PDA

Pokaż pełną wersję : [Przeniesione] Uwagi użytkowników

venomous
05-05-2008, 18:26
A ja powiem jeszcze jedno.
Porównywalnie do osób wszystko krytykujących i bez doświadczenia - wkurza mnie garstka "weteranów", którzy potrafią tylko narzekać na upadek forum, a sami nie zmieniają nic - żeby było tutaj lepiej. (Oczywiście nie wszyscy - wielu bardzo doświadczonych i pomocnych lub nie narzekających terrarystów mogłoby się poczuć obrażonych) . Zrozumcie w końcu, że to co było nie wróci i jeżeli to dla Was taka tragedia to nikt nie prosi, żebyście tutaj zostali.
Podejmujcie jakieś działania , bo z pewnością możecie wnieść wiele,a nie tylko narzekajcie i krytykujcie - bo to potrafi każdy.
pozdrawiam

Pasia
05-05-2008, 19:09
No dobrze,zgadzam się z Tobą,ale jak nie będąc moderatorem i nie narzekając, zmienić zachowanie i podejście pewnych osób psujących klimat forum?

Spiritfall
05-05-2008, 20:23
Nie da rady niczego zmienic ; ) nie mamy takiej mocy. Duzo tu dzieciakow-moderatorow, ktorzy nas nie lubia, usowaja nam posty i w ogole :d a reszta ztrollowanego forum, i tak nie odebralaby nas z aprobata.

Oczywiscie nie mam na mysli wszystkich tutejszych moderatorow, 'staruchow' i big smoka pozdrawiam serdecznie : )
Większość to nieudaczniki,którzy nam zagrażają i nas nie lubią usuwając nam posty. Nas "mądrych" jest tylko kilku, ale reszta i tak nie zrozumie bo są mniej mądrzy.
Tak można odebrać twoją powyższą wypowiedź. Jeżeli ktoś usunął twojego posta, to na co czekasz? Zgłoś to do administratora, przecież ty wiesz lepiej-Kazio

Gilas
05-05-2008, 20:39
Spiryt, jak widzisz modzi ostro śledzą wątek... Nie ma że boli, trzeba uszy po sobie schować... Tak na serio, to z tematu robi się off-top a chyba już wszyscy się wypowiedzieli (no może po za moim faworytem - Andrzejem... ale na to już nie liczę...)

Spiritfall
05-05-2008, 21:00
Kazio, wlasnie to mialem na mysli piszac swoj post ; ) Smiejac sie z niektorych moderatorow i skarzac sie jak mala dziewczynka, chcialem pokazac jak moderatorzy nas odbieraja, tak jak ty teraz mnie- ze to oni sa najmadrzejsi i tylko oni naleza do grona "madrych" ; ) Usune mu posta, bo g***o wie, ja tu jestem MODERATOREM! ; ) I nie pisz mi ze jest inaczej, edytujac moj post chciales pokazac ze to ja jestem w bledzie, i choc przez chwile pomyslales ze jestem kretynem : P Moderator usowa post- bo to on wie lepiej. Choc czasami mija sie z prawda ; ) Mozliwe ze kiepsko to uwidocznilem w moim poprzednim poscie, no ale trudno ; )

I nie wkurzaloby mnie to, gdyby mod poparl sie jakimis argumentami, bo zawsze jestem skory do dyskusji, i gdyby faktycznie mial racje- to bym mu ja przyznal. No ale on z gruntu wie lepiej- tak wiec do kosza! ; )

Skarzyc sie administratorowi mi sie nie chce, ani nie chce mi sie klucic o garstke moich wypocin. Po prostu nie biore udzialu w dyskusjach na forum. Moderatorzy robia swoje, a ja sie nie wkurzam ; )

Nom, nie robmy offtopu na temat "piekne stare czasy : P", juz siedze cicho :]

Gilas
05-05-2008, 21:07
A tam Spiryt, co Ty masz do Kazia. Gostek się zalogował półtora roku temu i wiesz, musi się wykazać... Trochę mi szkoda takich właśnie postaw na forum. A co troszkę pomarudzę: DAWNIEJ TAK NIE BYŁO...!!!!!!! Szkoda, że inni tego nie widzą. Ale co ja mam zrobić, jedyne co mogę to właśnie marudzić, może to do kogoś dotrze...
Ale zaraz się posypią bany... Masakra...
Spiryt - trzymaj się krzesła, będzie rzucać...

