda co do zakazu komentowania.
80% użytkowników za zakazem komentowania w "tematach rodzaju", a komentarzy ciąg dalszy. Konkret demokracja. Wstyd i nic więcej. Totalny śmietnik, w którym totalne bzdury wypisują totalni spamerzy.
Kiedyś sie spotkałem z pewną śmieszną i krytyczną sytuacją na forum:
Chłopak wrzucił swoje zdjęcia (fotki nie były za dobre, praktycznie niewiele widac na nich było) jednak pod nimi były ok 4 komentarze, że "zdjęcia spoko, pajączki spoko", a w jednym z postów pod komentarzem "spoko" był podpis: "czekam na Twoje zrewanżowanie sie opinią".
Tak, to chyba brzmiało. Wniosek wyciągnijcie sobie sami.
I taki spory procent komentujących "spoko, fajne, śliczne, kiedy moja taka bedzie, itd, itp." naraża mnie na cierpliwość.
Naprawdę przesada, i myślę, że przy takiej ilości ZA "nie komentowaniem" powinna nastąpić jakaś zmiana. Najwyraźniej liczy sie tylko zdanie władzy. Szkoda.
Komentujcie dalej, piszcie, spamujcie, doublujcie i na co macie jeszcze ochotę.
Pozdrawiam
Pajeczakk
20-04-2008, 15:45
tak jakby mniejszość narodu :D
80% użytkowników za zakazem komentowania w "tematach rodzaju", a komentarzy ciąg dalszy. Konkret demokracja. Wstyd i nic więcej.
A kto powiedział, że tutaj panuje demokracja?
Nie rozumiem was trochę. Jak został zlikwidowany Hyde-Park to było wielkie ubolewanie, a teraz chcecie, żeby zablokować możliwość pisania w "Zdjęcia i filmy użytkowników". Jest to trochę luźniejszy dział, gdzie można swobodnie sobie coś napisać. Co z tego, że są osoby które tam tylko piszą, co to komu przeszkadza? Może to miłośnicy zdjęć. Moim zdaniem zakazywanie tam pisać, to tak jak podkładanie sobie kłód pod nogi. Prowadzi tylko to takich samych rozmów jak z Hyde-Parkiem. Najlepiej to w ogóle wyłączny pisanie wszędzie i dajmy tylko możliwość pisania osobą które sie znają, myślicie że tak będzie fajnie? Nie możemy zabraniać pisać, nawet w luźniejszych działach.
Sebastian Ś.
20-04-2008, 20:32
To ja i wiecej osób tam nie wejde,nie bede sie za jakiś czas przebijał przez kilkanaście stron komentarzy "ładne" a konkretów kilka stron.
Ale jakie ty tam chcesz lub masz konkretne wypowiedzi? Nie mów że zaglądasz do tego działu po wiedzie :)
Sebastian Ś.
20-04-2008, 20:58
Jaką wiedze? Chce sobie pooglądać zdjecia ptaszników a nie kilka stron z komentarzami.
Nie rozumiem was trochę. Jak został zlikwidowany Hyde-Park to było wielkie ubolewanie, a teraz chcecie, żeby zablokować możliwość pisania w "Zdjęcia i filmy użytkowników". Jest to trochę luźniejszy dział, gdzie można swobodnie sobie coś napisać.
No tak, ale nie chodzi o blokowanie komentarzy w całym dziale, wyłącznie w tematach z rodzajem gatunku. :)
Spokojnie, może więcej optymizmu.. Ja się cieszę że w ogóle coś takiego zostało wprowadzone i muszę przyznać że coraz chętniej zaglądam na forum.. Nie popieram bezsensownego pisania komentów w tych tematach, jednak co poradzić, wolę przeglądać zdjęcia i nie zwracać uwagi na te posty niż żeby tych tematów w ogóle nie było, wiadomo że niektórzy będą się stosować do tej niepisanej umowy, a inni nie, to już zależy od samych użytkowników.. Tyle ode mnie, pozdrawiam..
Witam.
Decyzją Zespołu Arachnea.org w tych tematach NIE zostanie wprowadzony zakaz komentowania zdjęć.
a gdy autor fotki napisze że nie życzy sobie komentarzy to czy moderka będzie mogła na prośbę użytkownika je usunąć?
a gdy autor fotki napisze że nie życzy sobie komentarzy to czy moderka będzie mogła na prośbę użytkownika je usunąć?
Jeżeli w komentarzu będzie jasno widać, że to komentarz akurat do tej fotki to nie widzę problemu.
Pajeczakk
22-04-2008, 22:47
tak myślałem..
apropo link do chromek w podwieszonym temacie nie działa
apropo link do chromek w podwieszonym temacie nie działa
Link działa: http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?p=125805
Jeżeli w komentarzu będzie jasno widać, że to komentarz akurat do tej fotki to nie widzę problemu.
W takim razie pozostaje nam tylko apelowanie,zeby kazdy kto umieszcza w tamatach rodzaju zdjecia dopisywal,ze nie zycza sobie kometowania... choc i tym nie uchronimy sie od zbednych komentarzy...
Tylko prosze nie robić kampanii "Nie komentuję zdjęć na forum..." :D
nie no spoko:P tylko wiesz dla mnie temat rodzaju jest do pokazywania roznych gatunkow danego rodzaju,jesli ktos oczekuje komentarzy to niech zalozy sobie oddzielny temat ze swoim pupiliem do komentowania...
Widać niektórzy znają tutaj tylko TCP i Arachnea. Jest to śmieszne. Na Arachnoboards są też tematy gatunków i można normalnie komentować :).
Ah i taka jedna dygresja na AB user zakłada tylko jeden temat do swoich zdjęć, a u nas robi się to kilkanaście razy :/.
Nie ma co dłużej o tym dyskutować, zamykam.
vBulletin - Arachnea.org