PDA

Pokaż pełną wersję : [Avicularia versicolor] - tlum. Aureliusz

bercik
20-01-2007, 17:22
Obiecane tłumaczenia z www.arachnoboards.com - na początek: Avicularia versicolor
przetłumaczony tekst ze względów kosmetycznych nieznacznie odbiega od tekstu żródłowego.

Tak, wyobrażcie sobie. Facet z alergią na pająki zostaje ugryziony , przez 1/4"-calowego ptasznika wielobarwnego(Avicularia Versicolor) .

Przenosząc wielobarwnego z jego pojemniczka do fiolki , zauważyłem, że przyczepił się do niego kawałek pajęczyny z kawałkiem jakiegoś mchu. Pozwoliłem pajączkowi biec po mojej ręce i zacząłem odprowadzić mech poza pajęczynkę (łatwiej niż pajęczynkę poza pajączka). Biedactwo spanikowało i uderzyło mnie dwa razy. Raz na moim palcu wskazującym, to było suche ukąszenie; i raz na moim kciuku, w który to wstrzyknęło jad. Pracowałem nad pajęczynką dalej - nawet po ukąszeniu - odczepiłem ją spokojnie i przeniosłem pająka do fiolki.

Po ukąszeniu , natychmiast umyłem moje ręce pod BARDZO gorącą wodą. Nie było w ogóle żadnego bólu od pierwszego ukąszenia ( i dlatego przyjmuję że, to mogło by być, suchym ukąszeniem).Drugi z moich kciuków (na prawo na kłykciu) już płonął, czerwieniał, swędząc i puchnąc. Poczułem również kłucie i mrowienie przechodzące przez mój kciuk.

Po 30 minutach, palenie i swędzenie odeszło. Po godzinie, zaczerwienienie , mrowienie i kłucie opadły. A po dwóch i pół godzinie od ukąszenia pozostała jedynie sztywność i lekkie zgrubienie.
Po tym zdarzeniu, wydaje się że nie jestem uczulony na jad . Co najmniej jakaś dobra wiadomość przyszła z tego.
TheEternal

paluch1591
10-03-2007, 00:38
Drugi z moich kciuków (na prawo na kłykciu) już płonął, czerwieniał, swędząc i puchnąc. Poczułem również kłucie i mrowienie przechodzące przez mój kciuk. wydaje się że nie jestem uczulony na jad.
Takie skutki po ugryzieniu przez Avicularie!? Wydaje mi sie ze jednak byl uczulony...

Tecłav
10-03-2007, 03:38
Drugi z moich kciuków (na prawo na kłykciu) już płonął, czerwieniał, swędząc i puchnąc. Poczułem również kłucie i mrowienie przechodzące przez mój kciuk. wydaje się że nie jestem uczulony na jad.
Takie skutki po ugryzieniu przez Avicularie!? Wydaje mi sie ze jednak byl uczulony...

Ludzie potrafią odczuwać ugryzienie brachypelmy przez prawie miesiąc a Ty twierdzisz że koleś jest w błędzie?? raczej takie objawy nie wskazuję na to, żeby był uczulony.
Idąc Twoim tokiem rozumowania jak użądli mnie pszczoła to jak wyskoczy mi standardoy bąbelek to jestem uczulony??

Harry4
10-03-2007, 11:12
NIe był uczulony bo skutki mogłyby być trochę większe;)

paluch1591
10-03-2007, 11:55
No tak, ale ostatnio mój kumpel został ugryziony przez dorosłego samca irminia i nie miał nawet śladu opuchlizny, a pająk wisiał wbity zębami w jego palcu chyba przez 2 sekundy...

dzimi
20-03-2007, 23:28
Po ukąszeniu , natychmiast umyłem moje ręce pod BARDZO gorącą wodą. Nie było w ogóle żadnego bólu od pierwszego ukąszenia ( i dlatego przyjmuję że, to mogło by być, suchym ukąszeniem).

Nigdy nie wolno przemywac ukaszen goraca woda, to tylko przyspiesza rozprzestrzenienie sie jadu w naszym organizmie.
Tutaj jest mala niescislosc, ugryzienia nalezy potraktowac goraca woda, ale nie z kranu. Tylko goraca woda - WRZATKIEM ;] A to raczej nie wykonalne.