Sebastian Ś.
05-05-2008, 21:41
A tam Spiryt, co Ty masz do Kazia. Gostek się zalogował półtora roku temu i wiesz, musi się wykazać...

A co ma do tego,że zalogował sie półtora roku temu? Ty lepiej patrz kto jakie posty pisze a nie na staż na forum.

Kazio
05-05-2008, 22:05
A tam Spiryt, co Ty masz do Kazia. Gostek się zalogował półtora roku temu i wiesz, musi się wykazać... Trochę mi szkoda takich właśnie postaw na forum. A co troszkę pomarudzę: DAWNIEJ TAK NIE BYŁO...!!!!!!! Szkoda, że inni tego nie widzą. Ale co ja mam zrobić, jedyne co mogę to właśnie marudzić, może to do kogoś dotrze...

Widzę, że kolega nie ma argumentów wobec mnie i podaje jakąś śmieszną datę rejestracji. Ciekawy jestem który z Nas wniósł więcej na forum Ty czy Ja. Proszę bardzo podaj mi na PW twoje artykuły, grafiki, konkursy i codzienną prace jaką wkładasz na forum. Możemy podyskutować, ale żebyś miał jakieś argumenty. Bo narzekać i kalać innych jest łatwo, ale najlepiej popatrzeć najpierw na siebie, swoje dokonania i wkład na forum.

chcialem pokazac jak moderatorzy nas odbieraja, tak jak ty teraz mnie- ze to oni sa najmadrzejsi i tylko oni naleza do grona "madrych" ; ) Usune mu posta, bo g***o wie, ja tu jestem MODERATOREM! ; )

Momencik, proszę mi podać jakieś dowody, przykłady, bo jak na razie to tylko rzucasz epitetami, bez pokrycia. Dokładnie podaj temat i post, który został usunięty zaraz to wyjaśnimy. Tylko teraz się nie wycofuj, bo rzuciłeś poważne oskarżenia.

Adsy
05-05-2008, 22:30
Nie da rady niczego zmienic ; ) nie mamy takiej mocy. Duzo tu dzieciakow-moderatorow, ktorzy nas nie lubia, usowaja nam posty i w ogole :d a reszta ztrollowanego forum, i tak nie odebralaby nas z aprobata.
Oczywiscie nie mam na mysli wszystkich tutejszych moderatorow, 'staruchow' i big smoka pozdrawiam serdecznie : )

Hmm... Dlaczego uważasz, że moderatorzy ciebie nie lubimy? Jako moderatorzy staramy się stosować do regulaminu i pilnować, żeby inni się do niego stosowali. Kazio usunął Twoj post/Twoje posty bo musiał/musiały łamać jakiś punkt regulaminu. Co by było gdybyśmy (jako moderatorzy) nie usuwali spamu,obraźliwych tekstów czy steków bzdur? Na to pytanie odpowiedzcie sobie sami. Czy wtedy forum byłoby o wiele lepsze?

Kazio, wlasnie to mialem na mysli piszac swoj post ; ) Smiejac sie z niektorych moderatorow i skarzac sie jak mala dziewczynka, chcialem pokazac jak moderatorzy nas odbieraja, tak jak ty teraz mnie- ze to oni sa najmadrzejsi i tylko oni naleza do grona "madrych" ; ) Usune mu posta, bo g***o wie, ja tu jestem MODERATOREM! ; ) I nie pisz mi ze jest inaczej, edytujac moj post chciales pokazac ze to ja jestem w bledzie, i choc przez chwile pomyslales ze jestem kretynem : P Moderator usowa post- bo to on wie lepiej. Choc czasami mija sie z prawda ; ) Mozliwe ze kiepsko to uwidocznilem w moim poprzednim poscie, no ale trudno ; )

Teraz to ty pleciesz bzdury! Jako moderator wcale nie czuję się mądrzejszy, lepszy czy wyższy od reszty użytkowników! Nigdy nie usuwam postów jeśli nie łamie on regulaminu lub nie jest on zwykłym spamem (postem który nic nie wnosi do tematu). Jest masa użytkowników, których szanuje, wiem i nie ukrywam, że wiedzą więcej ode mnie! Nie wiem, skąd ta nienawiść do moderatorów? Pokrzywdziliśmy Cię jakoś? Jeśli poziom forum jest wg Ciebie tak niski to dlaczego to powiązujesz z moderatorami, którzy ciężko pracują by utrzymać te forum na najwyższym poziomie jakim się da. Jednakże o tym decydują użytkownicy wypowiadając się i współdziałając na forum, Gilas.

Skarzyc sie administratorowi mi sie nie chce, ani nie chce mi sie klucic o garstke moich wypocin. Po prostu nie biore udzialu w dyskusjach na forum. Moderatorzy robia swoje, a ja sie nie wkurzam ; )

Zależy Ci na poziomie tego forum? Chcesz żeby było "tak jak kiedyś"? Dlaczego nie zgłaszasz niesprawiedliwych moderatorów do ich szefa Raphaela lub admina LoRda? Aaaaaa.... Nie chce Ci się... Nie chce wam sie podnosić poziomu tego forum... Bo po co?
Lepiej pomarudzić, nie? Życzę powodzenia.

Hmm.. teraz to kto uważa się za lepszych, wyższych i mądrzejszych? Zarejestrował się 1,5 roku temu, pff, może mi czyścić buty, nie? Bo my jesteśmy z najwyższej sfery ludzi zarejestrowanych w 2005 roku!

Spiritfall, czy zarejestrowani w 2005 roku zadają takie pytania jak smak jadu pająka w dziale Arachnea - od zaciekawienia do pasji? Zacytuję:
Ostatnio gdy podnioslem moja emilie, na jej klach jadowych pojawily sie calkiem pokazne krope. Zmusilo mnie to do refleksji nad tym jakiego smaku jest jad ptasznikow. Probowal ktos kiedys? Jakies zaskakujace wyniki? ; ) Wanilia z truskawkami albo cos takiego? XD

Po usunięciu tego tematu znienawidziłeś nową Arachnee?

Mam nadzieje że sami użytkownicy przestaną się nad sobą użalać bo stara Arachnea sama nie wróci. Tylko wy, użytkownicy, możecie sprawić że klimat tej "nowej" będzie taki sam.

Pozdrawiam

Adsy

Od tej pory jakiekolwiek odbiegnięcie od meritum tematu, będzie odpowiednio karane. (jakiekolwiek zastrzeżenia proszę kierować na pw)

EDIT: Jak ktoś ma jakieś uwagi - proszę założyć temat w Uwagach... Nie będziemy śmiecić tematu Twardemu.

Gilas
05-05-2008, 22:57
A co mi tam, muszę odpowiedzieć, skoro zadane zostało pytanie. Oczywiście, że data rejestracji nie ma wpływu na nic. Chciałem tylko uwidocznić przykład, jak można przejść od zera do bohatera.
Jeżeli pytasz się mnie KAZIO co ja takiego włożyłem w Forum i Społeczność Arachnea, to przepraszam bardzo, ale nie ośmieszaj się. Pisałem tutaj posty zanim jeszcze pomyślałeś o "pajonkach" Przechodziłem przez wszystkie etapy hodowli zaczynając od poczciwego kędziorka, a skończywszy na maculacie, ornacie i lividium. Zadawałem takie pytania na forum, że ludzie padali ze śmiechu je czytając, ale jakoś trzeba było zacząć. Gdy już poczułem się na siłach wstąpiłem do mecenatu i się spełniałem jako opiekun. W sprawie Mecenatu oddaję się całkowicie, a że podopieczni jakoś szybko dochodzą do "pro" to tylko się z tego faktu mogę się cieszyć. Wybacz, ale żaden Gówniarz nie będzie podważał mojej pozycji na Arachnea. Nie potrzebuje żadnego znaczku pro member; wiarygodny czy też moderator, żeby forumowicze wiedzieli z kim piszą. Zbyt długo tutaj przebywam, zbyt wiele postów napisałem, żebyś się do mnie stawiał Szczawiku. O poziomie zaawansowania w hodowli nie świadczy ilość postów w liczniku, tylko ich treść i przekaz. Wiem, możesz tego nie pamiętać, w końcu było to na domenie .pl ; po reorganizacji wszystko się zmieniło o 180 stopni, ale nie w tą stronę, w jaką by chciało większość Forumowiczów. Z Arachnea się zrobił chlew i obora, gdzie byle gówniarz może pisać bzdury o budowie anatomicznej pająka, a reszta mu potakuje i przyznaje emblematy elo super prO user... Śmiech na sali i żal.pl nic więcej. Moderator nie musi być nawet hodowcą, on ma czuwać nad forum, dbać, żeby nie było przekleństw i kłótni, a o jakość merytoryczną forum powinni dbać userzy posiadający troszkę większe doświadczenie niż 1,5 roku i 4 brachypelmy na koncie. Stare, dobre czasy nie wrócą same, trzeba się o to postarać, ale jeżeli będziemy mieli więcej modów tej klasy, to szybko Arachnea się nie podniesie. Pozdrawiam.

info-0
05-05-2008, 23:51
Teraz to ty jesteś zabawny ;). Niektórzy na Arachneę przechodzą z innych serwisów (tak wiem trudne do przyswojenia). Niektórzy nie musieli nawet być w Mecenacie by dać sobie doskonale radę samemu (np. ja który umie korzystać z wyszukiwarki :)).

Czy większość to szczyle? Ja mam 24 lata data rejestracji Lipiec 2007, ale... Widzisz nie jestem jak inni. Nigdy nie popierałem akcji Andrzeja, zawszę lubię chodzić własnymi drogami za co mogą mieć mi niektórzy tutaj za złe :D.

Fakt może i nie mam wiedzy jak Blackmane czy BakuBak, ale chociaż staram się ją rozwijać, robić jakieś ciekawe badania, a ty co zrobiłeś? Nic. Nic zapewne też nie wniosłeś oprócz setki pytań. Takich jest tu mnóstwo.

Ja też mam żal, że w tematach Od zaciekawienia do Pasji początkujący odpowiada początkującemu, ale liczę na to, że to się zmieni. Nie było mnie tu w 2005 roku, więc nie wiem co się tak diametralnie zmieniło. Ja widzę postęp (no może skasowanie HP to częściowa wada).

Jedna rada dla was: Ochłońcie. Take it easy.

Możesz też poczytać moje posty/artykuły i mnie wyśmiać jak chcesz. Droga wolna. Aczkolwiek Spiritfall skoro jesteś tu od 2005 roku i nie wiesz jaki korek kupuje się do terrarium to jaki jest Twój poziom?

Również wasze posty obrażają tutaj 3/4 użytkowników na co sobie nie pozwolę, bo wśród nich jestem. Należą Wam się warny i mam nadzieję, że je dostaniecie.

Gilas
06-05-2008, 03:22
No i poszły bany... W ciągu kilku lat nie dorobiłem się ani jednego warna, a teraz same sie sypią prosto z nieba.
Szkoda, że Arachnea dobiła dna. Teraz już tylko może się odbić...

No kaman, który mod mi zapoda kolejnych kilka punkcików... Czekam... Modzi, nie ośmieszajcie się, jest was wielu, ale większość z was nie wie, że to my userzy od lat siedzący na forum tak na prawdę tworzyła to forum, dbała o zawartość merytoryczną, oraz na prawdę miała na uwadze bezpieczeństwo innych młodszych userów. Jesteście tylko marną kopią tych, którzy powinni być na waszym miejscu, nic więcej.
Pozdrawiam tych wszystkich, którym zależy na jakości Forum, a nie ilości postów i emblematach przy nicku...
Pozdrawiam Starą Gwardię, bo bana pewnie dostanę od 18-to latka obeznanego w haplopelmach tak, jak Sikorski w polityce zagranicznej...
Żal.pl...

Gilas
06-05-2008, 03:36
Nie wiem do kogo pijesz... Jeżeli do mnie to doprecyzuj
pytanie, jeżeli nie to sorry...

BadBekon
06-05-2008, 03:53
Tak czytam wasze kłótnie i mi się uśmiech sam na twarzy pojawia.

Gilas, ja nie wiem czemu Ty się tak unosisz? To, że jesteś na forum od 05', że byłeś opiekunem nie oznacza, że możesz jechać obecnych userów itp. Rozumiem, dla Ciebie z perspektywy czasu Arachnea mogła zejść na dno, ale skoro zeszła na dno, to czemu jej nie chcesz wyłowić? Brakuje Ci chęci, czasu, czy lejesz na to wszystko? Wybacz, ale bez działania niczego nie stworzysz. Sam kiedyś, w lutym tamtego roku, byłem początkującym hodowcą, miałem blade pojęcie i nie spodziewałem się wtedy, że będę małą cegiełką tego forum, tyle że się nie unoszę, nie mówię o swoich zasługach i nie jadę większości użytkowników naszego forum, włączając w to zarówno początkujących, jak i tych z doświadczeniem. Ja na tym forum po części się wychowałem, byłem obserwatorem wielu zmian, upadków i wzlotów wielu ludzi, i jak mogę - działam, a nie siedzę bezczynnie i tylko dodaje swoich kilka pustych groszy. Jeśli chcesz nam pomóc - proszę, każda ręka do pracy jest potrzebna. Jeśli masz zamiar tak marudzić - to lepiej nic nie mów.

Ja się tam cieszę, że początkujący odpowiadają początkującym. Każdy sprawdza się w swojej roli, gdy jest jakiś błąd, przychodzi osoba doświadczona, poprawia - i wszystkim wychodzi na plus.
a reszta mu potakuje i przyznaje emblematy elo super prO user
Wiesz, żeby dostać emblemat to trzeba też zasłużyć. Nie każdy - nie okłamujmy się - z emblematem jest "pr0" jak to określiłeś. Tak naprawdę, każdemu z nas jest daleko do bycia profesjonalistami w swej dziedzinie (mając na myśli pajęczarstwo), w porównaniu do autorytetów typu Rick West czy naprawdę rzetelnych hodowców i sprzedawców, którzy goszczą na naszym forum.

Nie możemy osądzać tego forum, że jest na dnie, czy jest wysoko nad innymi. Skoro jest na dnie, to zróbmy coś, żeby było lepiej. Tyle z mojej strony.

Spiritfall
06-05-2008, 07:28
AH! Kolejne znikajace posty... coz, moderator WIE LEPIEJ. Pozdrawaim Kaziu ; ) <alez jestem uszczypliwy : P>

Chyba czas by znow usunac sie w cien, i poczekac az nadejda lepsze czasy dla tego forum. Fajnie by bylo abyscie przestali sie tak zaciekle starac, by nigdy te czasy nie nastaly.

Ale i pewnie ten post zostanie wywalony (w tym temacie to juz chyba 5ty? ; )), bo co ja moge wiedziec? ; )

Pozdrowienia dla Starej Gwardii :]
Posty nie znikają tylko są przenoszone w odpowiednie miejsce-Kazio

Maxtor
06-05-2008, 10:45
Ta sprawa jest generalnie dziwna i podobne dyskusje toczą się już od jakiegoś czasu. Przykre jest to, że użytkownicy mają takie podejście do forum, zawsze było, jest i już pewnie będzie dużo mówienia o takich rzeczach, o tym, że forum jest złe. Czytając posty wyżej mam wrażenie, że to takie masło maślane i chyba chodzi tylko o to, żeby sobie po marudzić. Krytyka jest jak najbardziej potrzebna bo jest jakąś formą mobilizacji, każdy ma prawo to własnego zdania tylko róbmy to w sposób kulturalny i traktujmy się tak jak chcemy żeby nas traktowano.

Najgorsze jest to, że wypowiedzi są na temat grup o których nikt nic nie wie, jakie są struktury i jak pracujemy, szczerze mówiąc pewnie osób w grupach też nie wszystkich znacie i jest to normalnie, tylko że trzeba by najpierw mieć argumenty. Zespół jest cały czas otwarty na propozycje zmian, wszystko co chcecie jest omawiane i zatwierdzane albo nie i to myślę że jest normalnie. My możemy robić dużo zmian na forum, ale to w sferze technicznej, a co do merytoryki forum nie jest tak najgorzej, ale w szczególności liczy się tu wasz wkład, a niestety nikt już tego nie robi, już dobrego artykułu nie widziałem dawno.

Także Panowie mniej gadanie a wszyscy weźmy się do pracy i róbmy to w czym jesteśmy najlepsi.

Andrzej
06-05-2008, 23:36
Witam wszystkich Użytkowników naszego Serwisu!

Pozwalam sobie zająć stanowisko w powyższej sprawie ponieważ padło tu wiele odwołań do starej Arachnea w porównaniu do obecnego Serwisu jak i przeczytałem wiele słów krytyki odnośnie działania naszych moderatorów, oraz poziomu wiedzy.

Po części muszę niektórym z Was przyznać rację, a w części pozwolę sobie się nie zgodzić z Waszymi opiniami - już uzasadniam swoją opinię.

Kiedy Serwis Arachnea powstawał było tu mało Użytkowników (zwłaszcza w porównaniu z obecną ich liczbą). W pierwszym okresie naszego istnienia bardzo często pisało się, że Arachnea, to taki żłobek dla hodowców - nie piszą tu doświadczeni hodowcy, a tylko bawimy się z tzw. "dzieciakami". Osobiście jestem dumny z tamtego okresu, bo czas pokazał, że nasza droga była słuszna, że nasze podejście do Użytkowników okazało się być strzałem w dziesiątkę, którego próżno było szukać gdzieś indziej. W miarę upływu czasu zaczął się też podnosić poziom dyskusji, dołączyło do nas wielu doświadczonych hodowców i wychowało się też u nas nowe pokolenie, które stanęło na własne nogi.

Nie wiem czy wszyscy zdają sobie sprawę, ale w internecie czas biegnie szybciej niż w rzeczywistości. W Waszym życiu prywatnym czas upływa nam czasem leniwie, szkoła-dom dom-szkoła. Na forum sytuacja wygląda inaczej. Tu każdego dnia czas nabiera rozpędu. To, co było kiedyś nigdy nie wróci! Nigdy już nie będziemy w stanie wypracować takiego klimatu jaki był na samym początku ponieważ już nie jesteśmy tak zintegrowani. Przyznam się, że ja sam już nie pamiętam kto tu kiedyś działał, a kto jest nowy.
Nie dziwię się jednak temu, że moderatorzy podchodzą restrykcyjnie do pojawiających się postów. Wybaczcie, ale przy tylu wiadomościach przepływających przez forum mają oni co robić. Na pewno też nie działa na nich motywująco powszechna dezaprobata do ich działalności. Wyobraźcie sobie siebie na ich miejscu - podejmujesz jakąś decyzję i zaraz setki osób uważa Ciebie za najgorszego wroga. W drugim dniu robisz to samo i znowu jesteś wrogiem publicznym. No i taki jest każdy dzień moderatorów dopóki nie opadną całkiem z sił i odchodzą z zespołu jak to kiedyś stało się z Szopkiem, który wg mnie był jednym z najcenniejszych ludzi, którzy z nami współpracowali i który został przez Użytkowników doprowadzony do ostateczności (pomijam teraz inne powody jego decyzji).

Jedno mogę zdeklarować - przyjrzymy się naszej sytuacji, wprowadzimy pewne zmiany, ale do starej Arachnea nie powrócimy, bo to już jest nierealne (no może poza powrotem do starej domeny).

Dziękuję wszystkim za krytykę, za czasami gorzkie słowa, ale słowa mobilizujące do działania. Przepraszam też wszystkich, którzy doświadczyli krzywdy na forum - idealni nie jesteśmy i też popełniamy błędy.

Jover
09-05-2008, 11:08
Witam wszystkich Użytkowników naszego Serwisu!

Pozwalam sobie zająć stanowisko w powyższej sprawie ponieważ padło tu wiele odwołań do starej Arachnea w porównaniu do obecnego Serwisu jak i przeczytałem wiele słów krytyki odnośnie działania naszych moderatorów, oraz poziomu wiedzy.

Po części muszę niektórym z Was przyznać rację, a w części pozwolę sobie się nie zgodzić z Waszymi opiniami - już uzasadniam swoją opinię.

Kiedy Serwis Arachnea powstawał było tu mało Użytkowników (zwłaszcza w porównaniu z obecną ich liczbą). W pierwszym okresie naszego istnienia bardzo często pisało się, że Arachnea, to taki żłobek dla hodowców - nie piszą tu doświadczeni hodowcy, a tylko bawimy się z tzw. "dzieciakami". Osobiście jestem dumny z tamtego okresu, bo czas pokazał, że nasza droga była słuszna, że nasze podejście do Użytkowników okazało się być strzałem w dziesiątkę, którego próżno było szukać gdzieś indziej. W miarę upływu czasu zaczął się też podnosić poziom dyskusji, dołączyło do nas wielu doświadczonych hodowców i wychowało się też u nas nowe pokolenie, które stanęło na własne nogi.

Nie wiem czy wszyscy zdają sobie sprawę, ale w internecie czas biegnie szybciej niż w rzeczywistości. W Waszym życiu prywatnym czas upływa nam czasem leniwie, szkoła-dom dom-szkoła. Na forum sytuacja wygląda inaczej. Tu każdego dnia czas nabiera rozpędu. To, co było kiedyś nigdy nie wróci! Nigdy już nie będziemy w stanie wypracować takiego klimatu jaki był na samym początku ponieważ już nie jesteśmy tak zintegrowani. Przyznam się, że ja sam już nie pamiętam kto tu kiedyś działał, a kto jest nowy.
Nie dziwię się jednak temu, że moderatorzy podchodzą restrykcyjnie do pojawiających się postów. Wybaczcie, ale przy tylu wiadomościach przepływających przez forum mają oni co robić. Na pewno też nie działa na nich motywująco powszechna dezaprobata do ich działalności. Wyobraźcie sobie siebie na ich miejscu - podejmujesz jakąś decyzję i zaraz setki osób uważa Ciebie za najgorszego wroga. W drugim dniu robisz to samo i znowu jesteś wrogiem publicznym. No i taki jest każdy dzień moderatorów dopóki nie opadną całkiem z sił i odchodzą z zespołu jak to kiedyś stało się z Szopkiem, który wg mnie był jednym z najcenniejszych ludzi, którzy z nami współpracowali i który został przez Użytkowników doprowadzony do ostateczności (pomijam teraz inne powody jego decyzji).

Jedno mogę zdeklarować - przyjrzymy się naszej sytuacji, wprowadzimy pewne zmiany, ale do starej Arachnea nie powrócimy, bo to już jest nierealne (no może poza powrotem do starej domeny).

Dziękuję wszystkim za krytykę, za czasami gorzkie słowa, ale słowa mobilizujące do działania. Przepraszam też wszystkich, którzy doświadczyli krzywdy na forum - idealni nie jesteśmy i też popełniamy błędy.

Podpisuje się pod tym własną krwią!

Pamiętajcie o tym, iż arachnea powstała w idealnym momencie, gdy niewiele osób mogło popisać się wiedzą na temat pająków - ptaszników, nikt nikomu nie wytykał braku wiedzy i doświadczenia bo sam go nie posiadał. KAżdy wspierał siebie nawzajem aby rozwinąć hodowle ptaszników w naszym biednym kraju. I można powiedzieć, że obecny stan pajęczarstwa w polsce wiele zasługuje temu serwisowi. Nie jeden dzięki arachnei wszedł na szczyt i nie jeden z niego spadł. Nie ma co wytykać sobie błędów aby stara arachnea powróciła muszą pracować wszyscy, a nie tylko moderatorzy i inne grupy. Jeśli chcemy coś osiągnąć to razem. Wszyscy razem, a nie rangowani albo doświadczeni. Jeśli komuś sie nie podoba to śmiało może zmienić forum na np. TCP. My go nie trzymamy, nie podpisał z nami umowy, że ma tutaj siedzieć, jeśli zechce wrócić przyjmiemy go z przyjemnością.